Zimski sportovi

Samuelsson za novo slavlje prvaka

Krešimir Ferlak • srijeda, 20.05.2009.
Samuelsson za novo slavlje prvaka
Foto: EPA

Druga utakmica finala Zapadne konferencije donijela je mnogo uzbuđenja, izjednačeniju igru i produžetak. Chicago je dao sve od sebe, ali za pobjedu protiv Detroita u ovo doba godine, treba još malo više.

Nakon prvo susreta konferencijskog finala, u Chicagu nisu štedjeli riječi za svoju lošu igru. Od trenera Joela Quennevillea pa do samih igrača, svi su preuzeli odgovornost i obećali bolji otpor u drugom susretu. To su i učinili. Chicago je igrao odlično, ali Detroit je iskusna ekipa koja je znala iskoristiti slabosti i pogreške mladih Blackhawksa i Red Wingsi su u produžetku stigli do nove pobjede.

Utakmica je počela vrlo slično kao i prvi susret. Chicago je bolje otvorio i preuzeo početnu dominaciju. Sredinom perioda prisilili su domaćine na dva isključenja i dobili priliku sa dva igrača više. To nisu iskoristili, Detroit se dobro branio, ali čim je ušao jedan isključeni igrač, gosti su zabili. Jonathan Toews je prilično sretno i spretno ugurao pločicu u mrežu domaćih od klizaljke svog imenjaka Ericssona, braniča Detroita, i Blackhawksi su tako i u drugom susretu serije prvi stigli do vodstva.

Red Wingsi nakon primljenog pogotka ubacuju u brzinu više i ubrzo stižu do izjednačenja. Sada su oni imali igrača više, a udarcem iz zgloba sa plave linije zabio je Brian Rafalski. Početak drugog perioda donio je mnogo bolju igru Detroita i nekoliko odličnih prilika, a Niklas Kronwall je iz jedne takve situacije pogodio stativu. Do vodstva su došli nakon pogreške obrane Chicaga koja je izgubila pločicu u protivničkoj polovici, Dan Cleary se sjurio prema vratima gostiju i lijepim udarcem matirao Nikolaja Khabibulina.

Nakon dva perioda rezultat je bio isti kao u prvom susretu i Chicago je opet lovio prednost. Gosti su krenuli vrlo odlučno i hrabro, te su na kraju, zasluženo izborili produžetak. Nakon nekoliko propuštenih prilika zabili su sedam minuta prije kraja. Ponovno je strijelac bio Jonathan Toews koji je preusmjerio jedan udarac sa plave linije i pločica je završila u mreži domaćih za novo izjednačenje. Do kraja susreta bilo je još nekoliko prilika, a najbliže pogotku stigao je kapetan domaćih, Nicklas Lidstrom, koji je par minuta prije kraja pogodio vratnicu.

Krenulo se tako u prvi produžetak ove serije. Zanimljivo je da je gotovo pola utakmica koje su ove sezone otišle u overtime završilo u prvih šest minuta. Tako je bilo i ovdje. Igrala se šesta minuta dodatnog vremena, kada je dotad odlični branič Chicaga Brian Campbell izgubio pločicu, Detroit se sjurio u kontru sa trojicom igrača, a pogodak za novo slavlje Detroita postigao je Mikael Samuelsson. Bila je to uistinu lijepa akcija, koja je još jednom pokazala koliko malo treba aktualnih prvacima da riješe susret.

˝Širina naše ekipe opet je bila ključna. Pridonio je svaki igrač˝, izjavio je nakon utakmice Dan Cleary, strijelac drugog pogotka za Detroit. Oni nisu skrivali zadovoljstvo, vodstvo od 2-0 u seriji je nešto što Red Wingsi teško ispuštaju. S druge strane, veliko razočaranje. ˝Ne znam da li smo kroz cijelu sezonu napravili toliko velikih pogrešaka. I sve su kažnjene˝, izjavio je nakon susreta Joel Quenneville. Tako to rade prvaci. Chicago je, ipak, pokazao da se može nositi sa Detroitom i sada će im trebati dvije velike utakmice na ledu svog United Centrea ako se žele vratiti u seriju.

Nhl doigravanje - konferencijska finala, rezultati, 19.5.2009.:

Zapadna konferencija:

Detroit – Chicago 3:2 (1.OT) (2-0)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!