Ostali sportovi

Valverde obranio Dauphine Libere

Maja Giljanović • nedjelja, 14.06.2009.
Valverde obranio Dauphine Libere
Foto: EPA

Španjolac na Caisse d'Epargneu Alejandro Valverde je obranio prošlogodišnji naslov na Dauphine Libereu generalnoj probi prije sve bližeg Tour de Francea, izbio na prvo mjesto UCI-jevog rankinga, a kroz sljedeći će tjedan doznati hoće li ga suspenzija koju su mu "odrezali" Talijani stajati i nastupa na Touru čija jedna etapa u Val d'Aosti gostuje na Čizmi...

Posljednju osmu etapu 61. izdanja Duaphine Libera osvojio je nizozemski specijalist u utrci protiv sata Stef Clement - prvijenac mu je etapa od Favergesa do Grenoblea (146km) u karijeri - ispred Timothy Duggana na drugom i Sebastiena Jolya na trećem mjestu čiji su uspjesi tim veći jer je Amerikanac prošle godine prebrodio operaciju mozga, a Francuz je preživio rak.

"Pucao sam od zavisti nakon Nikijeve pobjede" (Nizozemac Niki Terpstra je slavio u Saint-Etienneu, op.p.) "toliko sam silno želio etapu i napokon mi je uspjelo osvojiti nešto više od kronometra" iskren je bio brončani sa Svjetskog prvenstva prije dvije godine.

Žutu je majicu - prednost od 16 sekundi - obranio prošlogodišnji pobjednik Alejandro Valverde. Španjolac je slavio ispred Australca Cadela Evansa na drugom (treću godinu zaredom) i sunarodnjaka Alberta Contadora na trećem mjestu: "Ruke su mi vezane, ali svim srcem se nadam da će mi biti dozvoljen nastup na Touru", izjavio je Valverde kojeg su Talijani (CONI - Olimpijski odbor) suspendirali zbog sudjelovanja u nečistim radnjama vezanima za Operaciju Puerto.

29-godišnjak je prvi poslije Lancea Armstronga (2002., 2003.) koji je dvaput zaredom osvojio prestižni Criterium.

Dauphine Libere, 8. etapa:
1.Clement (Nizozemska, Rabobank) 3h30:17
2.Duggan (SAD, Garmin Slipstream) 0
3.Joly (Francsuka, Française Des Jeux) +2
4.Hansen (Australija, Columbia) +1:31
5.Kuščinski (Bjelorusija, Liquigas) +1:31
...

Konačan poredak:
1.Valverde (Španjolska, Caisse d'Epargne) 26h33:15
2.Evans (Australija, Silence Lotto) +16
3.Contador (Španjolska, Astana) +1:18
4.Gesink (Nizozemska, Rabobank) +2:41
5.Astarloza (Španjolska, Euskaltel) +3:40
...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!