Zimski sportovi

Cuche najbolji, Ivica solidan

Matej Milanović • nedjelja, 25.10.2009.
Cuche najbolji, Ivica solidan
Foto: Nikola Movrić

Švicarac Didier Cuche bio je najbrži u prvoj vožnji prvog veleslaloma nove skijaške sezone koji se vozi u Söldenu. Švicarac je donjim dijelom staze došao do najboljeg vremena, a jedino je Amerikanac Ted Ligety zaostao manje od pola sekunde, usprkos jednoj velikoj pogrešci. Ivica Kostelić zauzima solidno 13. mjesto nakon prvih 30 skijaša. Priliku za bolji rezultat odnio mu je jako loš nastup u srednjem dijelu staze...

Ivica Kostelić odvozio je jako dobro gornji i donji dio, i u njima je zbrojeno zaostao svega 30 stotinki sekunde za najboljim skijašem prve vožnje, Didierom Cucheom. No, katastrofalan srednji sektor odnio je nadu u bolji rezultat i plasman među prvih deset već u prvoj vožnji. Naime, u tom dijelu staze izgubio je čak sekundu i 75 stotinki za najboljim.

PODACI O UTRCI

Sölden, veleslalom (M)
Staza: Rettenbach
Start: 3050 metara
Cilj: 2690 metara
Vertikalni pad: 360 metara
1. vožnja: David Chastan (FRA)
2. vožnja: Franz Gamper (NOR)
Broj vrata: 46
Ukupno skijaša: 74

Vezane vijesti

Bez obzira na to, pozicija najboljeg hrvatskog skijaša je solidna i ukoliko malo bolje odradi drugu vožnju možemo se nadati i plasmanu među prvih deset.

Najbolje se pak na stazi u Söldenu snašao Didier Cuche koji je u novu je sezonu krenuo tamo gdje je stao prošle. Gornji dio je odradio pomalo rezervirano, no svoju je prednost ostvario poglavito odličnim donjim dijelom u kojem je ostvario najbolje vrijeme. U tome mu je dobrim dijelom pomogla i sama staza, koja je jako položena u tih zadnjih dvadesetak sekundi.

Najbliže mu je došao Ted Ligety koji je bio jako dobar na gornjem dijelu staze i imao gotovo pola sekunde prednosti. Međutim u srednjem dijelu je napravio jako veliku pogrešku i skoro legao na snijeg. U konačnici mu je loš donji dio, u kojem je bio sedam desetinki slabiji od Cuchea, odnio prvo mjesto, no da nije bilo one pogreške u najmanju bi ruku imao manji zaostatak, koji u konačnici iznosi 36 stotinki.

S dobrih pozicija u drugu će vožnju krenuti Carlo Janka sa 51 te Massimiliano Blardone sa 59 stotinki sekunde. Austrijanac Benjamin Raich je peti i zaostaje tri četvrtine sekunde. Od najboljih je najviše razočarao branitelj naslova pobjednika Svjetskog kupa Aksel Lund Svindal koji je usprkos šestom mjestu odradio blijed nastup. Najlošije je prošao u srednjem dijelu staze kao i Kostelić, a konačni mu je zaostatak sekunda i 12 stotinki.

U drugoj vožnji će dakle Ivica Kostelić tražiti plasman među prvih deset, a najveći kandidati za pobjedu su Cuche i Ligety. Još bi mogli iznenaditi Janka i Blardone koje se svakako očekuje u borbi za postolje.

Drugi hrvatski predstavnik u ovoj utrci Riječanin Dalibor Šamšal iz startne kućice otisnuo se sa startnim brojem 64, no nažalost nije uspio regularno stići do cilja.

Sölden, veleslalom (M), prva vožnja:
1. Didier Cuche (Švicarska/HEAD) 1:09.89
2. Ted Ligety (SAD/ROSSIGNOL) +0.36
3. Carlo Janka (Švicarska/ATOMIC) +0.51
4. Massimiliano Blardone (Italija/DYNASTAR) +0.59
5. Benjamin Raich (Austrija/ATOMIC) +0.75
6. Aksel Lund Svindal (Norveška/ATOMIC) +1.12
7. Jean Philippe Roy (Kanada/ROSSIGNOL)
8. Jean Baptiste Grange (Francuska/ROSSIGNOL) +1.62
9. Marcel Hirscher (Austrija/ATOMIC) +1.68
10. Alexander Ploner (Italija) +1.90
...
13. Ivica Kostelić (Hrvatska/FISCHER) +2.05

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!