Zimski sportovi

Dan hrvatskih slalomašica

Antonija Pavlić • petak, 26.02.2010.
Dan hrvatskih slalomašica
Foto: Kristijan Komarica

Četiri su najbolje hrvatske skijašice konačno dočekale dan održavanja olimpijskog slaloma u Whistleru. Ana Jelušić, Nika Fleiss, Sofija Novoselić i Matea Ferk pokušat će na tri sata zaboraviti na slabe rezultate koje su ostvarivale tokom sezone u Svjetskome kupu i bez pritiska zaključiti XXI. Olimpijske igre u Vancouveru...

Ana Jelušić, Nika Fleiss, Sofija Novoselić i Matea Ferk danas će u Whistler Creeksideu voziti svoju najjaču skijašku disciplinu i pokušati napraviti čudo koje bi bacilo potpunu sjenu na relativno slabu sezonu u Svjetskome kupu.

Najveća će hrvatska uzdanica biti Ana Jelušić, Riječanka koja je ove sezone samo dva puta ušla u slalomskih Top 10 - u Leviju na premijeri sezone (10.) i austrijskom Lienzu (6.). Na posljednjim je utrkama u Flachauu i Zagrebu bila 11., a u Mariboru se nije kvalificirala za drugu vožnju.

U pripremanju za olimpijske igre vozila je na FIS utrci u talijanskj Pozzi di Fasso i ubilježila drugo najbolje vrijeme. "Sanjam o velikoj utrci, ipak su to olimpijske igre koje se održavaju svake četiri godine. Trenutačno mi je jedina želja da uvjeti budu regularni, budući da prognoza nije najbolja, a kasnije ćemo misliti o plasmanu", misli Ana.

"Svjesna sam da na olimpijskim igrama vrijedi jedino medalja, sve izvan toga kruga brzo padne u zaborav. Pokušavam se uvjeriti da je bitno sudjelovati i dati maksimum, no znam kako to i nije baš tako."

NAJMLAĐI DVOJAC

Drugi će nastup na olimpijskim igrama u Whistleru imati Matea Ferk, dok će po prvi puta nastupiti 20-godišnja Sofija Novoselić. Najmlađa naša predstavnica, Tea Palić, otputovala je u Hrvatsku poslije solidnog 36. mjesta u veleslalomu.

"Naporno sam trenirala posljednjih nekoliko tjedana i spremna sam za novi izazov", najavila je najbolja hrvatska skijašica.

Ana je na olimpijskim igrama nastupila već dva puta. U talijanskom je Torinu, odnosno Sestriereu prije četiri godine bila najbolja, 15., dok je u Salt Lake Cityju 2002. bila 23. u slalomu i 37. u veleslalomu.

Velika očekivanja ima i Nika Fleiss, koja trenutačno drži najbolji olimpijski rezultat u sastavu reprezentacije u Vancouveru - na igrama u Salt Lake Cityju bila je, naime 12. u slalomu. Prije četiri je godine bila 23. u slalomu i 26. u veleslalomu, te 40. u superveleslalomu.

Ovogodišnje joj utrkivanje u Svjetskome kupu nije donijelo mnogo radosti. Najbolji je rezultat postigla u Lienzu i Zagrebu, kada je u konačnici bila 22. U Mariboru je bila 24., Flachauu 26., a Leviju 25., dok u dva navrata - u Areu i Aspenu nije niti došla do plasmana.

U zadnjim je FIS utrkama u Lenggriesu bila solidna - 10. u slalomu i 29 u Europskom kupu u istoj disciplini. U talijanskom je Melchsee-Fruttu bila 5., a u FIS utrci u Zagrebu odustala je u drugoj vožnji. Pobijedila je pak na nacionalnom prvenstvu u Innerkremsu 14. siječnja.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik26.02.2010. u 14:07
    svjetska skijaska velesila svicarska danas nema uopce svojih slalomasica na startu! zasto? pa jer su na razini rezultata nasih ane i nike i uopce ih zato nisu vodili na igre.
    Obrisan korisnik