Zimski sportovi

Jerman proslavio drugi trijumf

Antonija Pavlić • utorak, 29.12.2009.
Jerman proslavio drugi trijumf
Foto: EPA

Slovenski spustaški specijalist Andrej Jerman potvrdio je najbolje vrijeme s drugog treninga u Bormiju i na stazi Stelvio proslavio svoju drugu pobjedu u karijeri. Austrijanac Mario Scheiber, činilo se, još jednom se nakon Val Gardene plasirao na drugo mjesto, no kasnije je diskvalificiran zbog previsokih pancerica. Drugo mjesto tako je pripalo Didieru Defagu, dok je na postolju završio i Michael Walchhofer. Natko Zrnčić-Dim imao je prigodu za fenomenalan plasman, možda čak i ulazak u prvih deset, no slabom vožnjom sve je pokvario u donjem dijelu staze i u konačnici se izborio za 22. poziciju...

31-godišnji slovenski veteran Andrej Jerman upisao je na drugoj najdužoj stazi u Svjetskome kupu (poslije Wengena) u Bormiju drugu pobjedu u karijeri, poslije 23. veljače 2007. i trijumfa u Garmisch-Partenkirchenu. Jerman je spustašku stazu Stelvio na kojoj je vrata postavio FIS-ov Helmut Schmalzl prošao u vremenu 2:00.32, a jedini koji su mu se uspjeli približiti unutar stotinke zaostatka ujedno su se plasirali na podij.

Činilo se da je Austrijanac Mario Scheiber drugim mjestom potvrdio odličnu ovogodišnju spustašku formu, izjednačio rezultat karijere i potvrdio postolje na koje je stao prije dva tjedna u Val Gardeni, no nakon kontrole opreme diskvalificiran je zbog nepravilnosti u visini pancerica - umjesto propisanog maksimuma od 43 mm Scheiber je imao 44.52 mm. Drugo mjesto tako je osvojio Didier Defago, a na postolje se popeo i Michael Walchhofer.

Vodeći spustaši Svjetskoga kupa nisu se baš proslavili; Didier Cuche zauzeo je 6. poziciju, Carlo Janka završio je 10, Christof Inneerhofer osvojio je 12. poziciju, a Aksel Lund Svindal utrku je okončao na 15. mjestu.

U prvih deset zato su se "ugurali" Francuz David Poisson, koji je 5. mjestom ostvario rezultat karijere u Svjetskome kupu, neumorni Lihtenštajnac Marco Büchel, Švicarac Tobias Gruenenfelder, te Austrijanac Klaus Kroell, pobjednik prošlogodišnje utrke u Kvitfjellu i drugoplasirani na Stelviju 2008.

Na čelu redoslijeda Svjetskoga kupa, unatoč nešto slabijem nastupu, ostao je Carlo Janka, budući da je Benjamin Raich odlučio propustiti utrku i pripremiti se za slalom u Zagrebu. Istu odluku donio je i Bode Miller, koji će vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana provesti sa kćerkom u domovini.

Jedini hrvatski predstavnik u Bormiju Natko Zrnčić-Dim više od polovice Stelvija odradio je perfektno; na prvom prolazu imao je čak i sedam stotinki bolje vrijeme od Jermana, no zaostatak je ipak povećavao kako se bližio kraj staze. Na trećem prolazu još je imao fenomenalnih 57 stotinki zaostatka (što bi mu u konačnici donijelo četvrtu poziciju), no pred kraj mu je ipak ponestalo snage i zaostatak je u cilju zaustavio na 2.47 - dovoljno za 22. poziciju i novo osvajanje bodova.

Žal za boljim plasmanom zasigurno će ostati, no previše nezadovoljni Natkovim nastupom i novim ulaskom među 30 najboljih jednostavno ne smijemo biti. Konstantnim dobrim vožnjama u budućnosti će svakako dobiti priliku i za puno povoljniji startni broj, a slijedom toga i bolju prigodu za vrhunske rezultate.

Svjetski kup, Bormio, spust:
1. Andrej Jerman (Slovenija, STOECKLI) 2:00.2
2. Didier Defago (Švicarska, ROSSIGNOL) +0.53
3. Michael Walchhofer (Austrija, ATOMIC) +1.03
4. David Poisson (Francuska, SALOMON) +1.23
5. Didier Cuche (Švicarska, HEAD) +1.28
6. Marco Büchel (Lihtenštajn, HEAD) +1.31
7. Tobias Grunenfelder (Švicarska, STOECKLI) +1.51
8. Klaus Kroell (Austrija, SALOMON) +1.61
9. Hans Grugger (Austrija, HEAD) +1.68
10. Manuel Osborne-Paradise (Kanada, ROSSIGNOL) +1.71
...
21. Natko Zrnčić-Dim (Hrvatska, FISCHER) +2.47

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik29.12.2009. u 21:10
    "slaba voznja", "ne treba biti previse nezadovoljan", natko na fischeru... o tempora, o mores
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.12.2009. u 16:52
    Natko ima više bodova u spustu nego što je osvojio cijele prošle sezone :)
    Obrisan korisnik
  • Janez_29.12.2009. u 14:31
    Bravo Jerry!!! Mario Scheiber je diskvalificran.
    Janez_