Zimski sportovi

"Skijanje je zahtjevno i nezahvalno"

Antonija Pavlić • četvrtak, 29.10.2009.
"Skijanje je zahtjevno i nezahvalno"
Foto: Kristijan Komarica

Lindsey Vonn, braniteljica naslova pobjednice Svjetskoga kupa, otkrila je u NBC-evom Todays Showu s Conanom O'Brienom kako se osjećala kada je kao nagradu za pobjedu dobila kravu, zašto se ne smije uspređivati skijanje i plivanje, te u kojoj državi najviše voli juriti...

Lindsey Vonn trenutno je najbolja skijašica svijeta - dvostruka osvajačica Svjetskoga kupa te višestruka svjetska prvakinja. Ususret novoj skijaškoj sezoni gostovala je u NBC-evoj emisiji Todays Show s Conanom O'Brienom te pritom otkrila nekoliko zanimljivih podataka o svojoj karijeri.

Na samom početku O'Brien ju je zamolio da prokomentira prognoze mnogih američkih i svjetskih sportskih analitičara koji ju smatraju "zimskim" Michaelom Phelpsom. Istina je da je Vonn itekako sposobna osvojiti i pet zlatnih medalja, to je uostalom i dokazala nastupima u Svjetskom kupu, no koliko je zapravo pravedno uspoređivati skijanje i plivanje? "Razlika u ta dva sporta dosta je velika. Kao prvo, na sebi imam puno više odjeće nego plivači", sa smiješkom je započela uvijek vedra Amerikanka. "Skijanje je zahtjevan i prilično nezahvalan sport. Mogu biti maksimalno pripremljena, odlučna i hrabra i opet završiti deseta ako zapuše malo jači vjetar."

Uz zahtjevnost, tu je i uvijek aktualno pitanje opasnosti. Lindsey se već jednom susretala s teškim padovima; kao jedan od upečatljivijih trenutaka njezine karijere bila je ozljeda prije Olimpijskih igara u Torinu 2006. Unatoč nekoliko dana provedenih u bolnici nakon pada na treningu, odlučila se na nastup u superveleslalomu i osvojila sedmo mjesto.

"Svakako, sport je opasan, no to je dio mog posla kao što je zezanje i zbijanje šala s natjecateljima dio tvog", odgovorila je uvijek provokativnom i humorističnom voditelju Conanu O'Brienu.

Premda je u Svjetskome kupu poznata kao univerzalna skijašica, Lindsey najviše voli brzinu. Čak i izvan skijaških staza u svome Audiju juri svjetskim autocestama.

"Najviše volim biti u Njemačkoj, tamo mogu ići i 150, 160 kilometara na sat na autocestama. U većini država Europe uvedeni su limiti tako da mi je u Njemačkoj ipak najljepše. Ipak, unatoč mojoj brzini mnogi me i tamo prestižu", otkrila je.

Simpatični voditelj u nastavku ju je upitao kako to da je jednom, kao nagradu za pobjedu dobila kravu? Neki dobivaju medalje, trofeje, novčane nagrade... "Da, bilo je to na jednoj utrci u Francuskoj na kojoj je pobjedniku bilo zagarantirano dobivanje krave. Vidjela sam ju u ciljnoj ravnini prije utrke i pomislila da mora biti moja."

Gdje se ona sada nalazi? Jesi li ju zadržala? "Oh da, i ne samo to, dva puta je otelila blizance tako da ih sada imam petoro. Plus jednu kozu. Često ih posjećujem, hranim, mazim i pazim."

"Mogi misle da je lakše osvojiti olimpijsko zlato nego Svjetski kup. Ipak, to nije potpuno točno, u Svjetskom kupu se na kraju gledaju tvoji rezultati kroz cijelu godinu, znači to je ipak neka tvoja generalna ocjena za sezonu. Veselim se Vancouveru, bit će to nešto posebno. A i svuda će se govoriti engleski", zaključila je svoj nastup u NBC-evom Todays Showu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!