Zimski sportovi

Rusi i SAD u polufinalu

Vid Horvat • srijeda, 06.05.2009.
Rusi i SAD u polufinalu
Foto: EPA

Dobili smo prva dva polufinalista hokejskog svjetskog prvenstva u Švicarskoj. Kako je bilo prognozirano, reprezentacija Rusije pobijedila je Bjelorusiju, ali puno teže nego su očekivali. Favoriti cijelog prvenstva i aktualni svjetski prvaci mučili su se do zadnje trećine i tijesno slavili sa 4:3. U još jednoj zanimljivoj utakmici koja se igrala kasnije, Amerikanci su bili uspješniji od Finaca sa 3:2 i tako se plasirali dalje...

RUSIJA - BJELORUSIJA 4:3

Hokejaši Rusije imali su velikih problema s upornim Bjelorusima koje su svi već otpisali. Iako su kontrolirali utakmicu s više udaraca prema golu i boljim prilikama za pogodak, igrači Bjelorusije uspjeli su čak dva puta voditi.

Početak prve trećine ponudio je nešto rezerviraniji pristup obje reprezentacije. Prvu pravu priliku dočekali smo u šestoj minuti, najbolji igrač Bjelorusije Oleg Antonenko jednim udarcem izvana pogađa vratnicu. Poslije toga igra se seli na trećinu ispred Andreja Mezina. Rusi prijete preko Radulova iz polukontre i Zinovjeva ispred gola, ali bjeloruski golman sve brani.

U tom dijelu igre Bjelorusi prijete većinom iz kontri, a u jednoj izglednoj situaciji dva na jedan Antonenko sebično pokušava završiti akciju, ali Ilja Brizgalov mu brani. Do kraja perioda svjetski prvaci su sakupili duplo više udaraca na gol, no dosta bezuspješno.

Nastavak nudi potpuno dijametralnu trećinu. Već nakon tri minute prvi pogodak na utakmici, i to iza leđa Brizgalova. Strijelac je bio kapetan Bjelorusije Koltsov koji je pokupio jedan odbijanac i pogodio praznu mrežu. Rusima kao da je trebao poticaj da konačno proigraju. U 26. minuti preciznim udarcem izvana Vitali Proškin poravnava na 1:1. Slijedi period s nekoliko uzastopnih isključenja pa se u jednom trenutku igra četiri na tri ispred ruskog golmana.

Kada su igrači trenera Bikova pomislili da kontroliraju igru evo novog šoka. Polukontra tri na tri, Antonenko se s lijeve strane zaustavlja i pogađa ispod ruku golmana Brizgalova za 2:1. Nije se dugo čekalo na novi pogodak. U samo jednoj minuti Rusi preokreću rezultat. Prvo Vitali Atjušov zabija za drugo izjednačenje na utakmici, a zatim snalažljivi Frolov koristi gužvu ispred Mezina i zabija ispod njegovih nogu za 3:2.

Neoprezni Rusi opet griješe i samo dvije minute prije kraja druge trećine zarađuju dvostruko isključenje. U igri pet na tri Bjelorusi u prvim sekundama koriste prednost i preko Ruslana Saleija sve vraćaju na početak. Lijepim pogotkom u gornji desni kut drugi period završava rezultatom 3:3.

Zadnja trećina ipak je otišla na stranu svjetskih prvaka. Bikov prvo mijenja golmana i u igru ulazi Eremenko. A tko će uzeti stvar u svoje ruke, ako ne najbolji ruski igrač na turniru Ilja Kovalčuk. U 48. minuti sam je povukao kontru, prošao u sredinu i pogodio ispod Mezina za 4:3.

Nakon obostranog isključenja opet je u prvom planu Kovalčuk, izvrsnom solo dionicom izlazi pred bjeloruskog golmana, ali propušta priliku za odlučiti utakmicu. Dobro je odigrao i Bjelorus Grabovski koji je imao dvije asistencije, ali vidjelo se da igrači trenera Glena Hanlona do kraja nisu imali snage za novi povrat u susret.

"Imamo dva dobra golmana, ali Ilja je imao loš dan. Nisam siguran jer ih je promjena golmana zbunila, no u zadnjoj trećini smo odigrali dobru obranu", izjavio je ruski reprezentativac Oleg Tverdovski. Svjetski prvaci bili su malo zbunjeni poslije vodstva Bjelorusa. "To je bio na neki način šok za nas", rekao je njihov najbolji hokejaš u Švicarskoj Kovalčuk.

"Nije dobar osjećaj odmah poslije utakmice, ali mislim da ćemo se sutra bolje osjećati", izjavio je Grabovski. "Momčad napreduje i zaslužili smo respekt", dodao je poslije susreta Mezin.


SAD - FINSKA 3:2

Drugi četvrtfinalni susret donio je mnogo živosti, a Finci otvaraju vrlo agresivno. Izbornik SAD-a Ron Wilson iznenadio je postavljanjem na gol veterana Roberta Eschea, no ubrzo se uspostavilo da je to bio pun pogodak.

Finski hokejaši imali su nekoliko izvrsnih pokušaja, a među najopasnijima bili su kapetan Niko Kapanen i Ruutu. Amerikanci dolaze do zraka tek u 7. minuti kada se prvi put zakuhalo ispred Rinnea. Kasnije je Finska stjerala SAD u njihovu trećinu i pogodak visi u zraku, ali ponajviše zahvaljujući fantastičnom američkom golmanu na semaforu ostaje nula.

Pritisak Finaca nastavlja se i u drugoj dionici te u 21. minuti dolaze do vodstva od 1:0, a pogodak je zabio Kapanen. Imali su Skandinavci i drugu kontru za prednost od dva razlike, ali siguran je bio Esche. Tada se dogodio totalni preokret na ledu u samo šest minuta. Nakon dvostrukog isključenja SAD koristi dva igrača više za 1:1. Strijelac u 30. minuti bio je Dustin Brown, nakon lijepe asistencije Ryana Sutera.

Upravo je asistent za prvi pogodak zabio za prednost SAD-a od 2:1, da bi dvije minute kasnije trećim golom šokirane Fince matirao Timothy Oshie. Pred kraj druge dionice Hyvonen uspijeva vratiti Fince u igru i smanjuje poslije proigravanja Immonena za 3:2.

U zadnjih 20 minuta igra se skroz otvorila. Šanse sijevaju sa svih strana, a prvu izglednu priliku za SAD ima Okposo. Dužni ne ostaju niti Finci, sve bacaju u napad i slijedi prava opsada američkog gola. Odličan hokej.

No, novog pogotka nije bilo. Uporni Skandinavci izvadili su i golmana u zadnjoj minuti, ali fenomenalnu večer imao je Esche. Veliku utakmicu upotpunio je sa odličnih 47 obrana i odveo svoju momčad u polufinale.

"Jako smo uzbuđeni nakon ovakve pobjede", izjavio je fantastični golman SAD-a. "Naša tranzicija bila je odlična, a drugi i treći gol rezultat su izvrsnih akcija", rekao je Brown. "Esche je večeras bio fenomenalan", dodaje on. Finci su ostali razočarani, jednostavno nisu imali dovoljno strpljenja i spretnosti. "Nismo igrali svoju igru i bili smo živčani", izjavio je Ruutu. U petak će tako prvi polufinali par biti Rusija i SAD.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!