Zimski sportovi

Posljednja prilika za Anu i Niku

Antonija Pavlić • četvrtak, 05.03.2009.
Posljednja prilika za Anu i Niku
Foto: Davor Sajko

Pretposljednji vikend alpskih snježnih uzbuđenja najbolje svjetske skijašice vodi u njemački Ofterschwang. Posljednje dvije tehničke discipline prije završnice u Areu u ovom će se bavarskom zimovalištu održati u petak i subotu, a na staze će po prvi put nakon SP-a u Val d'Isereu i Ana Jelušić i Nika Fleiss...

Ovoga će vikenda napokon i posljednja postaja Svjetskoga kupa u sezoni 2008./09., prije finala u Areu, odraditi svoju dužnost i organizirati utrku najprestižnijeg alpskog skijaškog natjecanja. Mali gradić situiran u njemačkoj pokrajini Bavariji do sada je ugostio osam utrka Svjetskoga kupa, a duboki pečat u njega je utisnula i naša Janica Kostelić, koja je utrku osvojila u njenom prvom izdanju, 26. siječnja 2001., kao i godinu kasnije, dovevši tako Hrvatsku, barem na neko vrijeme, u krug tri najuspješnije (Austrija, Španjolska).

Kockasta će obilježja u Njemačkoj, kao i uostalom većim dijelom ove sezone, nositi Riječanka Ana Jelušić i Samoborka Nika Fleiss, dok je Sofija Novoselić odlučila ipak, umjesto završetkom se Svjetskoga kupa pozabaviti Svjetskim juniorskim prvenstvom u Garmisch-Partenkirchenu.

Pričati ovdje o njihovim potencijalnim dosezima i bilo što pokušati prognozirati, bilo bi, pak, sigurno prilično nezahvalno budući da su kod obje naše predstavnice velike oscilacije u formi vidljive tokom cijele sezone. Što onda možemo očekivati u Ofterschwangu i možemo li uopće očekivati?

Ana Jelušić je primjerice u sezonu krenula iznimno loše, odustajanjem u Leviju, pa 12. mjestom u slalomu u Aspenu, 13. u La Molini, a zatim i šestim, uključujući i najboljom drugom vožnju u Semmeringu, pa ponovno najslabijim rezultatom sezone na Sljemenu, 15. u Mariboru, četvrtim u Garmisch-Partenkirchenu.... Potencijal nije opravdala niti na SP-u u Val d'Isereu, premda je pompozno najavljivan pohod na medalju... Što prema tome, možemo očekivati i uopće prognozirati od njezinog ovotjednog slalomskog ispita?

Situacija s Nikom Fleiss pak nije ništa bolja. Niti ona nije počela dobro, međutim u posljednjoj je utrci u Garmisch-Partenkirchenu sjajno sljedila svoju riječku kolegicu i po prvi put se nakon Lenzerheidea 2005 plasirala u prvih deset. Ni za nju Svjetsko prvenstvo nije završilo kako je najavljivano; vidljiv grč i strah u prvoj vožnji rezultirao je odmah i iznimno visokim zaostatkom, a na koncu i odustajanjem samo nekoliko vrata prije cilja. Očekivanja? Pogledati pod red više.

Na stranu hrvatske predstavnice, koje se od odlaska Janice Kostelić ne bore za titule najuspješnijih u pojedinim disciplinama; ostaje nam za vidjeti samo tko će ponijeti na koncu sezone titulu najsvestranije, tko će biti veleslalomska, tko slalomska, a tko superveleslalomska pobjednica.

U konkurenciji veleslalomašica najveće izglede za ukupnu pobjedu imaju Austrijanka Kathrin Zettel, koja je pokazala u zadnje vrijeme izvanrednu formu, te Finkinja Tanja Poutiainen, koje će u završni krug borbe ući stisnuti u samo bodu razmaka! Korakom ih prati i Slovenka Tina Maze, koja je u finišu sezone ušla u odličnu formu i mogla bi biti dobra i u Ofterschwangu, premda (pre)velike šanse za podizanje malog Globusa nema, zaostatak za najboljima iznosi joj više od 150 bodova...

Na priče o borbi za veliki kristalni Globus nećemo, pak, trošiti puno riječi budući da je Lindsey Vonn, možemo već sada reći, obranila titulu najbolje svjetske univerzalke. Jedina borba koja joj je preostala ona je da ovosezonskoj kolekciji doda i još jedan superveleslalomski Globus, za što će joj trebati isključivo pobjeda u Areu ili dvadeset bodova više od trenutno prvoplasirane u tome poretku, Fabienne Suter.

Druga gotovo riješena stvar ona je u slalomskom poretku, gdje većih uzbuđenja također ne bi trebalo, a usudit ćemo se reći i smjelo, dogoditi. Maria Riesch je sjajnim nastupima kroz cijelu sezonu praktički zacementirala poziciju najbolje slalomašice, a valja očekivati da će i u Njemačkoj potvrditi prvo mjesto i osigurati treći mali kristalni Globus nakon prošlosezonskih trijumfa u superveleslalomu i kombinaciji...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!