Zimski sportovi

"Žao mi je, nisam se mogao zaustaviti"

Antonija Pavlić • nedjelja, 28.02.2010.
"Žao mi je, nisam se mogao zaustaviti"
Foto: EPA

Giuliano Razzoli i Alberto Tomba zajedno su proslavili zlatnu olimpijsku slalomsku medalju, prvu talijansku poslije Calgaryja 1988. godine. 25-godišnjak i 44-godišnjak tako su ponovili početak siječnja i trijumf sa Sljemena, ovoga puta, ipak, na mnogo većoj pozornici...

Giuliano Razzoli prije tri godine nije mogao niti sanjati da će postati olimpijskim prvakom i tek trećim Talijanom poslije Piera Grosa 1976. i Alberta Tombe 1988. godine sa zlatnim olimpijskim odličjem oko vrata.

No 25-godišnji je skijaš iz Razzoloa prevladao sve probleme s leđima s kojima se borio tri sezone ranije, uskočio u skijaške cipele i na padinama Whistler Creeksidea pokazao koliko mu odgovaraju ravne staze i mekan snijeg. Na početku je siječnja u Zagrebu ostvario svoju prvu pobjedu u Svjetskome kupu, a u međuvremenu je još četiri puta stao na pobjedničko postolje.

"Ostvario sam san. Za ovo sam trenirao cijeloga života i nevjerojatan je osjećaj konačno ubirati plodove napornoga rada. Italija je posljednju slalomsku olimpijsku medalju osvojila 1992. godine, zbog čega je ovaj uspjeh još značajniji", oduševljen je bio Razzoli.

"Presretan sam zbog Giulianovog uspjeha. Ovo je nevjerojatan dan za talijansko skijanje", zborio je pak u ciljnoj ravnini legendarni Alberto Tomba, koji je tokom čitave sezone velika, možda i najveća Razzolijeva potpora.

"U Vancouver je došao u odličnoj formi. Savjetovao sam ga da se smiri, ne izlazi u javnost s velikim najavama i ostane potpuno fokusiran na utrku. Nevjerojatno je bilo ovaj njegov uspjeh gledati iz ciljne ravnine; osjećao sam se kao roditelj koji je promatrao svoje dijete. Sada potpuno razumijem te sportske, roditeljske emocije."

Tomba, danas vitalan 44-godišnjak, povremeno komentira za talijansku televiziju, ali obavezno pohodi sve slalomske utrke Svjetskoga kupa. "Alberto je bio moj idol. Počeo sam skijati kada je pobijedio na olimpijskim igrama u Calgaryju 1988. godine, a sada mi je prijatelj. Nevjerojatno."

U ciljnoj je ravnini poslije svečane dodjele Tomba prišao Giulianu i našalio se: "Rekao sam ti da prvu vožnju odradiš sigurno, a u drugoj napadneš", na što mu je čovjek, koji je učinio upravo suprotno, kontrirao: "Znam, ali nisam se mogao zaustaviti."

"Znao sam da mogu doći do dobrog rezultata, no nisam odlučio riskirati i u drugoj vožnji. Na koncu se sve ipak dobro završilo", dodao je.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!