arhiva

Bronca protiv Nizozemske ili muke u Grčkoj

Matej Milanović, Nikola Vlahović • subota, 13.02.2010.
Bronca protiv Nizozemske ili muke u Grčkoj

Bronca na SP-u u Francuskoj najveći je uspjeh hrvatske nogometne reprezentacije, no koja je utakmica vama i dan danas najdraža? Za koju pobjedu vas vežu najdublje emocije, kada ste bili najsretniji i najponosniji što ste navijač Hrvatske?

Sportnet.hr za vas je izabrao 16 velikih pobjeda hrvatske nogometne reprezentacije, a u narednom razdoblju vi ćete nam svojim glasovima pomoći izabrati onu koja je hrvatskim navijačima - najdraža. To je ključna riječ, jer ne tražimo najveći uspjeh - to je vrlo očito - već pobjedu zbog koje ste bili najsretniji, zbog koje vas i danas prolaze trnci dok gledate isječke s iste.

Slika 1 od 1.

U drugoj osmini finala birat ćete između ogleda s Nizozemskom u kojem je Hrvatska u Francuskoj 1998. godine osvojila svjetsku broncu te gostovanja u Grčkoj, bez koje ta bronca uopće ne bi bila moguća. Koja vam je pobjeda draža?


Hrvatska - Nizozemska 2:1

Utakmica za treće mjesto, Svjetsko prvenstvo u Francuskoj 1998.
11. srpnja 1998., 21:00. Pariz, Francuska.
Gledatelja: 45.500

Hrvatska: Ladić, Štimac, Bilić, Soldo, Stanić, Prosinečki (od 78' Vlaović), Jurčić, Asanović, Boban (od 86' Tudor), Jarni, Šuker

Hrvatskoj je finale Svjetskog prvenstva u Francuskoj 1998. godine izmaknuo zahvaljujući neponovljivom danu Liliana Thurama, no trebalo se trgnuti i u utakmici za treće mjesto pobijediti vrlo jaku Nizozemsku. Premda su svi igrači bili razočarani nesretnim porazom od Francuske, na scenu je tada stupio Miroslav Blažević. Mnogi naši reprezentativci i danas govore da je tada Ćiro održao motivacijski govor koji će pamtiti cijeli život.

Nizozemska je u polufinalu ispala od Brazila tek na jedanaesterce. To je bila Nizozemska koja je po mnogima igrala najljepši nogomet na Svjetskom prvenstvu, predvođena Kluivertom, Davidsom, Seedorfom, Bergkampom i ostalim velikim nogometnim imenima. Utakmica se igrala na Parku prinčeva pred 47 tisuća gledatelja. Nizozemci su igrali sjajno i imali mnoštvo prilika, ali na golu Hrvatske stajao je sjajni Dražen Ladić, koji je na cijelom Svjetskom prvenstvu branio fenomenalno.

Ipak, naša je reprezentacija vrlo rano povela preko Roberta Prosinečkog. Hrvatska je krenula u kontru, Šuker je na centru primio i proslijedio loptu u prazan prostor na koju je dolazio Jarni u punom sprintu. Pretrčao je cijelo igralište, došao do vrha šesnaesterca, lijepo dodao Prosinečkom koji se majstorski oslobodio svog čuvara i pogodio za prednost Hrvatske.

Međutim, Nizozemci su se brzo vratili u igru: odlično se za udarac izborio Zenden i s 18 metara pogodio pod gredu Dražena Ladića. Ipak, naši reprezentativci nisu dopustili da ostanu bez medalje. Za najveći uspjeh u povijesti hrvatskog nogometa pogodio je Šuker. Lopta je sa desne strane preko Asanovića i Bobana došla na lijevu stranu gdje je dočekao Šuker i odmjerenim udarcem poslao je uz desnu vratnicu pored nemoćnog Van der Sara. Kada je sudac odsvirao kraj utakmice naši reprezentativci nisu znali kuda bi od sreće, dok je Nizozemska bila na koljenima.

Ta je pobjeda lansirala Hrvatsku u vrh svjetskog nogometa, od tada na Hrvatsku svi gledaju s velikom dozom respekta. U Francusku smo došli kao debitanti, a kući se vratili s broncom oko vrata. Svjetsko nogometno prvenstvo 1998. godine obilježio je i Davor Šuker, koji je sa šest postignutih golova bio najbolji strijelac prvenstva. Kockasti su na Svjetskom prvenstvu učinili svakog Hrvata ponosnim, nestvarno je izgledalo to treće mjesto, nogomet je tada pobijedio mnoge probleme koji su vladali u Hrvatskoj. To su bili dani ponosa i slave...


Grčka - Hrvatska 0:1

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Francuskoj 1998.
30. travnja 1997., 20:00. Solun, Grčka.
Gledatelja: 25.000

Hrvatska: Ladić, Jarni, Bilić, Asanović, Prosinečki (od 74' Vlaović), Šuker, Boban, Bokšić (od 68' Cvitanović), Soldo (od 54' Marić), Šimić, Jurić.

30. travnja 1997. hrvatska nogometna reprezentacija gostovala je u Solunu. Bile su to prve kvalifikacije Hrvatske za odlazak na Svjetsko prvenstvo i u Grčku su kockasti otputovali nakon četiri odigrane utakmice, bez ijednog poraza, ali sa čak tri neodlučena rezultata za sveukupnih šest bodova. Grci su pak u susret ušli s pet odigranih utakmica i deset bodova.

Pobjeda u tom dvoboju širom bi im otvorila vrata drugog mjesta i zadržala ih u borbi za prvu poziciju koju je držala Danska i samim time direktan plasman u Francusku. Hrvatskoj je pak trebala pobjeda za priključak s Grcima i ostanak u igri.

U utakmici koja je odigrana pred 25 tisuća ljudi, prvo poluvrijeme nije ponudilo velika uzbuđenja, a u našoj reprezentaciji su žute kartone zaradili Zvonimir Soldo i Goran Jurić. Početni rezultat stajao je i polovicu drugog poluvremena sve dok Slaven Bilić nije sjajnom loptom uposlio Davora Šukera.

Šuker je usred šesnaesterca odlično uštopao loptu, pravovremenim dodirom pretekao grčkog obrambenog igrača i svladao domaćeg golmana za 1:0. Rezultat je ostao do kraja utakmice i Hrvatska je proslavila drugu pobjedu u tom kvalifikacijskom ciklusu koja je uz remi Grčke i Danske u Ateni u zadnjem kolu omogućila odlazak naših u doigravanje. Tamo ih je čekala Ukrajina, a sve ono što se dogodilo nakon toga zlatnim slovima je upisano u povijest hrvatskog sporta.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • davie13.02.2010. u 20:31
    Definitivno tekma s Nizozemskom je u ovom izboru jača-bronca je ipak bronca!
    davie