Zimski sportovi

Björgen zvijezda Vancouvera

Maja Giljanović • četvrtak, 25.02.2010.
Björgen zvijezda Vancouvera
Foto: EPA

Zvijezda skijaškog-trčanja i 21. Zimskih olimpijskih igara uopće Marit Björgen je u štafeti 4x5 km klasičnim i slobodnom stilom nakon titula u sprintu i pursuitu te bronce na 10 km osvojila i četvrtu medalju i treću najsjajniju. 29-godišnjakinja je trčala posljednju izmjenu Norvežanki i slavila 25 sekundi ispred Njemica i pola minute ispred Finkinja.

Vibeke Skofterud, Therese Johaug, Kristin Störmer Steira i Marit Björgen olimpijske su pobjednice u štafeti 4x5 kilometara klasičnim i slobodnim stilom. Norvežanke su u trećoj izmjeni preuzele inicijativu i više je nisu ispuštale.

Skofterud je nakon prvih pet kilometara zauzimala drugo mjesto 2,8 sekundi iza Ane Olsson za Švedsku, a Johaug je nakon polovice utrke pala na treću poziciju iza 10,8 sekundi iza Justyne Kowalczyk za Poljsku i 8,4 iza Marianne Longe za Italiju.

Preokret je inicirala trka vječito četvrte Störmer Steire - 28-godišnjakinja je u Torinu tri puta osvojila "drvenu" medalju, a i u Vancouveru je u pursuitu zaplakala zbog jedne stotinke zaostatka iza brončane Kowalczyk - Steira je nadoknadila svih 10,8 sekundi i Talijankama (Rupil) pobjegla sićušnu 0.2 sekundu, a Njemicama (Gössner) (pre)velikih 16,7.

"Palicu" u četvrtoj izmjeni preuzima briljantna Björgen. Olimpijska pobjednica u sprintu i pursuitu i brončana na 10 km, 29-godišnjakinja diže ritam, odvaja se i na više od 20 sekundi ispred najbližih pratiteljica i Njemicama, Finkinjama i Talijankama ostavlja da među sobom odluče o preostala dva mjesta na postolju.

Björgen je i treći put olimpijska pobjednica, a Norveška je četiri godine nakon petog mjesta u Torinu osvojila prvu olimpijsku titulu u štafeti nakon OI u Sarajevu 1984. (Nybraten, Jahren, Pettersen, Aunli).

Srebrom se se okitile srebrne i u Torinu Njemice (Zeller, Sachenbacher-Stehle, Gössner, Nystad), a brončane su Finkinje (Muranen, Kuitunun, Roponen, Saarinen) ispred brončanih 2006. Talijanki. Braniteljice titule Ruskinje potonule su na osmo mjesto.

Štafeta 4x5 km (Ž):
1.NORVEŠKA (Skofterud, Johaug, Störmer Steira, Björgen) 55:19,5
2.Njemačka (Zeller, Sachenbacher-Stehle, Gössner, Nystad) +24,6
3.Finska (Muranen, Kuitunun, Roponen, Saarinen) +30,4
...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!