Zimski sportovi

Oda osigurao mjesto u finalu

Antonija Pavlić • ponedjeljak, 02.11.2009.
Oda osigurao mjesto u finalu
Foto: Davor Sajko

Na trećoj od šest postaja ISU Grand Prixa u umjetničkom klizanju u Pekingu trijumfirali su Japanac Nobunari Oda, njegova sunarodnjakinja Akiko Suzuki, te Kinezi Shen Xue i Zhao Hongbo...

Na trećoj od šest postaja Grand Prixa u umjetničkom klizanju pod ingerencijom Međunarodne klizačke federacije (ISU) trijumfirali su Azijci - u muškoj i ženskoj konkurenciji pobjede su odnijeli Japanci, dok su u natjecanju parova najbolji bili Kinezi. Ice Danicing pripao je Amerikancima.

U konkurenciji klizača po drugi puta ove godine, nakon pobjede u Francuskoj prije dva tjedna, slavio je Japanac Nobunari Oda, osiguravši si tako mjesto na završnici u Tokiju od 3. - 6. studenog (30 bodova). 22-godišnji Oda bio je najbolji u obje discipline - kratkom programu i slobodnom klizanju, te akumulirao ukupan zbroj bodova 239.58.

"Iznimno sam sretan što sam u Pekingu ubilježio drugu ovogodišnju Grand Prix pobjedu, iako sam malo razočaran s izvedbom trostrukog Axela u slobodnom programu. Vjerujem da u finalu mogu biti puno bolji", rekao je prvak.

Drugo mjesto pripalo je Amerikancu Evanu Lysaceku s 232.17 bodova (ukupno 13) - svjetski prvak bio je nakon kratkog programa treći, iza Rusa Sergeija Voronova (16 bodova u borbi za finale), no sve je nadoknadio u slobodnom klizanju plasiravši se mjesto ispred njega i tako mu "ukravši" srebrnu kolajnu.

"Bio sam nervozan, no na koncu sam zadovoljan ulaskom u sezonu. Kako će godina odmicati i Olimpijske igre se sve više bližiti i ovaj Grand Prix program bit će puno bolji. Sada se koncentriram na GP u Americi, nadam se da ću dodatno napredovati do tada", misli najjači američki klizački adut.

Njegov suparnik u borbi za drugo mjesto Voronin nije pružio najbolju prezentaciju, no i takav je uspio doklizati do bronce. "Nije me sve išlo, no borio sam se do kraja. Muško umjetničko klizanje vrh je klizanja uopće, borbe su zanimljive i napete."

Natjecanje klizačica bilo je puno neizvjesnije. U kratkom programu najbolja je bila naturalizirana Japanka u dresu SAD-a Mirai Nagasu, no sve je to upropastila tek šestim mjestom u slobodnom programu - u konačnici joj je to donijelo petu poziciju.

Zlato je pripalo prvoplasiranoj u slobodnom i četvrtoplasiranoj u kratkom programu Akiki Suzuki, druga je bila Finkinja Kiira Korpi, dok je brončana kolajna otišla u Kanadu, svjetskoj doprvakinji Joannie Rochette.

"Ne mogu se previše žaliti na broncu, nije to bio savršen start u sezonu, no definitivno sam zadovoljna kako se sve odvijalo i završilo. Osjećala sam da mnogo bolje kontoliram led, a i pokazala sam sama sebi da se mogu vratiti nakon onako lošeg prvog dana", rekla je Kanađanka.

"Sretna sam zbog zlata i, posebice, prezentacije u slobodnom programu, no ujedno i potpuno iznenađena svime tim", nije dolazila do riječi pobjednica Suzuki.

"Nisam imala dobar start, no zadovoljna sam kako sam se borila do kraja i izvojevala ovaj dobar rezultat. Nije mi bilo lako doći ovdje i dobro se predstaviti nakon lošeg nastupa u Parizu na Trofeju Bompard. Ovim sam konačno povratila samopouzdanje", misli srebrna Finkinja Korpi.

Trijumf u parovima pripao je pak povratnicima na led nakon SP-a 2007. Kinezima Xue Sheng i Hongbu Zhaou. "Zadovoljni smo jer smo ispunili plan. Lijepo je vratiti se", kratko su sročili.

Njihovi sunarodnjaci Zhang Dan i Zhang Hao s velikom razlikom zauzeli su drugo mjesto. "Radili smo neke pogreške, bilo je to daleko od idealnog, no sve u svemu - zadovoljni smo", rekli su.

Čast Europljana obranili su Ukrajinci Tatjana Volosozhar i Stanislav Morozov sa 170.79 bodova zauzevši treće mjesto. "Nismo dobro klizali, radili smo puno pogrešaka u skokovima. Prošle godine u Pekingu smo bili srebrni, no nismo nezadovoljni niti trećim mjestom."

U "Ice Dancingu, slobodnom plesanju na ledu, pobjeda je otišla Amerikancima Tanith Belbini i Benjaminu Agostu koji su ples izvodili na "Ave Mariju" i "Amen". "Sretni smo što se ponovno nalazimo na najvišoj stepenici pobjedničkog postolja. Prošle godine ovdje nismo bili tako dobri, a i start u sezonu potpuno nas može zadovoljiti.

Drugu poziciju okupirali su Jana Koklova i Sergej Novitski iz Rusije, dok su treći bili Talijani Federica Faiella i Massimo Scali.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Zimski sportoviOstalo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!