Zimski sportovi

Rusi poslali poruku

Ante Jukić • petak, 24.04.2009.
Rusi poslali poruku
Foto: EPA

Uvodne dvije utakmice Skupine B Svjetskog prvenstva u hokeju na ledu ponudile su laganu šetnju Rusije protiv Njemačke, te veliku borbu Švicarske i Francuske. Uspješniji su u tom drugom dvoboju bili domaćini, koji su napravili veliki korak prema plasmanu u drugi krug natjecanja...

RUSIJA - NJEMAČKA 5:0

Zbornaja komanda sa stilom je krenula u obranu zlata osvojenog prošle godine u Kanadi. Rusi su u svom premijernom nastupu u Bernu svladali Njemačku s čistih 5:0, a stekao se dojam su mogli zabiti i barem još toliko pogodaka, da je kojim slučajem trebalo. Kakva je to neravnopravna bitka bila u glavnom gradu Švicarske najbolje govori omjer upućenih udaraca - Rusi su ih imali 40, njihovi protivnici dvostruko manje.

Nijemci su "nulu" pred nešto više od deset tisuća gledatelja u PostFinance Areni držali do devete minute, kada je Oleg Saprikin materijalizirao odlično proigravanje Radulova. Samo minutu i pol nakon tog pogotka, u listu strijelaca upisao se jedan od najboljih napadača današnjice, Ilja Kovalčuk, i sve njemačke nade u eventualnu senzaciju, ako ih je uopće i bilo, već su tada otišle u vjetar.

Do kraja prve trećine utakmice aktualni prvaci postigli su još jedan pogodak (strijelac je bio Zinovjev), a onda su malo spustili nogu s "gasa" i omogućili svojim protivnicima nešto lakši život. U posljednjoj trećini Kurjanov i Zaripov kompletirali su "petardu" i to je bilo to - rutinska pobjeda Rusije na početku još jedne potjere za zlatnom medaljom.

"Za nas je bila velika čast uopće igrati s aktualnim prvacima u premijernoj utakmici na Svjetskom prvenstvu. Rusi su se od početka postavili snažno, htjeli su odmah pokazati kakav je odnos snaga i mogu reći da su me stvarno impresionirali. Bit će ih jako teško svladati na ovom natjecanju", pun je hvale za branitelje naslova nakon utakmice bio kapetan Njemačke, Andreas Retz.

Ako je Rusija trenutno ovako jaka, možemo se samo zapitati što će biti ako Washington Capitalsi noćas izgube od NY Rangersa, i na taj način završe svoju sezonu. U tom slučaju u Švicarsku će "sletjeti" i najbolji hokejaš svijeta, Alex Ovečkin, što će biti dodatni razlog za strah svima koji se nađu na putu moćnoj Zbornaji komandi.

ŠVICARSKA - FRANCUSKA 1:0

Za razliku od prvog susreta ove skupine, dvoboj Švicarske i Francuske donio je puno neizvjesniju borbu, iz koje su na kraju kao pobjednici izašli domaćini. Na oduševljenje prepune dvorane, Švicarci su slavili rezultatom 1:0, a ta bi se pobjeda za njih vrlo lako mogla pokazati i ključnom za plasman u drugi krug natjecanja.

Ključni trenutak utakmice dogodio se u 12. minuti, kada je erupciju oduševljenja u dvorani aktivirao Martin Pluss, na asistenciju jednog rijetkih NHL igrača u redovima švicarske reprezentacije, Marka Streita. Preostali dio posla za domaćini odradio je drugi NHL-ovac, vratar Ottawa Senatorsa, Martin Gerber, koji je do kraja utakmice "zaključao" svoja vrata i omogućio suigračima pobjednički start SP-a.

Treba, ipak, reći da su Švicarci u potpunosti zaslužili ovu pobjedu, a razlog što ona nije bila uvjerljivija zove se Fabrice Lhenry. Odlični vratar Francuske obranio je čak 41 udarac, no za onaj Plussa rješenja ipak imao nije.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!