Zimski sportovi

Švicarska nakon penala do SAD-a

Krešimir Ferlak • utorak, 23.02.2010.
Švicarska nakon penala do SAD-a
Foto: EPA

Švicarska je prva momčad koja je nakon dodatne utakmice izborila četvrtfinale na hokejskom turniru u Vancouveru. Bila je to odlična i neizvjesna utakmica koju su odlučili penali. Švicarci su bili precizniji i otišli dalje.

Već prva utakmica na ispadanje olimpijskog hokejskog turnira je ponudila pravu dramu. Švicarska i Bjelorusija igrale su 2:2, pa su odlučili penali. Švicarska je imala više znanja i sreće te su sa dva pogotka izborili četvrtfinale protiv SAD-a. Strijelac ključnog penala bio je Romano Lemm.

Švicarci su dominirali gotovo cijelim susretom, a to se naviše očitovalo u udarcima prema vratima koji su bili 42 – 22 za Švicarsku. Međutim, prilika je bilo mnogo sa obje strane i Bjelorusi u tom segmentu nisu bili nimalo inferiorni. Dapače, Bjelorusija je povela nakon samo 59 sekundi igre, a strijelac je bio Aleksej Kalužnij.

Trebalo je Švicarskoj desetak minuta da posloži redove, a do izjednačenja su stigli u trinaestoj minuti preko Juliena Sprungera. Bilo je to u situaciji s igračem više. Nakon toga se igra malo smirila, a početkom drugog dijela, Bjelorusi su ponovo počeli raditi prekršaje. Nakon jednog takvog, kada je isključen Sergej Demagin, Švicarska je povela, a zabio je Hnat Domenichelli.

Nisu Bjelorusi dugo bili u rezultatskom minusu, osam minuta kasnije i oni su iskoristili igrača više, a za izjednačenje je pogodio Konstantin Zaharov. Nakon toga više pogotke nismo vidjeli. I dalje se igralo brzo, odlično, sa puno prilika, ali vratari su također bili na visini zadatka. S jedne strane Jonas Hiller, koji je do kraja sakupio 20 obrana, a s druge strane legendarni golman Bjelorusije, Andrej Mezin, koji je zaustavio čak 40 udaraca.

Otišlo se u produžetak koji se igrao deset minuta, četiri igrač protiv četiri. Najbolju šansu imala je Bjelorusija jer je Švicarac Roman Wick zaradio isključenje i ostavio svoju ekipu sa samo tri igrača. Međutim, Hiller je opet bio odličan i sve branio, a i Švicarska je bila opasna s igračem manje, ali Mezin je i dalje bio miran. Golova nije bilo i otišlo se do penala.

Možda je bilo i najpravednije da ovakvu utakmicu odluče penali. Već u prvoj seriji Švicarska je povela pogotkom Thomasa Derunsa, dok je pokušaj Olega Antonenka obranio Hiller. Nakon toga je Romano Lemm svladao Mezina, a Dmitrij Meleško Jonasa Hillera. U trećoj rundi Mezin brani pokušaj Ive Ruthemanna, a nakon toga Hiller zaustavlja Sergeja Kosticina i započelo je veliko švicarsko slavlje.

Iako su penali uvijek lutrija, pobjeda Švicarske je sasvim zaslužena. Istina, isto bi mogli reći i da su Bjelorusi slavili, ali Švicarska je ipak pokazala malo više. Sutra ih u četvrtfinalu čeka SAD, momčad od koje su izgubili u prvom kolu po skupinama. Evo pravog trenutka za osvetu.

Osmina finala:

Švicarska – Bjelorusija 3:2 (P) (Sprunger 13., Domenichelli 28., Deruns, Lemm (pen) / Kalužnij 1., Zaharov 36., Meleško (pen)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!