arhiva

Rapsodija s Njemačkom ili drama s Irskom

Tomislav Pacak, Antonija Pavlić • četvrtak, 11.02.2010.
Rapsodija s Njemačkom ili drama s Irskom

Bronca na SP-u u Francuskoj najveći je uspjeh hrvatske nogometne reprezentacije, no koja je utakmica vama i dan danas najdraža? Za koju pobjedu vas vežu najdublje emocije, kada ste bili najsretniji i najponosniji što ste navijač Hrvatske?

Sportnet.hr za vas je izabrao 16 velikih pobjeda hrvatske nogometne reprezentacije, a u narednom razdoblju vi ćete nam svojim glasovima pomoći izabrati onu koja je hrvatskim navijačima - najdraža. To je ključna riječ, jer ne tražimo najveći uspjeh - to je vrlo očito - već pobjedu zbog koje ste bili najsretniji, zbog koje vas i danas prolaze trnci dok gledate isječke s iste.

Slika 1 od 1.

U prvom četvrtfinalu "sudarit" će se prvi nositelj - pobjeda protiv Njemačke u četvrtfinalu SP-a sa 16. nositeljem, pobjedom protiv Irske u kvalifikacijama za EP 2000. Koja vam je pobjeda draža?


Hrvatska - Njemačka 3:0

Četvrtfinale, Svjetsko prvenstvo u Francuskoj, 1998.
4. srpnja 1998. 21.00 Lyon, Francuska
Broj gledatelja: 39.100

Sastav Hrvatske: Ladić - Štimac, Bilić, Šimić - Stanić, Jarni, Asanović, Soldo, Boban - Šuker, Vlaović (od 83. Marić).

Na šesnaestom po redu Svjetskom nogometnom prvenstvu, koje se održavalo 1998. godine u Francuskoj, Hrvatska je iz utakmice u utakmicu sve više iznenađivala ostatak nogometnog puka - odličnim prezentacijama, te napose sjajnim napadačkim mogućnostima Davora Šukera.

Malo je tko, osim onih koji su "kockaste" uistinu dobro poznavali, vjerovao da tako mala zemlja uopće može proći fazu natjecanja po skupinama, a kamoli doći do polufinala. No upravo se to na koncu dogodilo; u skupini smo minimalno poraženi tek od Argentine, a do pete utakmice i četvrtfinala s Njemačkom smo svladali Jamajku, Japan i Rumunjsku, izgubivši tek od Argentine u skupini.

A protiv Njemačke - rapsodija. Hrvatska je odigrala jednu od najvećih utakmica u svojoj povijesti, na Gerlandu je razbila tada aktualnog europskog prvaka i natjerala cijeli svijet da sazna gdje je Hrvatska.

Nijemci su prvi šok doživjeli u 48. minuti, kada je Robert Jarni poentirao preciznim udarcem lijevom nogom, loptu s dvadesetak metara udaljenosti smjestivši u sam desni donji kut Köpkeova gola. Još ljepši zgoditak postigao je u 80. minuti Goran Vlaović, s ruba kaznenog prostora s desne strane neobranjivo u luku zavrnuvši loptu u mrežu. Pet minuta kasnije briljantnu utakmicu i povijesnu pobjedu upotpunio je Davor Šuker, napravivši neviđenu pomutnju u njemačkom šesnaestercu i majstorski poentiravši poslije slaloma pored nekoliko braniča suparničke momčadi.

Bila je to prva hrvatska pobjeda nad velikim Elfom i svojevrsna osveta za nes(p)retan poraz dvije godine prije na Europskom prvenstvu u Engleskoj. Drugi, i za sada posljednji trijumf, ostvarili smo na Europskom prvenstvu u u Klagenfurtu 2008. ponovno iznenadivši i pobijedivši s rezultatom 2:1.

Hrvatska je velikoj Njemačkoj priredila jedan od najvećih nogometnih šokova i iznenadila cijeli svijet. Plasman među četiri najbolje selekcije svijeta, i bronca koju smo osvojili u susretu s Nizozemskom, i danas je najveći uspjeh hrvatskog nogometa, a 3:0 protiv Njemačke odjeknulo je diljem svijeta više od bilo čega što je neki Hrvat do tada učinio.


Hrvatska - Irska 1:0

Kvalifikacije za EP 2000. u Nizozemskoj i Belgiji
4. rujna 1999., stadion Maksimir, Zagreb
Sastav Hrvatske: Ladić - Štimac, Bilić (Rukavina), Kovač - Šimić, Stanić (J. Šimić), Soldo, Asanović, Jarni - Šuker, Rapaić.

Ogledi s Engleskom na Wembleyju, sa SAD-om i ovaj s Irskom na Maksimiru jedine su pobjede hrvatske reprezentacije na ovom popisu koje niti su s velikog natjecanja niti su bile od krucijalnog značaja za plasman Hrvatske na veliko natjecanje. Rapsodija protiv Engleske zato jer smo se u Austriju i Švicarsku već plasirali, SAD kao jedina prijateljska utakica, a drama protiv Irske zato jer u Belgiju i Nizozemsku na kraju nismo otišli.

No, pobjeda protiv Irske ipak ima posebno mjesto u srcu svakog navijača Hrvatske. Radi se o jedinoj od tih velikih pobjeda koju smo ostvarili u sudačkoj nadoknadi, legendardnim pogotkom jednako legendardnog Davora Šukera.

Nakon bronce u Francuskoj, Hrvatska je loše startala u kvalifikacijama za naredno EP, izgubivši odmah upravo od Irske. Nadu smo vratili remijem bez golova u Beogradu, no s obzirom na nes(p)sretni remi u Skopju, Hrvatska je protiv Irske i Jugoslavije kod kuće trebala dvije pobjede.

Irski bunker dugo se dobro držao u Zagrebu, odolijevali su Irci svim pokušajima treće reprezentacije svijeta. Promašivali su i Šuker i Stanić i Kovač i Rapaić, promašio je srećom i Gary Kelly jedinu ozbiljnu šansu gostiju nakon nesporazuma Štimca i Ladića.

Pogodili smo i prečku, imali 20 kornera, Alan Kelly branio je sve i svašta, a Šuker je promašio i "mrtvaca" desetak minuta prije kraja.

No, kada smo se već oprostili s Nizozemskom i Belgijom, Robert Kovač poslao je iz očaja jednu dugu loptu prema šesnaestercu Irske, a Šuker je fantastičnim, nevjerojatnim primanjem lopte i potom sigurnom realizacijom dodao još jedan odlomak u knjigu o najvećem hrvatskom golgeteru svih vremena. Bio je to i posljednji "veliki" Šukerov gol, zabio je još San Marinu, te Irskoj i BiH u prijateljskim utakmicama.

Erupciju oduševljenja koja je uslijedila na Maksimiru, ali i diljem Lijepe naše, teško je i opisati, ali sigurno je jedno - hrvatski navijač teško da je u nekom malom trenutku bio sretniji nego kada smo u 94. minuti srušili Irce. Da, bilo je i puno značajnijih rezultata, ali kada govorimo o emocijama, radosti, veselju, euforiji - susret s Irskom ne može se preskočiti.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Top temaarhivaS vrha
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik12.02.2010. u 08:54
    Pobjeda protiv Njemacke je definitivno najveca i najdraza, ne samo zbog nacina na koji smo ih dobili. Imali smo jos otvoren racun s njima iz 96. kad nas je katastrofalno sudjenje kostalo prolaza, i mislim da smo se osvetili na sportski nacin, dokazali smo da nam ne treba pomoc sudca da bi dobili... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.02.2010. u 07:39
    takvo primanje i smirivanje lopte nece nitko nikad ponoviti
    Obrisan korisnik
  • Seattle12.02.2010. u 06:27
    Iako sam bio na Njemackoj u Lyonu,vise sam se radovao ovom goul protiv Irske na tekmi koju sam gledao u irskom pub u Atlanti. Kad se samo sjetim, do ove tekme Suker je imao skoro gol po nastupu za repku.
    Seattle
  • Obrisan korisnik12.02.2010. u 03:44
    Protiv Njemacke definitivno....tu noc nikad zaboravit necu, noc prkosa i ponosa
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.02.2010. u 02:35
    protiv njemacke definitivno, iako je ovo sukerovo vjerojatno najbolje stopavanje lopte ikad vidjeno u nogometu.
    Obrisan korisnik