Zimski sportovi

Furiozan početak Kanađana

Vid Horvat • petak, 24.04.2009.
Furiozan početak Kanađana
Foto: EPA

Hokejaška reprezentacija Kanade stigla je do premijerne pobjede na početku svjetskog prvenstva. Kao što se i očekivalo hokejaši Kanade su laganom pobjedom otvorili nastup u Švicarskoj, a najuvjerljiviji su bili u trećoj dionici. U drugoj utakmici skupine skoro se dogodila prava senzacija koju su mogli prirediti Mađari...

KANADA - BJELORUSIJA 6:1

Kanađani su prvu trećinu dobili sa 2:0, a strijelac prvog pogotka za favorite ovog natjecanja bio je Steve Stamkos i to već u 1. minuti utakmice nakon proigravanja veterana St. Louisa. Drugi zgoditak je pao u 15. minuti, a strijelac je ponovno isti igrač i prošlogodišnji prvi izbor na NHL draftu, dok je asistent bio Drew Doughty nakon izvrsne akcije s igračem više.

Druga trećina nam je ponudila pregršt prekršaja i čak sedam isključenja u obje momčadi, a završila je rezultatom 0:0. Od najzanimljivijih trenutaka treba izdvojiti priliku Bjelorusa Grabovskog, ali je pucao pored golmana Rolosona, iako je imao dobru poziciju za pogodak.

U trećoj dionici dolazi do eksplozije Kanađana i njihova četiri pogotka, od toga dva prve zvijezde Danya Heatleya. Prvi gol je bio akcija igrača Ottawa Senatorsa kada Jason Spezza pogađa za 3:0. Nakon toga golmana Kovala vara Mike Fisher na asistenciju Jamesa Neala, a potom prvi pogodak na utakmici zabija Heatley. A da susret ne završi bez gola Bjelorusije pobrinuo se njihov najbolji igrač utakmice Mikhail Grabovski, da bi konačan rezultat postavio drugim pogotkom Heatley.

"Dobili smo ovu utakmicu s nekoliko ranih golova", rekao je St. Louis. Veteran u reprezentaciji Kanade osvrnuo se i na svog mladog kolegu Stamkosa. "Mislim da je ključ za njega da se ovdje osjeća ugodno. On zaista može biti dobar igrač", rekao je on. Pun riječi hvale bio je i Roloson. "Imam puno više poštovanja prema Stamkosu kada ga gledam ovdje, do sada sam ga gledao samo tijekom regularne sezone", rekao je kanadski golman.


SLOVAČKA - MAĐARSKA 4:3

Pravi junaci večeri mogli su postati hokejaši Mađarske koji su se vratili nakon minusa od dva gola i držali remi 13 sekundi prije kraja susreta. Igrač kojeg će se večeras slaviti u Slovačkoj je Lubos Bartecko. Naime, on je bio strijelac pobjedonosnog gola na utakmici za 4:3 i spasio Slovake od blamaže.

U prvoj trećini je izgledalo kao da Slovaci imaju igru pod kontrolom i nakon dobre solo akcije Stefana Ružičke dolaze u vodstvo 1:0. Mađari su najbolju priliku imali preko Martona Vasia koji je u jednom trenutku presjekao dodavanje i krenuo prema golu, no na sreću po Slovake neuspješno. U drugoj dionici Mađari postižu svoj prvi gol poslije 17 godina izostanka iz top divizije, a povijesni zgoditak zabija Roger Holeczy.

U posljednjim minutama druge četvrtine Slovaci ponovno dolaze u vodstvo od 2:1 preko Lubosa Bartecka, koji je uspješno prevario mađarskog golmana Szupera. Da bi Marcel Hossa 56 sekundi prije kraja druge zabio za 3:1. Mađari ulaze u posljednju trećinu maksimalno angažirano i vrlo brzo smanjuju na 3:2 pogotkom Imrea Peterdia. A prava ludnica nastaje kada Tamas Sille zabija pored nemoćnog Stana za 3:3.

Tada na scenu stupa Bartecko koji je nekoliko sekundi prije kraja i kada su svi već pomislili da je gotovo postiže gol za 4:3. Tako je uspio spasiti svoju momčad od gubitka prvih bodova, ali i senzacije koja se mogla dogoditi na samom otvaranju Svjetskog prvenstva.

Kanada sljedeću utakmicu igra u nedjelju protiv Mađarske, dok se Bjelorusija i Slovačka sastaju nešto ranije isti dan.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!