Zimski sportovi

"Budućnost snowboarda veoma je svijetla"

Antonija Pavlić • nedjelja, 27.09.2009.
"Budućnost snowboarda veoma je svijetla"

Sebastian Fleiss u razgovoru za Sportnet.hr govori o stanju u hrvatskom snowboardu i perspektivi trenutnih seniorki, svojim počecima i uspjesima, te budućnosti ovoga sporta u Hrvatskoj...

Sebastian Fleiss najbolji je hrvatski snowboarder, a u novom, "redizajniranom" nacionalnom timu i službeni trener uz Finca Niklasa Hollsteina. 26-godišnji Samoborčanin uz boardanje bavi se i skijanjem, ronjenjem na dah, te studiranjem turističkog menadžmenta, a kroz neko vrijeme planira i profesionalni povratak na snijeg - ovoga puta u disciplini snowboardcross.

"Sve do 15. godine natjecateljski sam se bavio skijanjem, no tada sam shvatio da u tome ne uživam u potpunosti i okrenuo se boardanju. Prvi sam board dobio od kuma za firmu, a ekipa iz snowboard kluba Mladost pomogla mi je pri prvim 'koracima' na snijegu", rekao je godinu dana stariji brat nešto poznatije sestre Nike u eksluzivnom razgovoru za Sportnet.hr

"Vrlo sam brzo napredovao i kako je vrijeme odmicalo, tako sam u sve to krenuo i malo ozbiljnije, te počeo obilaziti i razna međunarodna natjecanja. Najljepše trenutke proživio sam s prijateljima iz kluba Mladost, a oni su mi ujedno bili i uzori. Ipak, ozljeda kralježnice udaljila me od natjecanja i primorala me na veće posvećenje treniranju mladih. Od prošle sezone trener sam i reprezentacije, a ove se godine namjeravam lagano vratiti treninzima i početi se natjecati u disciplini snowboardcross", otkrio je.

Osim prvih kolega i prijatelja iznimno cijeni i Terjea Haakonsena i Xaviera Delaruea, a Whistler Blackomb u BC-u u Kanadi najdraže mu je skijalište. U svakome razgovoru nepokolebljiv je u stavljanju powdera ispred parka, a kao najveći svoj uspjeh u karijeri najčešće ističe šesto mjesto na juniorskom Svjetskom prvenstvu u Novom Zelandu.

Kakvo je trenutačno stanje na hrvatskoj snowboard sceni?
"Stanje u hrvatskom snowboardu nikada nije bilo bolje, premda je i to još uvijek daleko od onoga kakvo bi trebalo biti. Stvari su krenule na bolje od kada je na funkciju direktora reprezentacije došao Pavel Pisarović, koji svoj posao obavlja besprijekorno. Vječiti problem nedostatak je sponzora, odnosno financijskih sredstava, i na tome će se u budućnosti morati poraditi. Još jedna pozitivna stvar je početak ozbiljnog rada s mlađim kategorijama, zbog čega sam uvjeren da nas u narednim godinama čekaju bolji dani."

Dobre rezultate u prošloj sezoni postigla je Anja Štefan, a posljedica toga njeno je "prekomandiranje" u seniorke. Što može u prvoj sezoni među "velikima"?
"Anja je prema mom mišljenju definitivno najperspektivnija boarderica u Hrvatskoj. Samo je pitanje trenutka kada će 'eksplodirati' i napraviti jedan izvrstan rezultat na svjetskoj sceni; u budućnosti ju zasigurno čekaju borbe za medalje na najvećim natjecanjima."

Budućnost snowboarda?
"Snowboard je u svijetu već odavno dosegnuo određenu popularnost i omasovio se, dok u Hrvatskoj to nije niti približno tako. Ipak, budućnost je veoma svijetla - sve se više mladih počinje baviti boardanjem, a samo se nadam da će trud i zalaganje prepoznati i potencijalni sponzori."

Što je od planiranog u prošloj sezoni ostvareno?
"Od rezultata iz prošle sezone istaknuo bih uspjeh Anje Štefan, koja se zahvaljujući devetom mjestu uspjela kvalificirati u finale Svjetskog kupa u disciplini slopestyle; bilo je to inače prvi put da je ta disciplina održana u sklopu SK-a. Nažalost, finale je zbog lošeg vremena otkazano tako da joj rezultat nije službeno priznat, no siguran sam da će isto ponoviti i ove sezone. Pored toga, moram spomenuti i drugu našu seniorku Morenu Makar, koja se još nije uspjela kvalificirati za ZOI u Vancouveru, no nadam se da će uspjeti učiniti to na preostala tri natjecanja."

"Želio bih za kraj ukazati na jedan problem - nedostatak snowboard parkova u hrvatskim skijalištima, posebice na Sljemenu. Iskreno se nadam da će se to doskora promijeniti, te kako će gospodin Žiljak u budućnosti imati više razumijevanja i dopustiti izgradnju jednog dobrog snowboard parka na Sljemenu."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!