Ostali sportovi

Blanka prva favoritkinja Pariza

Maja Giljanović • četvrtak, 16.07.2009.
Blanka prva favoritkinja Pariza
Foto: Bruno Karadža

Svjetska prvakinja Blanka Vlašić u Parizu sutra skače na četvrtom od šest mitinga posljednjeg izdanja Zlatne lige. Splićanka je na velebnom Stade de Franceu prva favoritkinja osobito nakon što je svoj nastup otkazala Ariane Friedrich...

Blanka Vlašić i Ariane Friedrich prvi su se put u 2009. na otvorenom srele u Berlinu i trijumfirala je Njemica - 25-godišnjakinja je preskočila 206 cm i srušila Heike Henkel čiji je njemački rekord trajao punih 18 godina - a posljednjih se tjedana nakon što je Friedrich propustila i Oslo i Rim dosta pričalo o velikom revanšu Blanke u Parizu.

Europska je dvoranska prvakinja Oslo propustila zbog nacionalnog prvenstva, Rim zbog Univerzijade, ali u zadnji je čas odjavila i Pariz organizatorima se pravdajući umorom nakon Univerzijade u Beogradu prošli tjedan.

Blanka je u Pariz otputovala pet dana poslije Golden Gale u Rimu. Priželjkivala je Splićanka prošli petak visinu novog rekorda mitinga (203 cm Hestrie Cloete), ali je ostala i bez njega i bez pobjede (Di Martino 200 cm) i bez skoka preko dva metra.

Prošlotjednih 197 cm prvi je put da je Blanka ostala ispod 200 cm još nakon srpnja 2007. i kišom okupanog Hanžeka.

Otac joj i trener Joško poslije je izjavio: "Dogodi se i najboljima. I Kostadinova je miting prije svog svjetskog rekorda preskočila samo 197 centimetara. Razloga za paniku nema. Blanka nikad nije izgledala ovako dobro i prema svim je pokazateljima na nivou na kojem nije bila ni kad u Osaki osvajala zlato".

Olimpijska viceprvakinja na otvorenom je u 2009. pobijedila na šest od osam natjecanja, sedam je puta preletjela najmanje dva metra, a njenih je 205 cm na otvaranju sezone u Dohi u svibnju drugi najbolji ovogodišnji rezultat.

Blanka je prošle godine u Parizu upisala 34. uzastopnu pobjedu (201 cm ispred Friedrich), 2003. je ovdje prvi put u karijeri skočila 199 cm (pobijedila ispred Cloete), a 2007. je ispred Jelene Šlesarenko preskočila 202 cm i postavila rekord mitinga.

Sutra da je poguraju još i više dobro će poslužiti u prvom redu Antonietta Di Martino, Chauntie Howard i Marina Aitova.

Kazahstanka je primjerice prošli tjedan skočila nacionalni rekord (199 cm), Amerikanka je u 2009. na 198 cm, a tu su i Ana Čičerova (olimpijskoj brončanoj i svjetskoj viceprvakinji ovo je drugi ovogodišnji nastup), Amy Acuff, Irina Gordejeva i Viktorija Kljugina.

Najveća zvijezda Pariza olimpijski je pobjednik i svjetski rekorder Usain Bolt (Jamajčanin trči 100 m), a jack-pot nakon tri postaje Zlatne lige još uvijek jure Kenenisa Bekele (3000/5000 m), Kerron Stewart (100 m), Sanya Richards (400 m) i Jelena Isinbajeva (skok s motkom).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!