Zimski sportovi

Rangersi ušutkali Verizon Centar

Ante Jukić • četvrtak, 16.04.2009.
Rangersi ušutkali Verizon Centar
Foto: EPA

Utakmicama u Washingtonu, Newarku, Pittsburghu i Vancouveru noćas je započela bitka za Stanley Cup, jedan od najcjenjenijih pokala u svijetu hokeja na ledu. Posao večeri napravili su NY Rangersi, koji su već u prvoj utakmici Capitalsima "ukrali" prednost domaćeg leda...

Capitalsi cijelu sezonu igraju odlično, Rangersi se, pak, muče ne bi li uopće izborili doigravanje, no koliko je to uopće važno? Ne puno. Osam minuta prije kraja Brandon Dubinsky pogodio je za konačnih 4:3 gostiju iz New Yorka i šokirao krcati Verizon Centar, koji je već "pripremio ražanj" za uvodnu pobjedu svojih Capitalsa.

Kao što se i očekivalo, domaćini su utakmici otvorili furiozno, ali njihovih deset udaraca na gol više (14-4) u prvoj trećini nije donijelo ništa "opipljivo" zahvaljujući sjajnom Henriku Lundqvistu. Švedski vratar naprosto je "zaključao" svoj gol u tih uvodnih 20 minuta, tako da su silni pokušaji Capitalsa, u kojima je prednjačio raspoloženi Alex Ovečkin (šest udaraca na gol u prvoj trećini), otišli u vjetar.

Ipak, čak ni Henrik Veliki, kako mu tepaju ljubitelji hokeja, nije u sedmoj minuti druge trećine uspio spriječiti vodeći pogodak Fleischmanna, koji je konačno razbio "nulu" u ovom dvoboju. Iako se očekivalo da će vodeći gol u potpunosti osloboditi ionako raspoložene domaćine, stvari su se odjednom okrenule u drugom smjeru. Samo minutu nakon Fleischmannovog pogotka na 1:1 izjednačio je Gomez, da bi onda, u završnici trećine, dva brza powerplay gola postigli Antropov i Naslund, za nevjericu među jednim od najfanatičnijih navijača u NHL-u.

Jednako brzo kako su upali u rezultatski minus, Capitalsi su se i izvukli i njega - Kozlov u posljednjoj minuti druge trećine, Semin u drugoj minuti treće, i na semaforu svijetli 3:3. Nakon ovog furioznog razdoblja, utakmica je, očekivano, uplovila u mirnije vode, budući da je u samoj završnici svaku pogrešku puno teže ispraviti. Osjetilo se u zraku da će sljedeći gol biti game-winner, a postigao ga je, kao što smo već rekli, Brandon Dubinsky, osam minuta prije kraja.

Rangersi su, tako, već u prvoj utakmici "preuzeli" prednost domaćeg leda, i sada se druga utakmica serije, koja je na rasporedu u petak, također u Washingtonu, nameće kao ključna za Ovečkina i suigrače. Capitalsi, jednostavno, više nemaju pravo na krivi korak u svojoj dvorani...

Krivi, pak, korak nisu noćas napravili Pittsburgh, New Jersey i Vancouver, koji su domaćim pobjedama naplatili bolje rezultate iz regularnog dijela sezone.

Pittsburgh Penguinsi su u 108. put zaredom (!) rasprodanoj Mellon Areni uvjerljivo nadvisili svoje najveće rivale, Philadelphia Flyersa. Premda su znali da si protiv vjerojatno najtalentiranije momčadi svijeta ne smiju dozvoliti glupa isključenja, gosti su već na početku utakmice zaradili jedno upravo takvo. Ponuđeni poklon u 1:0 pretvorio je Sidney Crosby, a utakmica je nakon tog pogotka u potpunosti usmjerena na mlin domaće momčadi.

Prednost Penguinsa na startu druge trećine udvostručio je Kennedy, da bi sve dvojbe oko pobjednika otklonili pogoci Malkina i Eatona u posljednjoj trećini. Počasni pogodak za Flyerse u samoj završnici utakmice postigao je Gagne.

S identičnih 4:1 završen je i dvoboj u Newarku, gdje su palice ukrstili Devilsi i Hurricanesi. Već nakon polovice utakmice domaćini su imali velikih 3:0 (Mottau, Parise i Elias), a kakvu-takvu neizvjesnost deset i pol minuta prije kraja vratio je Whitney. Ipak, već u sljedećem napadu Langenbrunner pogađa za 4:1 i konačnu potvrdu uvodne pobjede Devilsa u ovoj seriji.

Jedini noćašnji dvoboj Zapadne konferencije odigrali su Vancouver Canucksi i St. Louis Bluesi. Domaćine je u vodstvo točno na polovici prve trećine doveo Daniel Sedin, početkom drugog perioda prednost Canucksa udvostručio je Salo, a iako su pogotkom Boyesa uspjeli uhvatiti priključak prije ulaska u posljednju trećinu, Bluesi se nisu uspjeli vratiti u egal. Ostalo je 2:1, za prvi od potrebna četiri koraka Canucksa prema polufinalu Zapada.

NHL doigravanje, rezultati, 15.04.2008.

Istočna konferencija:

Pittsburgh – Philadelphia 4:1 (1-0)
Washington – NY Rangers 3:4 (0-1)
New Jersey – Carolina 4:1 (1-0)

Zapadna konferencija:

Vancouver – St. Louis 2:1 (1-0)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!