Zimski sportovi

Schild kao Janica Kostelić!

Antonija Pavlić • utorak, 29.12.2009.
Schild kao Janica Kostelić!
Foto: EPA

Marlies Schild upisala je zahvaljujući dvjema fenomenalnim vožnjama prvu slalomsku pobjedu nakon dvostrukog loma noge i Bormija 14. ožujka 2008. godine, pred prvom pratiteljicom Sandrine Aubert u austrijskom Lienzu akumuliravši nevjerojatnih 1.83 stotinke prednosti. Treće mjesto pripalo je Kathrin Zettel, a na izvrsno šesto mjesto sa 17. pozicije u prvoj vožnji pomaknula se Ana Jelušić...

Marlies Schild svakom novom utrkom potvrđuje kako se definitivno vratila nakon teškog dvostrukog prijeloma noge koji je zadobila na treningu u Söldenu početkom prošle sezone. Fantastičnim nastupom i najboljim vremenima u obje vožnje slavila je u četvrtom slalomu sezone u Lienzu, a razmak koji je napravila između ostalih neodoljivo podsjeća na stil kojim je nekada pobjeđivala hrvatska skijaška kraljica Janica Kostelić.

Svjetski kup trijumfom sjajne Austrijanke dobio je, tako, i četvrtu pobjednicu u isto toliko slalomskih utrka ove sezone, što nije čest slučaj u natjecanjima najboljih svjetskih skijaša i skijašica. Na premijeri sezone u Leviju slavila je Maria Riesch, u Aspenu je najbolja bila Šarka Zahrobska, a na posljednjem slalomu u Areu pobjedu je proslavila Sandrine Aubert - Njemačkoj, Češkoj i Francuskoj sada se, konačno, pridružila i "najskijaškija" zemlja na svijetu.

Vezane vijesti

Druga pozicija danas pripala je Aubert, a do trećeg mjesta doskijala je Kathrin Zettel, djevojka koja je na jednom trenigu prije Lienza doživjela težu ozljedu, no i s napuknutim ligamentnima odradila je fenomenalan posao u Austriji i u novu godinu će ući bogatija za 105 bodova.

Najbolji rezultat karijere u ovoj disciplini na četvrtoj poziciji pripao je Tini Maze, koja je tako dodatno uljepšala slovenski dan - u spustu u Bormiju pobijedio je, naime, Andrej Jerman. Peto mjesto pripalo je Sarah Scheleper, a na diobu šeste pozicije smjestile su se Šarka Zahrobska i Ana Jelušić. Mlada Riječanka odlično je najavila utrku na Sljemenu, odvozila peto vrijeme druge vožnje i u konačnici se sa 17. mjesta pomaknula u krug prvih šest, upisavši svoj ukupno 17. plasman u najboljih deset u karijeri! Nika Fleiss također je popravila dojam iz prve vožnje - s 29. mjesta "skočila" je na 22.

Vodeće u ukupnom poretku Svjetskoga kupa, pak, ponovno su malo razočarale. Maria Riesch i Lindsey Vonn odustale su, naime, u jučerašnjem veleslalomu, a sreća ih nije pratila niti danas - vodeća svjetska slalomašica utrku je okončala na 14. poziciji, dok se Vonn, s napuknutom rukom punom hematoma - posljedicom jučerašnjeg pada, hrabro izborila za 19. mjesto.

U najveće tragičarke promovirale su se pak mlađa sestra Marije Riesch Susanne, koja je, uz ogromnu prednost uz koju bi svakako preuzela vodstvo, "proklizala" nekoliko vrata prije cilja, te Tanja Poutiainen, koja je u gornjem dijelu staze izgubila štap i do kraja je akumulirala gotovo 4 sekunde zaostatka, dovoljno tek za 24. poziciju. Nije tako Tanja uspjela ponoviti legendarnu vožnju Janice Kostelić sa Sljemena, kada je hrvatska skijaška heroina došla do najniže stepenice pobjedničkog postolja.

Svjetski kup, Lienz, slalom:
1. Marlies Schild (Austrija, ATOMIC) 1:57.65
2. Sandrine Aubert (Francuska, FISCHER) +1.83
3. Kathrin Zettel (Austrija, ATOMIC) +2.19
4. Tina Maze (Slovenija, STOECKLI) +2.34
5. Sarah Schleper (SAD, ROSSIGNOL) +2.78
6. Ana Jelušić (Hrvatska, ATOMIC) +3.08
6. Šarka Zahrobska (Češka, HEAD) +3.08
8. Christina Geiger (Njemačka, ROSSIGNOL) +3.09
9. Maria Pietilae-Holmner (Švedska, ROSSIGNOL) +3.31
10. Manuela Moelgg (Italija, ROSSIGNOL) +3.49
...
22. Nika Fleiss (Hrvatska, ATOMIC) +5.27

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • davie29.12.2009. u 16:39
    Ono što je Janica prije nekoliko godina napravila na Sljemenu bez štapa i rukavice, većina današnjih slalomašica ne može napraviti ni s punom skijaškom opremom! I zato nas svima toliko nedostaju njeni nastupi...
    davie