Ostali sportovi

Leinster ostvario povijesni uspjeh

Matej Milanović • srijeda, 27.05.2009.
Leinster ostvario povijesni uspjeh

Prošlog su vikenda odigrana finala europskih ragbi kupova. Irski Leinster po prvi put postao je prvak Europe, dok je Northampton osvojio, slabiji, European challenge cup...

Najvažniji dvoboj ragbi vikenda odigran je na Murrayfieldu u Edinburghu. U finalu Heineken cupa, ragbijaškoj Ligi prvaka, Leicester Tigersi tražili su treći naslov. Protivnici su im bili igrači Leinstera. Momčad koja je u polufinalu iznenađujuće razbila velike favorite i rivale iz Munstera pokušavala je doći do prvog naslova.

Leinster je poveo već u petoj minuti dropom najpoznatijeg igrača momčadi, Briana O'Driscolla. Samo tri minute kasnije Julien Dupuy izjednačuje na 3:3 kaznenim udarcem.

U 17. minuti Johnny Sexton pogodio je još jedan drop za irski sastav, a nakon sedam minuta dodao je i kazneni udarac za vodstvo od 9:3. No, do poluvremena su Tigrovi preokrenuli situaciju.

Dupuy je realizirao još jedan kazneni udarac u 33. minuti, a dvije minute prije odmora Ben Woods je iskoristio rupu u Leinsterovoj obrani i postigao polaganje. Dupuy je konvertirao za 13:9 Leicestera.

Samo dvije minute od početka nastavka Dupuy je još jednim kaznenim udarcem povećao prednost. Ipak, kratko je trajalo veselje Engleza. U 49. minuti Jamie Heaslip je polaganjem završio dugu i koncentriranu akciju Leinstera. Sexton je pogodio konverziju za 13:13.

Ključan trenutak dogodio se u 70. minuti kada je upravo Sexton pogodio kazneni udarac za konačnih 16:13 Leinstera. U zadnjoj akciji Tigrovi su imali napad od više od sedam faza u potrazi za dropom i produžetkom, no sudac je dosudio prekršaj u korist Leinstera i time momčadi iz Irske donio prvi naslov prvaka Europe.

Odigrano je i finale drugog europskog kupa, European challenge cupa. Bivši prvaci Europe, Northampton Saintsi, igrali su protiv francuskog Bourgoinea. Susret nije bio nimalo uzbudljiv kao finale Heineken Cupa.

Kaznenim udarcima Stevea Mylera Sveci su poveli 6:0. U 33. minuti Morgan Parra je smanjio na 6:3, a do kraja poluvremena Myler je još jednim kaznenim udarcem doveo rezultat na 9:3. U nastavku je Myler postigao još dva kaznena udarca i time riješio dvoboj sa konačnih 15:3.

Heineken cup, Finale, Edinburgh, Murrayfield Stadium:
Leinster - Leicester Tigers 16:13

European challenge cup, Finale, Twickenham, Twickenham Stoop:
Northampton Saints - Bourgoin 15:3

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!