Nogomet

Je li Jurčić pravo rješenje?

Tomislav Pacak • ponedjeljak, 09.03.2009.
Je li Jurčić pravo rješenje?
Foto: Bruno Karadža

Krunoslav Jurčić pobjednički je startao na klupi Dinama, no to je i jedino dobro što su Modri napravili u Osijeku. Mladi trener, naravno, još nije stigao napraviti veće preinake, no njegova (dosadašnja) nogometna filozofija ne slaže se baš s onim što vodstvo Dinama želi - atraktivnu i lepršavu igru koja bi vratila gledatelje na stadion...

Upravo to bilo je jedino objašnjenje zašto je smijenjen Marijan Vlak - Dinamo nije igrao dovoljno dobro da privuče gledatelje na stadion. U vodstvu kluba zaključili su da je upravo to razlog praznog Maksimira (o čemu bi se zaista dalo debatirati), pa je na klupu postavljen Krunoslav Jurčić.

Iako se radi o članu najslavnije generacije hrvatske nogometne reprezentacije, o bivšem igraču Dinama i treneru koji je u javnosti jednoglasno ocijenjen kao jedan od najperspektivnijih koje imamo te koji iza sebe ima solidne rezultate s Istrom i Slaven Belupom, radi se o barem donekle nelogičnom izboru.

Naime, Jurčić je moderan trener, nemamo nikakve zamjerke što mu je, primjerice, igra Liverpoola uzor, ali pitanje je da li on odgovara profilu trenera kakvog, navodno barem, želi Dinamo.

I Jurčićeva Istra i Jurčićev Belupo igrali su čvrsto i organizirano, ali i - defanzivno. Najjače oružje bila im je kontra i polukontra, dobro postavljeni blok, što je u skladu s onim što Jurčić kao trener želi (Liverpool) i s onim što je Jurčić bio kao igrač (defanzivni vezni, taktika i trka ispred znanja).

U tomu nema baš ništa loše, danas se tako stvara rezultat u Europi, ali to definitivno nije igra kojom će Dinamo vratiti gledatelje, niti je igra kojom će biti prvak Hrvatske. Naime, u HNL-u Dinamo neće imati puno prostora za kontre i polukontre, niti mu treba granitni blok, već kombinatorna igra za slamanje slabijih protivnika. I ako je istina što vodstvo kluba tvrdi, dovoljno atraktivna i lepršava igra da vrati Zagrepčane na stadion.

Jurčić, barem do sada u karijeri, nije imao takav zadatak pred sobom, niti su njegove momčadi znale igrati na takav način. Podsjetimo se, njegov Belupo završio je kao drugi u prvenstvu, ali je također zapamćen i kao momčad koja je u cijelom proljetnom dijelu natjecanja postigla jedan pogodak u gostima. U Dinamu to nije ni izbliza dovoljno.

Jasno, Krunoslav Jurčić do sada nije ni imao tako kvalitetan kadar, nije ni za očekivati da s Istrom može igrati kao s Dinamom, ali njegova tendencija nije igrati kao Barcelona već kao Liverpool. Dinamo ne može biti blizu niti jednog od ta dva kluba, ali "liverpoolski Dinamo" nije ono što će Zagrepčane vratiti na stadion. A osim toga, Dinamo nema igrače za taj model igre, ima više "šmekera" nego "terijera".

U nekoliko treninga Jurčić nije mogao napraviti čuda, pa se nije ni mogao očekivati neki napredak u igri Dinama u Osijeku, no Modri su u Osijeku - nazadovali. U odnosu na prikazano protiv Belupa i Zagreba, Dinamo je stvorio manje šansi, odigrao manje dobrih akcija i imao manje kvalitetnog posjeda lopte. Jurčić je donekle dobio što je želio, agresivnost, ali to nije učinilo Dinamo boljim.

Taktički, Jurčić je zadržao (i vjerojatno će ga forsirati i dalje) sustav svojih prethodnika, 4-2-3-1, koji je, posebno u Ivankovićevoj eri frustrirao gledatelje, a zamjena Slepička-Badelj jasno je pokazala da je Jurčiću rezultat ispred svega.

Još jednom naglašavamo - u tomu nema baš ništa loše, velika većina današnjih (uspješnih) trenera radi upravo u tom smjeru ("liverpoolskom"), no u klubu tvrde da osim rezultata žele i atraktivnu igru.

Zbog toga su smijenili trenera koji je u posljednjih 15 godina imao možda najatraktivniju igru, pruživši mu pritom samo jednu pravu priliku, i to - Hajduk u Splitu. Gdje ionako nikada nema pravog nogometa.

Zbog nogometa, zbog Dinama i zbog Jurčića, nadamo se da će mladom treneru prilika da stvori igru i rezultat trajati puno dulje, da će u klubu shvatiti da se to ne stvara preko noći. No, i Jurčić mora shvatiti da je ovo Dinamo, a ne Slaven, te da Dinamo mora u HNL-u igrati napadački, a ne "liverpoolski"...

SuperSport HNL

1Dinamo 3360:25+3575
2Rijeka 3364:25+3971
3Hajduk 3346:22+2461
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Varaždin 3336:42-639
7Istra 1961 3333:51-1837
8Gorica 3330:47-1735
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!