Zimski sportovi

Vonn i dalje svijet za sebe

Antonija Pavlić • petak, 08.01.2010.
Vonn i dalje svijet za sebe
Foto: Kristijan Komarica

Lindsey Vonn slavila je i u trećem spustu sezone održanom u Haus im Ennstalu kao zamjena za odgođeno natjecanje iz Val d'Iserea. Drugo mjesto pripalo je Anji Pärson, a treće vrijeme ostvarila je Maria Riesch...

Svjetski skijaški kup nakon pet godina vratio se u Haus im Ennstal. Malo austrijsko seoce u pokrajini Štajerskoj broji tek nešto manje od 3.000 stanovnika, a ovoga će vikenda po prvi puta poslije 2004. biti domaćinom utrka najboljih svjetskih skijašica.

Stazom Krummholz u prošlome je izdanju dominirala Maria Riesch - pobijedila je u spustu ispred Isolde Kostner i Renate Götschl, te podijelila superveleslalomski trijumf s Carole Montiller. Lindsey Vonn tada nije oduševila, upisala je 6. superG i 11. spustaško mjesto, no zato se ove godine odnos snaga potpuno promijenio.

Vezane vijesti

Nema više ni Montillet, ni Kostner ni Götschl, pa ni Michaele Dorfmeister i Hilde Gerg. Svjetskim kupom vladaju neke druge skijašice, a apsolutnu dominaciju prezentira američka vedeta.

Najbolja svjetska skijašica slavila je, naime, i u trećem spustu sezone, nakon dva trijumfa u Lake Louiseu, i dokazala kako joj ozljeda ruke koju je zadobila padom u Lienzu nije uzela ništa od forme koja ju je krasila na početku sezone. U Haus im Ennstalu je upisala 16. spustašku pobjedu u karijeri, a 26. ukupno, te četvrtu za redom u ovoj disciplini - osim pobjeda u Lake Louiseu na početku tekuće sezone slavila je i na završnici protekle kalendarske godine u Areu.

25-godišnja Amerikanka prvu je pobjedu u ovom austrijskom skijalištu uzela s vremenom 1:38.84, a jedine su joj se u pet desetinki sekunde uspjele približiti Anja Pärson (+0.35) i Maria Riesch (+0.39).

Anja Pärson se, pomalo i iznenađujuće, drugim mjestom prvi puta ove sezone plasirala na pobjednički podij; legendarna Šveđanka svakom novom utrkom prezentira sve bolju formu, a sve tempira za eksploziju na njenom posljednjem velikom natjecanju - Olimpijskim igrama u Vancouveru.

Pravo ohrabrenje četvrtim mjestom ostvarila je i talijanska predstavnica Nadia Fanchini, koja u prvim utrkama u Lake Louiseu uopće nije osvajala bodove - upisala je 35. i 46. vrijeme. Peto mjesto s rezultatom karijere osvojila je Francuskinja Marion Rolland, a šesto vrijeme podijelile su Daniela Merighetti i Marie Marchand-Arvier, obje s najboljim spustaškim plasmanima sezone. Krug prvih deset zatvorile su Andrea Fischbacher, Nadja Kamer i Emily Brydon.

S novih 100 bodova Lindsey Vonn vratila je titulu vodeće u ukupnom poretku Svjetskoga kupa, 5 bodova zaostatka pretvorivši u 35 prednosti. Treća je ostala Kathrin Zettel sa 569 bodova, a četvrtu i petu poziciju zamijenile su Anja Pärson i danas 19. Tina Maze.

Svjetski kup, Haus im Ennstal, spust:
1. Lindsey Vonn (SAD, HEAD) 1:38.84
2. Anja Pärson (Švedska, HEAD) +0.35
3. Maria Riesch (Njemačka, HEAD) +0.39
4. Nadia Fanchini (Italija, DYNASTAR) +0.84
5. Marion Rolland (Francuska, ROSSIGNOL) +0.94
6. Marie Marchand-Arvier (Francuska, ROSSIGNOL) +0.96
6. Daniela Merighetti (Italija, SALOMON) +0.96
8. Andrea Fischbacher (Austrija, ATOMIC) +1.21
9. Nadja Kamer (Švicarska, VOELKL) +1.26
10. Emily Brydon (Kanada, HEAD) +1.55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • ALGHAZANTH08.01.2010. u 18:05
    Što se tiče spusta ove sezone nitko ne može konkurirati Lindsey Vonn. Dobro što ozljeda nije bila ozbiljna pa da može i dalje osvajati puno bodova u Svjetskom kupu.
    ALGHAZANTH