Zimski sportovi

Koivu seli na Zapad

Ante Jukić • četvrtak, 09.07.2009.
Koivu seli na Zapad

Jedan od najboljih finskih hokejaša u povijesti i dugogodišnji kapetan Montreal Canadiensa, Saku Koivu, završio je svoju epizodu u Quebecu, te će od sljedeće sezone nositi dres Anaheim Ducksa.

Nije vjerojatno Saku Koivu ovakvim zamišljao svoj oproštaj od Montreala, no vrhunski sport ponekad zna biti vrlo surov. Ovaj sjajni finski hokejaš branio je boje Canadiensa čak 14 godina, proteklih deset imao je čast biti i kapetan jedne od najpopularnijih hokejskih momčadi uopće, i sve je upućivalo da će upravo u Quebecu okončati karijeru, ali uprava kluba ovog se ljeta odlučile na radikalne rezove u momčadi.

Kao mu je s krajem lipnja istekao ugovor, a ponudu za novi, poput svog dugogodišnjeg suigrača i još jedne klupske legende, Alexa Kovaljeva, nije dobio, Saku je bio prisiljen potražiti novu sredinu. Bez obzira na silaznu putanju njegove karijere (34 su mu godine), zainteresiranih klubova je bilo, a Koivu se na kraju odlučio za Anaheim Duckse, s kojima je dogovorio jednogodišnju suradnju. Iako mu je odlazak iz Montreala vidno teško pao, kapetan je imao samo lijepe riječi za svoj bivši klub.

Koivu u Canadiensima

- odigrao čak 13 sezona, od toga deset kao kapetan
- 191 gol i ukupno 641 poen u 792 odigrane utakmice regularnog dijela sezone
- 48 poena u 54 playoff utakmice

"Igrač, ali i čovjek i muž, kakav sam sada, velikim sam dijelom postao upravo zahvaljujući Montrealu. Uživao sam u svakom trenutku provedenom ovdje. Nema puno gradove na svijetu gdje hokej predstavlja toliko puno, kao što je to slučaj ovdje. Nije, zbog toga, uvijek bilo lako, ali sve mi je to pomoglo postati boljim", nije Saku krio zahvalnost i ljubav prema klubu koji ga je potpuno afirmirao kao jednog od najboljih finskih "oklopnika" u povijesti.

Sljedeća stanica njegove sjevernoameričke turneje je Anaheim, gdje ga čeka veliki prijatelj i suigrač iz reprezentacije, Teemu Selanne.

"Sigurno da je Teemu bio jedan od ključnih čimbenika mog odlaska u Anaheim. U reprezentaciji smo se uvijek odlično slagali, proživjeli smo skupa mnogo lijepih trenutaka, tako da se unaprijed radujem igranju s njim kroz cijelu sezonu. Također, intrigira me i borba za Stanley Cup, s obzirom da su Ducksi već godinama u najužem krugu favorita za naslov", otkrio je Koivu razloge zbog kojih je karijeru odlučio nastaviti u sunčanoj Kaliforniji.

Ipak, bez obzira na rezultate koje Saku Koivu bude ostvarivao s Anaheim Ducksima, kao i njegov osobni doprinos u istima, ljubitelji hokeja na ledu uvijek će ga se sjećati kao legendarnog kapetana Montreal Canadiensa i čovjeka koji je svojim igrama, ali i općenito pristupom ovom sportu, obilježio kraj 20. i početak 21. stoljeća.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!