Zimski sportovi

Natko Zrnčić-Dim za povijest!

ponedjeljak, 09.02.2009.
Natko Zrnčić-Dim za povijest!
Foto: EPA

Još jednom Val d'Isere je bio mjesto gdje je ispisana hrvatska skijaška povijest. Zahvaljujući sjajnoj vožnji do brončane medalje u superkombinaciji stigao je Natko Zrnčić-Dim, od kojeg su bolji bili samo zlatni Aksel Lund Svindal te srebrni Julien Lizeroux...

Nakon što su u veljači prošle godine Ivica Kostelić i Natko Zrnčić-Dim u Val d'Iseru ušli u povijest kao prva dva Hrvata na postolju Svjetskog kupa, francusko skijalište i danas je bilo mjesto na kojem je ispisana hrvatska skijaška povijest.

Glavni lik priče sjajni je Natko Zrnčić-Dim, koji je današnjom broncom osvojio prvu "nekostelićevsku" medalju za Hrvatsku, još jednom potvrdivši kako se hrvatsko skijanje uistinu ne mora bojati za budućnost ni nakon ere Kostelićevih.

Vrlo pametnom vožnjom, šestoplasirani nakon spusta, Natko je u cilj ušao kao drugoplasirani, iza na kraju srebrnog Francuza Juliena Lizerouxa. U tim trenucima bilo je jasno da su Natku za medalju potrebna odustajanja barem dvojice od trojca Jean-Baptiste Grange, Bode Miller, Aksel Lund Svindal, koji je jedini konkurirao za medalju.

Najprije Grange nije uspio izdržati velik pritisak domaće publike, ali i brojne rupe na stazi, te je na donjem dijelu staze promašio vrata i odustao, da bi potom Bode Miller u svom prepoznatljivom stilu izletio sa staze i tako omogućio Natku brončanu medalju, sa stotinkom prednosti u odnosu na četvrtoplasiranog Švicarca Silvana Zurbriggena.

Jedina preostala dvojba bila je u čije će ruke zlato. Gotovo tri sekunde prednosti koliko je Aksel Lund Svindal imao u odnosu na 22. nakon spusta Juliena Lizerouxa ipak je u konačnici bilo dovoljno za zlato te je Norvežanin u cilj ušao s nešto manje od sekundom prednosti pred Francuzom.

Pomalo u sjeni Natkove bronce ostali su sjajni rezultati preostala dva predstavnika. Naime, Ivan Ratkić s 25. je mjesta nakon spusta uspio doći do 13., a Tin Široki s 20. na 14. mjestu za nevjerojatan podatak o tri Hrvata među 15 najboljih superkombinatoraca na svijetu!

Svjetsko prvenstvo, Val d'Isere, superkombinacija (m):
1. Aksel Lund Svindal (Norveška) 2:23.00
2. Julien Lizeroux (Francuska) +0.90
3. Natko Zrnčić-Dim (Hrvatska) +1.58
4. Silvan Zurbriggen (Švicarska) +1.59
5. Peter Fill (Italija) +1.96
6. Sandro Villeta (Italija) +2.07
6. Thomas Blondin Mermillod (Francuska) +2.07
8. Lars Elton Myhre (Norveška) +2.18
9. Romed Baumann (Austrija) +2.21
10. Kjetil Jansrud (Norveška) +2.30
...
13. Ivan Ratkić (Hrvatska) +3.68
14. Tin Široki (Hrvatska) +4.11

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!