Zimski sportovi

Red Wingsi u problemima

Ante Jukić • srijeda, 06.05.2009.
Red Wingsi u problemima

Noćas su odigrani treći dvoboji polufinalnih serija Zapadne konferencije NHL-a. Pobjedom u Chicagu, Vancouver Canucksi vratili su prednost domaćeg leda ispuštenu u prošloj utakmici, dok isto nije uspjelo za rukom poći Detroit Red Wingsima. Aktualni prvaci poraženi su, naime, i drugi put uzastopce od Anaheim Ducksa, tako da ih sada očekuje vrlo delikatan zadatak...

Sve do nedjelje Detroit Red Wingsi bili su, uz Boston Bruinse, jedina neporažena momčad u ovogodišnjem doigravanju najjače hokejske lige svijeta. Sada se, pak, aktualni prvaci nalaze samo dva poraza od eliminacije iz utrke za obranom naslova. Nakon što su dva dana ranije, golom Marchanta u trećem produžetku, osvojili Joe Louis Arenu, Anaheim Ducksi noćas su dobili i prvu utakmicu u svom Honda Centru, tako da sada imaju 2-1 vodstvo u seriji i vrlo dobru priliku za "arhiviranje" još jednog favoriziranog protivnika. Podsjetimo, Ducksi su u prvom krugu bili kobni za San Jose Sharkse, najbolju momčad regularnog dijela sezone.

Za prvu noćašnju erupciju oduševljenja u predgrađu Los Angelesa, pobrinuo se Teemu Selanne, u 13. minuti prve trećine. Nakon finske, početkom druge trećine u listu strijelaca upisala se i kanadska legenda u redovima Ducksa, Scott Niedermayer, čiji powerplay pogodak gura branitelje naslova u vrlo tešku situaciju. Iako su vrlo brzo uspjeli smanjiti na 2:1 (Zetterberg), a potom i pošteno "stegnuti obruč" oko gola Hillera, Red Wingsi do kraja dvoboja više nisu uspjeli postići niti jedan gol. Kakva je to bila kanonada na švicarskog vratara u posljednjoj trećini, najbolje govori i podatak da su gosti iz Detroita u tom razdoblju ispalili čak 18 udaraca, naspram samo tri domaćina.

I ukupan omjer za Duckse je također porazan (46-24), no što to vrijedi Red Wingsima kad se u hokeju broje samo golovi. Točnije, broje se samo golovi koje suci priznaju, budući da je onaj Hossin, koji je na isteku pretposljednje minute utakmice gostima trebao donijeti izjednačenje, spriječila sudačka zviždaljka netom prije nego je pločica prešla liniju. Sigurno je da će o toj situaciji štošta za reći imati trener Wingsa, Mike Babcock, no neće to pomoći njegovim igračima, kojima se sada pobjeda u sljedećoj utakmici nameće kao imperativ.

Nije to bila večer za slavlje više od 22 tisuće gledatelja u United Centru. Poneseni visokom 6:3 pobjedom u drugoj utakmici u Vancouveru, navijači Blackhawksa očekivali su noćas još jednu rapsodiju svojih ljubimaca i preuzimanje vodstva u seriji, no Canucksi su ipak imali neke druge planove. Za razliku od obje utakmice odigrane u Vancouveru, kada su ispuštali rano stečenu prednost, Canucksi su se u "Vjetrovitom gradu" pokazali u drugačijem svijetlu.

Sve najvažnije u noćašnjem dvoboju dogodilo se na kraju prve i početku druge trećine. Četiri minute prije odlaska na predah goste je u vodstvo doveo Raymond, a samo 60 sekundi po povratku na led, umjesto očekivanog naleta Blackhawksa, stigao je novi "hladan tuš" za domaće navijače. Priliku Canucksa s igračem više u gol je pretvorio Bernier, i to je bilo udvostručenje prednosti kanadske momčadi. Nakon što je sedam minuta poslije Henrik Sedin podigao na 3:0, nadu Blackhawksima vratio je pogodak Campbella, no ispostavilo se da je to bilo sve što su domaćini uspjeli napraviti u ovoj utakmici.

"Moramo puno bolje koristiti prednost domaćeg leda. Nažalost, večeras u našoj igri gotovo da nije bilo ničeg dobrog, pružili smo, bez konkurencije, najlošiju predstavu u ovogodišnjem doigravanju. U četvrtak će to morati biti puno bolje", rezimirao je nakon utakmice trener Chicaga, Joel Quenneville, okrenuvši se odmah četvrtoj utakmici, koja je na rasporedu u četvrtak, također u United Centru. S obzirom da se momčadi poslije tog dvoboja ponovno vraćaju u Vancouver, a Canucksi imaju i 2-1 vodstvo u seriji, možemo reći da je četvrtak za Blackhawkse praktički "dan D". Izgube li i drugu utakmicu na svom ledu, Kane, Toews i suigrači naći će se u vrlo teškoj, gotovo bezizlaznoj situaciji.

NHL doigravanje - konferencijska polufinala, rezultati, 05.05.2009.

Zapadna konferencija:

Chicago - Vancouver 1:3 (1-2)
Anaheim - Detroit 2:1 (2:1)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!