Zimski sportovi

"U sedmom sam nebu"

Antonija Pavlić • nedjelja, 17.01.2010.
"U sedmom sam nebu"
Foto: Davor Sajko

Kathrin Zettel definitivno je zavoljela Maribor. Dvije pobjede u dva dana odnijela je s Pohoroja, a nikada prije ove se sezone nije uspjela popesti na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja...

Kathrin Zettel u Maribor je stigla u odličnoj formi, a iz njega će otići u - uistinu vrhunskoj. Najbolja austrijska skijašica upisala je pobjede u veleslalomu i slalomu, te osvojila trofej Zlatne lisice i prepuna dojmova pripremat će se za naredne tehničke ispite poslije Cortine d'Ampezzo i Olimpijske igre u Vancouveru.

"Ne mogu vjerovati što se dogodilo. U sedmom sam nebu i nadam se da ću u takvom raspoloženju dočekati i Olimpijske igre. Nisam vjerovala da mogu pobijediti nakon slabije prve vožnje, koja je bila posljedica i malog umora. Marlies je imala veliku prednost, uistinu nisam ni sanjala o prvoj pobjedi. No, riskirala sam i to mi se isplatilo. Slalomska pobjeda bila mi je velika želja", pričala je sretna slavljenica.

Prvoga dana natjecanja osvojila je veleslalom ispred Marije Riesch i Anje Paerson. "Bila sam nervozna, nije lako sve potisnuti iz misli i krenuti posljednja, no konačno sam uspjela zadržati vodstvo iz prve vožnje. Na podiju sam bila sedam puta ove sezone i već postala pomalo nestrpljiva, očajnički sam željela pobjedu."

ANJA PAERSON:

Anja Paerson u noćnom slalomu u Austriji zadobila je lakšu ozljedu koljena, no to ju nije spriječilo da u veleslalomu prvog dana natjecanja odnese postolje. "U Flachauu sam prilikom odustajanja u jednome trenutku svu težinu prebacila na desno koljeno i dva dana provela u velikim bolovima. No, ovoga vikenda sam se dobro osjećala, adrenalin mi puno pomaže u prevladavanju boli. Sretna sam što sam ponovno bila dobra u veleslalomu u Mariboru."

"Rekla sam da mi je dosta drugih pozicija. Maribor se sada profilirao u prekretnicu moje karijere, barem se tome nadam - definitivno je postao moje najdraže skijalište. Sam grad je poseban, živi za skijanje i nevjerojatno je voziti pred toliko navijača i u takvim uvjetima", pohvalila je organizatore.

Drugo slalomsko mjesto pripalo je, po prvi puta u karijeri, domaćoj skijašici Tini Maze. "Bilo mi je teško zbog jučerašnje najgore moguće veleslalomske vožnje, no sada sam nevjerojatno sretna što sam današnjim uspjehom razveselila mnogobrojne navijače, organizatore i cijelu Sloveniju."

"U utrku sam ušla s pozitivnim mislima i to mi se isplatilo. Bila sam opuštena, a dodatnu energiju davali su mi fantastični navijači. Konačno sam uspjela razbiti led loših rezultata u zadnjih nekoliko utrka", misli najbolja slovenska skijašica.

Maria Riesch također će po dobrome pamtiti Maribor. Premda je rezerviranom slalomskom vožnjom izgubila pobjedu, koju je prošle sezona ostvarila s više od sekunde prednosti u odnosu na suparnice, može biti zadovoljna zbog očuvanja vrha u poretku slalomašica i preuzimanja čelne pozicije u ukupnom redoslijedu od Lindsey Vonn.

"Dobro sam skijala u obje vožnje, no bilo je to daleko od savršenstva. Drago mi je što sam cijele sezone konstantna, upravo me to sada dovelo na vrh ukupnog poretka. No, kraj sezone je daleko, predstoji nam još odraditi puno utrka, a pogotovo onih brzih. Lijepo je biti ispred Lindsey, no svjesna sam da će sva razočaranja koja je doživjela u posljednja dva dana ostaviti iza sebe i krenuti dalje još jača. Posebno mi je žao zbog njenog veleslalmskog pada tri vrata prije cilja, zasigurno bi ostvarila fantastičan rezultat", podržala je prijateljicu.

U subotu je na Pohorju upisala prvi veleslalomski podij u karijeri. Dugo se nazirao njen napredak u toj disciplini, a sada je sve najave i naporne treninge konačno konkretizirala. "U veleslalomskim natjecanjima mi još uvijek nedostaje samopouzdanja, a ono dolazi isključivo s dobrim rezultatima. Odradila sam odličnu drugu vožnju, bez pogrešaka i sretna sam što sam konačno doskijala do prvog veleslalomskog postolja."

Lindsey Vonn u Mariboru ponovno nije osvojila ni bod, njezina kalvarija u tehničkim disciplinama otegnula se na praktički šest utrka. Nakon slabe slalomske vožnje i neulaska u najboljih 30 ljutito se povukla, odbivši progovoriti za medije.

"Lindsey sada treba malo odmora, nužno joj je predahnuti. Konstantno odustajanje u tehničkim utrkama psihički ju užasno pogađa", obrazložio je glavni trener repezentacije Jim Tracy.

Jučerašnji veleslalom bio je za 25-godišnju Amerikanku posebno "bolan" - prvu vožnju okončala je na nevjerojatnom drugom mjestu, a zatim odustala tri vrata prije cilja.

"Cijelu sezonu osjećam da kvalitetno vozim veleslalom, no nikako ne uspijevam na istoj razini odraditi dvije vožnje za redom. Presretna sam drugim mjestom koje sam ostvarila u prvoj vožnji, bila je to moja najbolja veleslalomska prezentacija u karijeri", rekla je Vonn u subotu.

"U donjem dijelu staze u drugoj vožnji naletjela sam na rupu i jednostavno proklizala. No, to je skijanje, takve nesreće i pogreške se događaju. Ne smijem klonuti duhom, već upravo suprotno - nastavit ću trenirati i pripremati se za sljedeće utrke. Bila sam bijesna poslije utrke, no sada su se tenzije smirile i mogu reći da sam zadovoljna, bilo je zabavno."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!