Košarka

"Skupina smrti" u Varšavi

Vedran Babić • četvrtak, 03.09.2009.
"Skupina smrti" u Varšavi
Foto: EPA

Glavni grad Poljske bit će poprište okršaja ponajboljih europskih košarkaških reprezentacija. Ne, u Varšavi se neće odigrati ni finale ni polufinale Europskog prvenstva, već šest utakmica "skupine smrti", skupine C, u kojoj su spareni šesterostruki viceprvak Španjolska, zatim Slovenija, Srbija i Velika Britanija. S obzirom da u drugi krug prolaze po tri reprezentacije iz svake skupine, trolist velikana bi s lakoćom trebao ispuniti taj zadatak, no isto tako je bitan i broj bodova koji će se u drugi krug prenijeti poslije međusobnih okršaja. Jamstvo je to da ćemo moći uživati u kvalitetnoj košarci već u ranoj fazi natjecanja, premda će svakoj od reprezentacija nedostajati poneka važna karika.

Favorit broj jedan za osvajanje prvog mjesta u skupini C je svakako reprezentacija Španjolske, aktualni svjetski prvak iz Japana 2006. godine. Momčad s Pirinejskog poluotoka igrala je najmanje polufinale Europskog prvenstva na pet posljednjih natjecanja.

Triput je ušla u finale, no nijednom nije napravila taj završni korak na putu do podizanja pobjedničkog pehara. Vjerojatno najbolniji je onaj posljednji poraz i to pred vlastitim navijačima u Madridu prije dvije godine, kada je domaćine u tijesnoj završnici sa 60:59 porazila Rusija.

Ove godine Španjolci će u pohod na europsku krunu bez ponajboljeg igrača Josea Manuela Calderona. Razigravač Toronto Raptorsa još uvijek nije zaliječio rupturu mišića desne noge pa će se njegovi suigrači morati snaći bez njega.

Unatoč izostanku Calderona, španjolski roster i dalje je impresivan, a predvode ga glavne zvijezde Pau Gasol i Juan Carlos Navarro. Tu su i supertalentirani Ricky Rubio, zatim Rudy Fernandez, Jorge Garbajosa, Felipe Reyes, Marc Gasol i drugi.

Trofejna reprezentacija, koja se prošle godine u Pekingu okitila olimpijskim srebrom, svoju prvu utakmicu na Eurobasketu igra 7. rujna u 21 sat protiv Srbije. Naši susjedi su pak nastup na europskoj smotri osigurali kroz kvalifikacije, u kojima su ostvarili sedam pobjeda i jedan poraz (Finska).

Izbornik Duško Ivković imat će velikih problema jer u poljsku prijestolnicu stiže bez kvinteta kojeg sačinjavaju Igor Rakočević, Predrag Stojaković, Marko Jarić, Darko Miličić i Miloš Vujanić.

Ovako, glavne uloge u ovoj prilično mladoj i možda još uvijek dovoljno neiskusnoj reprezentaciji, trebali bi preuzeti Novica Veličković, Miloš Teodosić i Milenko Tepić. Iako se radi o vrsnim i nadasve kvalitetnim košarkašima, pitanje je koliko su u ovome trenutku spremni za veliki domet.

Od odcjepljenja Crne Gore Srbija je odigrala jedno Europsko prvenstvo i to ono prošlo u Španjolskoj prije dvije godine. Tada je u skupini s Rusijom, Grčkom i Izraelom potpuno podbacila i upisala tri poraza, završivši prvenstvo na katastrofalnom 14. mjestu.

Olimpijske igre i Peking Srbija nije vidjela, pa je za očekivati kako će igrači zaigrati s velikim motivom i željom da svoju reprezentaciju vrate u sam vrh, ako ne svjetske, onda barem europske košarke za početak.

Naši sjeverni susjedi, Slovenci, predvođeni Jurom Zdovcom, nadaju se kako će ostvariti svoj najbolji rezultat na Eurobasketu. Naime, od 1993., kada su po prvi put nastupili kao samostalna država, najdalje su otišli 2005. godine kada su bili šesti.

Ove godine napokon imaju sve velike zvijezde na okupu osim Nesteroviča i Bečirovića i imaju pokriće za dobar rezultat. Izostanak spomenute dvojice trebali bi nadoknaditi Lorbek, Smodiš i Lakovič te igrači s NBA iskustvom, Nachbar i Brezec.

Naša reprezentacija i sama se nedavno uvjerila u snagu slovenske reprezentacije (dva poraza u prijateljskim utakmicama), a isto iskustvo vjerojatno će doživjeti i Britanci, s kojima Slovenija otvara prvenstvo 7. rujna u 18.15 sati.

Što se Velike Britanije tiče, ona je svakako glavni autsajder ove skupine, no nikako ih se ne smije podcijeniti. U svojim redovima imaju jednog NBA igrača, Popsa Mensaha - Bonsu, inače porijeklom iz Gane, te nekoliko igrača koji za kruh zarađuju u najjačoj europskoj ligi, španjolskoj.

To su Joel Freeland i Robert Archibald (Unicaja Malaga) te Dzarflo Larkal i Flinder Boyd, koji nastupaju za drugoligaše L' Hospitalet, odnosno Rosalia de Castro.

Realno gledano, iz ove "skupine smrti" u drugi krug bi se očekivano trebali plasirati Španjolci, Slovenci i Srbi, dok bi Britanci eventualno iznenađenje mogli tražiti u posljednjem 3. kolu protiv Srbije, koja je objektivno najslabija od glavne trojke.

Ova skupina se križa sa skupinom D u kojoj su Litva, Turska, Poljska i Bugarska, a prva dva mjesta za plasman u četvrtfinale vjerojatno će zauzeti Španjolci i Litavci. Ostala dva mjesta sasvim su otvorena...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!