Zimski sportovi

Austrijanci nastavljaju gdje su stali

Martina Oštrić • petak, 27.11.2009.
Austrijanci nastavljaju gdje su stali
Foto: Martina Oštrić

Prvo natjecanje u skakačkoj sezoni pripalo je Austrijancima, koji su u uzbudljivoj završnici ipak uspjeli preteći neočekivano dobre Nijemce. Domaćini Finci bili su blizu, no njihovi skokovi bili su dostatni samo za treće mjesto...

Prvo natjecanje u skakačkoj sezoni pripalo je Austrijancima, koji su u uzbudljivoj završnici ipak uspjeli preteći neočekivano dobre Nijemce. Domaćini Finci bili su blizu, no njihovi skokovi bili su dostatni samo za treće mjesto...

U finskom Kuusamu danas su skakači odrađivali duplu smjenu. U 15:30 na rasporedu su bile kvalifikacije za sutrašnje natjecanje, nakon čega je slijedilo prvo ovosezonsko natjecanje, i to momčadsko. Od 14 momčadi najuspješniji je bio austrijski četverac, u posljednjem krugu bolji od njemačkih kolega. Osim Gregora Schlierenzauera i njegovog promašaja od 112 metara u drugoj seriji, svi su austrijski skokovi bili iznad granice 130 metara.

Nijemci su još na jučer otkazanim kvalifikacijama pokazali da će u Kuusamu biti vrlo konkurentni, no rijetki su očekivali da će se s Austrijancima boriti za prvo mjesto. A upravo to se i dogodilo. Nijemci su vodili do zadnjeg kruga skokova, kada Martin Schmitt doskače na samo 123 metra, te ostavlja svoju momčad na drugom mjestu. No, nakon godina suše Nijemci ipak mogu biti zadovoljni rezultatom, pogotovo mladim Pascalom Bodmerom, vlasnikom najdužeg njemačkog skoka od 138,5 metara.

Domaćinima je na kraju pripalo treće mjesto. U njihovom je sastavu briljirao Janne Ahonen sa 140 metara u drugoj seriji, a uspjehu je doprinio i Matti Hautamaeki sa 138 metara. Rusi predvođeni Dimitryjem Vassilijevim još su jednom ostali bez postolja na četvrtom mjestu, a ugodno su iznenadili i peti Poljaci. Premda se njihova prva violina Adam Malysz nije kvalificirala na sutrašnje natjecanje, danas je sa dva skoka od preko 140 metara pomogao svojoj momčadi da dođe do dobrog rezultata.

144,5 metara Simona Ammanna nije pomoglo Švicarcima da se plasiraju bolje od šestog mjesta, no dvostruki olimpijski pobjednik iz Salt Lake Cityja još je jednom skrenuo pažnju na sebe dobrom formom. Preostala dva mjesta u finalu pripala su Norvežanima, koji su zasigurno najnegativnije iznenađenje natjecanja, te Japancima, u čijoj je momčadi raspoložen jedino Noriaki Kasai.

Prvo individualno natjecanje ove sezone na rasporedu je u subotu u 15 sati.

Rezultati natjecanja:
1. AUSTRIJA 1113.6
2. NJEMAČKA 1099.2
3. FINSKA 1058
4. RUSIJA 981.4
5. POLJSKA 978.7
6. ŠVICARSKA 961.4
7. NORVEŠKA 956.9
8. JAPAN 950.2

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!