Rukomet

Francuska jedini favorit

Željko Kubatka • subota, 16.01.2010.
Francuska jedini favorit
Foto: Kristijan Komarica

Olimpijski i svjetski prvaci Francuzi prvi su favorit Europskog prvenstva u Austriji. U skupini D igrat će sa Španjolskom, Mađarskom i Češkom koja ima najmanje šanse nastaviti u drugom krugu...

FRANCUSKA

Olimpijsko i svjetsko zlato Francuska može zaokružiti i sa najsjajnijim odličjem u Austriji. Bilo bi to drugo europsko zlato za Francusku, prvi put su ga osvojili u Švicarskoj prije četiri godine. Francuska je rukometna velesila u kojoj igraju najbolji rukometaši ponajboljih europskih klubova. Izdvajaju se Jerome Fernandez, Luc Abalo, Nikola Karabatić i Thierry Omeyer, savršeni vratar koji je najbolji kada to i treba. Oporavio se i Bertrand Gille a i Daniel Narccise će vjerojatno biti spreman do početka Eura 2010.

Francuska je od dolaska Claude Oneste za izbornika osvojila četiri zlatne i četiri brončane medalje na Olimpijskim igrama, svjetskim i europskim prvenstvima. Onesta nije izgubio niti jedno finale i jedan je od najuspješniji rukometnih trenera. Za Euro u Austriji ima veliki zadatak kako osvježiti i motivirati igrače koji su osvojili sve u reprezentativnim i klupskim natjecanjima.

Francuzi su počeli s pripremama tek ove godine. Igrali su dvije pripremne utakmica sa Srbijom. Prvu, kada su igrali s najboljim igračima, su pobijedili, dok je u drugoj francuski izbornik odmarao glavne zvijezde što je rezultiralo neočekivanom pobjedom Srbije. Francuska će tijekom vikenda pred početak europskog prvenstva odigrati pripremni turnir sa Brazilom, Islandom i protivnikom iz skupine, Španjolskom.

Jerome Fernandez u izjavi za L´Equipe ističe da su njegovi suigrači motivirani i da žele osvojiti treću zlatnu medalju u zadnje dvije godine. “Jako smo ambiciozni i ako osvojimo zlatnu medalju u Austriji biti ćemo još motiviraniji osvojiti zlato u Londonu.“

ŠPANJOLSKA

Španjolci u Austriji očekuju povratak među najbolje rukometne reprezentacije poslije neuspjeha na Svjetskom prvenstvu u Hrvatskoj. Veliko razočaranje španjolski rukometaši mogu zaboraviti jedino osvajanjem medalje na Euru. Španjolci su jednom bili svjetski prvaci (pobijedili u finalu Hrvatsku u Tunisu), tri puta treći na Olimpijskim igrama i tri puta drugi na europskim prvenstvima. U kvalifikacijama za Euro 2010 pomalo su uvodili nove igrače i osvojili prvo mjesto u skupini izgubivši samo utakmicu s Ukrajinom.

Veliko pojačanje je vratar Arpad Šterbik koji konačno može stati na vrata španjolske reprezentacije. Uz njega je još jedan veliki rukometni vratar Jose Hombrados. Pored iskusnih Rubena Garabaye, Alberta Entrerriosa i Ikera Romera španjolski izbornik na Euro će povesti i mlade španjolske snage kao što su lijevo krilo Cristian Ugalde i desni vanjski Cristian Malmagro.

Valeru Riveri je 2008. godine ukazana čast da bude španjolskim rukometnim izbornikom. S Barcelonom je osvojio Ligu prvaka i šest domaćih prvenstava. Valero Rivera u Austriji očekuje: „Kvalifikacije za Euro 2010 su bile teške za nas ali u isto vrijeme su nam pomogle uvoditi nove igrače u nacionalni tim koji su time stekli iskustvo i samopouzdanje. Europsko prvenstvo je izuzetno važno za španjolsku reprezentaciju i namjera nam je ostvariti dobar rezultat.

MAĐARSKA

Mađari su osvojili samo jednu medalju i to u Švicarskoj 1986. godine kada su u finalu izgubili od reprezentacije Jugoslavije u kojoj su igrali Mirko Bašić i Zlatan Saračević. U Hrvatsko su odigrali solidno i osvojili šesto mjesto. U Mađarskoj je rukomet jedan od najpopularnijih sportova s odličnim klubovima iz kojih dolaze rukometaši koji čine reprezentaciju naših susjeda. Veliki šok je izazvao Laszlo Nagy kada je odlučio pauzirati i nastupati za Španjolsku. No i Mađari imaju u svojim redovima igrače koji su prebjegli, Nikola Eklemović, Milorad Krvokapić i Nenad Puljezević puno znače za mađarsku reprezentaciju.

Mađarska je izborila EURO 2010 u skupini s našom reprezentacijom koju je i pobijedila u Veszpremu. Nastup je osigurala tek pobjedom u zadnjoj utakmici protiv Slovačke. U kvalifikacijskim utakmicama su se istakli Nikola Eklemović, Gabor Czaszar i Ferenc Iliyes. Na pripremnom turniru u Wiener Neutsadtu pokazali su tradicionalno igru punu oscilacija. Pobjeda protiv domaćina Austrije, poraz od Poljske i sretno neriješen rezultat sa Hrvatskom, pogotkom u zadnjoj sekundi.

Mađarski izbornik István Csoknyai je igračku karijeru proveo u Veszpremu dok je kao trener jedno vrijeme bio pomoćnik Zdravku Zovku. Csoknyai je skroman u izjavi: „Imamo jako tešku grupu i imamo puno mladih i novih rukometaša u reprezentaciji i stoga ću biti sretan ako prođemo u drugi krug Eura.“

ČEŠKA

Češki rukometaši su napravili veliko iznenađenje pobijedivši Francusku u kvalifikacijama, ponove li to u Austriji mogli bi i do drugog kruga. Prvo ime češke reprezentacije je Filip Jicha rukometaš njemačkog prvaka Kiela. Ovaj izuzetni češki rukometaš je bio i najbolji strijelac Lige prvaka u prošloj sezoni. I većina drugih reprezentativaca Češke igra po stranim klubovima, a još treba istaknuti Jana Filipa, sada igrača Kadetten Schaffhausena, i Daniela Kubesa, rukometaša Lemga. Na žalost češkog izbornika ozlijedio se iskusni David Juricek i on neće moći pomoći svojoj reprezentaciji u pokušaju da prođe u dugi krug u vrlo teškoj skupini.

Na pripremnom turniru u Danskoj reprezentacija Češke je pobijedila samo jednu utakmicu i to s Norveškom dok su je Slovenija i Danska porazile. Češki izbornik Martin Liptak smatra da mogu do drugog kruga: “Naš glavni cilj je drugi krug prvenstva što pretpostavlja da ćemo pobijediti nekog od jakih reprezentacija u skupini. Cilj nam je također skupiti što više bodova za što bolji plasman na europskom prvenstvu.“

Skupina D igrat će u Wiener Neustadtu u Areni Nova s kapacitetom 5000 mjesta. Favorit skupine, kao i cijelog prvenstva, je Francuska, druga bi trebala biti Španjolska, ako ne bude igrala kao na Svjetskom prvenstvu u Hrvatskoj. Mađarska i Češka će se boriti za treću poziciju s većim šansama mađarske reprezentacije zbog više kvalitetnih igrača.

Euro 2010. - Skupina I

1Hrvatska (+4)3134:123+119
2Island (+3)3163:149+148
3Danska (+2)3136:134+26
4Norveška (+2)3138:135+34
5Austrija (+1)3147:156-93
6Rusija 3140:161-210

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik16.01.2010. u 20:08
    Da tako je francuska je pije par godina Hrvatskoj bila lak plijen,ali dolaskom Omeyera na gol on postje njihova nocna mora
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.01.2010. u 19:09
    Potpisujem sto je reka' irilov, oni su predobri, mi kontra njih igramo individualno sa losim protokom lopte i to nam se odbije od glavu, a nas ˝najbolji˝ igrac, Ivano Balic se zabija kroz sredinu i ne razigrava ostatak ekipe. Bolji su
    Obrisan korisnik
  • ALGHAZANTH16.01.2010. u 19:04
    Mogu oni igrati čvrstu obranu ali ne prebijati suparničke igrače kao onaj 'mesar' Dinart kojemu je to specijalnost. Takve igrače treba odstraniti iz rukometa.
    ALGHAZANTH
  • irilov16.01.2010. u 17:50
    ma pusti ti te price- francuzi jednostavno igraju prestrasno dobru obranu na koju nase individualne akcije ne prolaze i zato gubimo od njih, jer ih ne napadamo ka tim , vec 1 na 6...
    irilov
  • Obrisan korisnik16.01.2010. u 17:16
    ne razumijem grubost je u definiciji tog sporta temellj obrane, sport je izgrađen na njoj :))
    Obrisan korisnik