Nogomet

Hajduče kak' imam te rad

Hrvoje Vuković • ponedjeljak, 10.08.2009.
Hajduče kak' imam te rad
Foto: Duje Bonačić

Provlačenje imena splitskog kluba kroz HNL blato nastavilo se i u trećem ligaškom nastupu. Slaven Belupo još je jednom bilu boju zavio u crno i doveo do ruba ludila preostale Hajdukove navijače koji još imaju pokoji zdravi živac za gledanje njihovih limitiranih ljubimaca. Dinamo se odvojio na vrhu s par uličnih poteza protiv Sesveta, a Rijeka se s Interom prometnula u prve pratitelje modrih...

Hajduk ponovno puni stranice i naslove, i to crnom bojom. Srce novog trenera Ivice Kalinića nije izdržalo bezidejnost protiv Žiline, pa je na klupu u misiji spašavanja bod(ov)a u Koprivnici sjeo pomoćni trener Joško Španjić, koji je još jednom zavrtio sastav gostiju za 360 i izbacio Maloču, Šerića, Tomasova, Paraibu, Buljata, Vukušića, Gabrića i Brkljače. Na splitsku žalost, niti ovaj put to nije donijelo igru kojoj bi zapljeskali, pa barem oni najvjerniji.

Iako su i poveli golom Ibričića iz slobodnog udarca, Splićani su u dvije minute dobili dva gola i na kraju morali čestitati Slaven Belupu, koji je također ostao bez trenera (Milivoj Bračun), ali je njihovo novo ime, Zlatko Dalić, očito pronašao bolju formulu za oporavak od europskih kalvarija (Tromso). Istina, nisu ni Koprivničanci kombinirali k'o Barcelona, ali Dalić je namirisao prave zamjene i od 69. do 71. minute šutnuo aktualnog viceprvaka na sramotno 14. mjesto sa samo jednim osvojenim bodom.

Koliko god smijeha pobrao u Europi, toliko suza Dinamo svaki put kreira u HNL-u svojim protivnicima. Ovaj put, u Kranjčevićevoj je službeni domaćin bila Croatia Sesvete koja je svoju šansu vidjela na psihološkom planu, ali floskulu "da nemaju što izgubiti" nisu uspjeli prodati tužnim Dinamovcima. S pola snage i jednom nogom u svlačionici, modri su s lakoćom gradili HNL balon od sapunice. I uz kvartovsku igru u obrani i samim time bijes na Jurčićevom licu, Dinamo je upisao oku ugodnih 2:5, dignuo dvostrukom strijelcu i asistentu Mandžukiću cijenu za koji euro i još jednom napravio slabi trening za najvažnije europske utakmice, n-ti put.

Hrvatski prvak vjerojatno bi svih devet bodova mijenjao za dva gola protiv Red Bulla, ali u tome i jest stvar. Devet haenelovskih bodova osvojeno je uz lagani footing, stretching i face-lifting, dok je za Austrijance trebalo glavom na kopačku i onda još zubima u meso, travu i stativu. Teško je u tri dana zavrnuti do maksimuma pristup, tempo i taktiku na europski nivo. Praksa vodi do savršenstva, a HNL praksa - očito do trećeg pretkola.

Rijeka je gotovo punih sat vremena muku mučila sa Zagrebašima koji su na Kantridu došli po prve bodove u prvenstvu. Domaćini su još jednom nastupili bez braće Sharbini, o čijim se novim svlačionicama više piše i prati nego samu Rijeku, ali i bez udarnog dvojca, momčad s Kantride došli su do pobjede i uz Inter ostali na dva boda od vodećeg Dinama. Ipak, tko zna bi li Zagreb pao da nije u 58. minuti ostao bez čak dvojice igrača zbog crvenih kartona, čime je ne baš impresivnoj Rijeci bio uvelike olakšan put do tri boda.

Mali Ajax, Dinamov rasadnik, bunar, botanički vrt ili službeno, Lokomotiva, postao je najdraži gost u HNL-u već nakon tri kola. Varteks je s dva boda jedva dočekao gosta po mjeri, i iako su Lokosi prema naprijed izgledali prvoligaški, prvenstveno Nino Bule, nemoguće je bilo zakrpati kratere u golobradoj obrani, koja je primila najmanje ove sezone - samo dva - ali i to je bilo dovoljno za novih nula bodova i već prožvakane priče o neiskustvu i mladosti.

Veliki rivali Zadar i Šibenik odmjerili su snage na Stanovima, a pobjeda, koja u ovom dvoboju znači i nešto više od tri boda, u 90. je minuti ostala u Zadru golom Ćurjurića. Odlazak trenera Kalinića, promijenjen gotovo kompletan roster i propuh na desnoj strani šibenske obrane bili su očito prevelik problem za goste, dok su Zadrani, napaljeni nakon Hajduka, potopili i drugi dalmatinski klub u dva kola.

270 minuta bilo je potrebno nogometašima Karlovca u prvoligaškom društvu da s osmijehom i tri boda napuste travnjak. Nakon što je Hajduk jedva iščupao bod iz Gradskog vrta, Karlovčani su uspjeli svladati osječku mladost u njihovom dvorištu i pogotkom Novinića pet minuta prije kraja, doći do prve, povijesne pobjede, koju su s oduševljenjem proslavili uz omanju, ali vjernu i veselu grupicu Gademza.

Inter je u ovom kolu uživao u svojih pet minuta slave. Žutima su bar na jedan dan svi ostali gutali prašinu, a do druge pobjede u tri susreta došli su preko leđa vrlo dobre Cibalije, koja je u Zaprešiću po prvi put prosula bodove i to s 11 metara. Obje ekipe imaju vrlo dobar ulaz u sezonu i s ovakvim ritmom mogle bi, prema HNL statistici, zadržati trenere bar još kolo ili dva. Prošlogodišnji drugoligaški stanovnici, Međimurje i Istra 1961, sreli su se ove subote ponovno u Čakovcu, samo s prefiksom 1.HNL. U utakmici s dva preokreta na kraju su slavili domaćini, osim toga vidjeli smo i golčinu kola u režiji Darmopila, i bijeg Međimurja s dna ljestvice. U davna vremena pobjeda nad Hajdukom automatski vas je gurala na mjesto momčadi kola, ali takve se stvari ovog ljeta više ne mogu nazvati iznenađenjem, već pravilom. Stoga je najveći pomak u trećem kolu ipak napravio Karlovac koji se upisao u povijesne knjige prvom pobjedom u elitnom društvu. Karlovčani su iznenadili Osijek na njihovom terenu i tako ostali tek jedna od pet momčadi bez poraza. Još ovaj put Hajduku se može progledati kroz prste pa njihov poraz nazvati iznenađenjem, iako su i u puno jačim formacijama znali u Koprivnici gubiti glavu. Ovaj put sve je izgledalo ružičasto kada su poveli krajem prvog dijela, ali niti to nije bilo dovoljno barem za bod, koliko su ukupno skupili u tri utakmice i uporno čuvaju dno ljestvice na 14. poziciji. Bio je to jedan od onih njegovih nastupa kada ga nitko, u HNL-u, ne može zadržati. Nakon što je kalvariju protiv Red Bulla promatrao sa sigurne udaljenosti, Mandžukić je svoj bijes iskalio na susjedi iz Sesveta, kojoj je zabio dva pogotka, a osim toga izborio je i jedanaesterac te je najzaslužniji za popravljanje bodovne i gol-razlike Dinama. Desna strana Šibenika, odnosno trojac Vidić - Zoričić – Bačelić-Grgić u prvom je poluvremenu bila najlošiji dio gostujuće momčadi protiv Zadra. Gotovo sve opasnije akcije Zadrana išle su lijevom stranom, odnosno desnom stranom šibenske obrane. Predaleko su Šibenčani stajali od igrača, gubili su sve dvoboje i s jednim pogotkom u mreži u prvih 45 minuta još su dobro i prošli. U nastavku cijela momčad Šibenika izgledala je bolje, ali u 20-25 minuta. Kasnije je opet na terenu postojala samo jedna momčad. Kapetan Međimurja raspalio je s kojih 25 metara i probušio i mrežu i Istrinog vratara Lisjaka te tako izjednačio na 2:2, nakon čega su Čakovčani kreirali potpuni preokret i na kraju slavili sa 4:2. Nakon amaterske pogreške Glavine i gola Guje u novinarskoj loži čulo se: “Pa rekli su da u Ukrajini svi znaju tko je Glavina; nakon ovoga – znat će i kod nas.” Tekla je povijesna 49. minuta utakmice Croatia - Dinamo, kada je Dimitrios Papadopoulos dočekao loptu na drugoj stativi i s manje od dva metra svom snagom pogodio prečku. Da ga je vidjela, i rođena bi mu se majka smijala u brk, ali i ovako je njegov nogometni ego pretrpio težak udarac, s tim da je barem na trenutak razveselio okupljenu masu.

SuperSport HNL

1Rijeka 3162:20+4271
2Dinamo 3157:24+3369
3Hajduk 3141:20+2158
4Osijek 3152:41+1145
5Lokomotiva 3141:32+944
6Varaždin 3135:41-636
7Gorica 3129:40-1135
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3113:69-567

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!