Nogomet

Mamić: "Naslov prvaka nije imperativ"

Tomislav Pacak, Vedran Attias • petak, 06.03.2009.
Mamić: "Naslov prvaka nije imperativ"
Foto: Bruno Karadža

Krunoslav Jurčić po prvi puta se obratio novinarima kao trener Dinama u Plavom salonu, najavivši "bezgraničnu ambicioznost" i agresivni Dinamo koji će vratiti gledatelje na stadion...

Pred masom novinara i kamera, Jurčić ja na presicu stigao u pratnji sportskog direktora Zorana Mamića, a svoje izlaganje ovako je započeo: "Prvi osjećaj mi je velika čast što sam postao trener Dinama. Doživio sam kao igrač veličinu tog kluba, ali ovo je nešto puno više, posebno jer sam s 39. godina postao trener Dinama."

Jurčić je s Dinamom potpisao ugovor na gotovo četiri godine, a naglasio je kako osjećaj časti brzo prestaje i javlja se onaj odgovornosti: "Preuzimam bitan i značajan posao koji moramo svi skupa napraviti dobro. Spreman sam za to, ulagao sam na sebe na sve moguće načine. Imam igračko iskustvo što smatram da je jako bitno i nadam se da ćemo uz pomoć svih ljudi koji vole Dinamo, prije svega naših navijača, napraviti sve ono što želimo - osvojiti prvenstvo, kup i učiniti europski iskorak."

Zanimljivo, dok je Zoran Mamić naglasio kako je raskid ugovora s Balabanom i Šokotom jednoglasna odluka IO-a i stručnog stožera, Jurčić je naglasio da "ni na koji način nije utjecao na raskid ugovora".

Uslijedio je niz pitanja za novog trenera, uključujući ono kako namjerava napraviti ono zbog čega je Marijan Vlak dobio otkaz - da Dinamo igra lepršavo: "Ne smatram da treba raditi velike rezove da bi se igralo lepršavo. To se može postići kroz trening; ja sam nogometni trener i to je moje najjače oružje. Mi moramo ubrzati našu igru, protok lopte, i onda će naša igra biti ljepša za oko."

S obzirom da je u tijeku najneizvjesnije prvenstvo unazad nekoliko godina, Jurčić nema previše vremena za modifikacije: "Vremena nema puno, ali s obzirom na potencijal Dinamovih igrača, ja vjerujem da ćemo mi u minimalnom vremenu napraviti napredak."

Dvojbe oko preuzimanja klupe Dinama nije bilo kaže Jurčić: "Dinamo je moj klub, za mene je to klub koji se ne odbija. Da Dinamo ima 20 bodova prednosti, vjerojatno ne bih dobio ovu šansu. Obično u klub dolazite kada je ovakva situacija."

Sustav igre, prema Jurčiću, nije toliko bitan, promjene će tražiti kroz trening. Novi strateg otkrio je i kako već ima viziju od 12-13 igrača na koje računa za prvi sastav i koji će iznijeti utakmicu u Osijeku.

O svom trenerskom stilu Jurčić nije htio previše govoriti: "Javnost je izgradila stav da sam ja tvrd trener; ja bih to volio razbiti. Postoje kompromisi, kao što postoji granica kompromisa."

Dva boda prednosti i naizgled nezaustavljiva forma Hajduka Jurčića ne smetaju: "Ne, ne zabrinjava me Hajduk nimalo. Razgovarao sam danas s igračima o načinu kako moramo razmišljati - utakmica s Osijekom je u nedjelju, ne želim da itko razmišlja o bilo čemu što će biti poslije te utakmice, zanima nas samo i isključivo Osijek."

Nogometne uzore Jurčić je pronašao u Engleskoj: " Postoje neki elementi igre koji se kod nekih ekipa meni sviđaju. Meni se sviđa do jedne granice Benitez s Liverpoolom, što se tiče jedne agresivnosti i trke. Još kad bih se na to nadodala Arsenalova kreativnost, kombinatorika, to bi bilo to. Volim agresivan nogomet." Na pitanje da li ima igrače za takav agresivan pristup, Jurčić je samo kratko promrmljao da "ima dovoljno agresivnih igrača za takvu igru".

Jurčić nije htio ići u usporedbe ove momčadi s onom Vlakovom iz 1997., a za kraj je otkrio riječ-dvije o svojim ambicijama: "Moja ambicija je bezgranična. Došao sam u klub koji može pratiti tu ambicioznost i idem maksimalno do kraja."

Razlozi za smjenu Vlaka i dalje u magli

Sportski direktor Zoran Mamić naglasio je kako je sretan što baš Jurčić preuzima trenersku palicu: "Vjerujem da smo dobili izuzetnog trenera i čovjeka. Nadam se da će naša suradnja biti odlična, kao i suradnja s vama. Pozvao bih naše navijače da nam daju podršku, da nam pomognu, jer se ipak radi o jednom delikatnom trenutku u klubu."

Sportski direktor nije htio previše govoriti o razlozima smjene Marijana Vlaka: "Dinamo mora izgledati dobro, od Dinama se traži nešto više, a to mora biti lepršava igra koja privlači gledatelje i medije."

Možda i najzanimljivija izjava dana bila je Mamićeva na pitanje ima li i Jurčić, poput Vlaka, imperativ osvajanja prvenstva: "Naš cilj je osvojiti dvostruku krunu. Imperativ to nije, jer smo trenutno drugi, ali vjerujem da će Kruno učiniti sve da budemo prvaci i osvojimo Kup. Imamo sve u svojim nogama." Zanimljiva je promjena retorike u Maksimiru nakon samo dva proljetna kola, nakon što je preko zime bila "protutnjat ćemo Splitom".

Dio s novinarskim pitanjima završen je zbog odlaska Mamića, Jurčića i ostatka kluba na pogreb, pa je tako okončana prva Jurčićeva "sesija" sa sedmom silom. Najavio je ogromnu ambicioznost, agresivni i lepršavi Dinamo i bitku za naslov prvaka. Što će se od toga materijalizirati u stvarnosti i koliko će dugo Dinamo imati strpljenja s tko zna već kojim trenerom - ostaje, kao i uvijek, za vidjeti...

SuperSport HNL

1Dinamo 3360:25+3575
2Rijeka 3364:25+3971
3Hajduk 3346:22+2461
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Varaždin 3336:42-639
7Istra 1961 3333:51-1837
8Gorica 3330:47-1735
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!