Rukomet

Top 10: Francuska pobjeda u fotofinišu

Ivan Forjan • ponedjeljak, 02.02.2009.
Top 10: Francuska pobjeda u fotofinišu
Foto: Kristijan Komarica

Nakon uvjerljive vladavine Hrvatske na vrhu naše ljestvice 10 najuspješnijih i najdojmljivijih reprezentacija 21. svjetskog rukometnog prvenstva za muškarce, posljednjeg dana došlo je do smjene. Francuska je preuzela vrh postavši svjetskim prvakom, dok su u prvi mah pokisli Hrvati ipak shvatili da njihovo srebro zlatan sjaj nosi. ..

1. Francuska (u prošlom kolu 2.): Nekako smo mišljenja da je IHF trebao osigurati dva kompleta zlatnih medalja, jer naslov svjetskog prvaka jučer je odnio koncentriraniji i prisebniji. Pobjeda Francuze nosi na vrh, oni su ostvarili ono što je Hrvatskoj uspjelo 2003. i 2004. godine - u dvije godine okitili su se naslovima svjetskih i olimpijskih pobjednika. Francuska pobjedu duguje brzim i probojnim krilima, snažnim pucačima i Nikoli Karabatiću, koji, iako se jučer prikazao u nesportskom svjetlu što potvrđuju stalni nasrtaji rukom prema licima naših igrača, s pravom nosi epitet najkompletnijeg igrača svijeta. Trofej je stigao u Pariz, torta je ispečena, a njome će se sigurno osladiti i danski djelitelji pravde.

2. Hrvatska (1.): Teškom mukom Hrvatsku srozavamo za jedno mjesto na ljestvici, iako njeno ostavljanje na čelu ne bi značilo pretjeran subjektivizam. Naši toliko voljeni Kauboji krvavih koljena i srca punih ponosa završili su ovaj turnir prikazavši svijetu što znači spoj iskustva i mladosti, kvalitete i hrabrosti. Devet pobjeda u nizu uključuju Španjolsku, Švedsku, Mađarsku i Francusku što je i više nego dovoljan pokazatelj hrvatske moći. Hrvatska ima budućnost, kroz prvenstvo su se profilirali mladi igrači koji bi sustavnim radom uskoro trebali postati nositelji naše igre. Kada moćnom hrvatskom stroju dodamo i ozlijeđene Štrleka i Dominikovića, nevjerici nema mjesta.

3. Poljska (-): U odnosu na prošlu svjetsku smotru Poljaci su pali za jedno mjesto, međutim, pokazali su da s razlogom spadaju u sam svjetski vrh. U utakmici za treće mjesto nadvisili su nemoćne Dance te kući odlaze s broncom oko vrata. "Oštriganog" Bieleckog Hvidt će još dugo sanjati, dok će njegov poljski kolega Szmal ubrzo početi naplaćivati vratarske savjete. Izuzev sjajnih igrača, dobar dio zasluga vrijedi pripisati i stručnom stožeru na čelu s Bogdanom Wentom, mladim izbornikom koji rukomet poznaje "u dušu".

4. Danska (-): S dva teška završna poraza, od Francuza u polufinalu te od Poljaka u dvoboju za treće mjesto, Danci su se ovjenčali drvenim medaljama te titulom najvećeg gubitnika svjetskog rukometnog final foura. S puno većim očekivanjima danski su rukometaši došli na prvenstvo, medalja je odavno bila pospremljena u džep, priželjkivala se i najviša stepenica postolja. Prva violina reprezentacije, Lars Christiansen, nije imao svoj dan dok su Hansen i Noedesbo previše griješili. Ovo je za Dance bio drugi uzastopni poraz od Poljaka na svjetskim prvenstvima, 2007. u Njemačkoj Poljaci su slavili u polufinalnom ogledu rezultatom 36:33.

5. Njemačka (-): U dvoboju za peto mjesto Nijemci su svladali Mađare rezultatom 28:25 te tako potvrdili svoje mjesto među pet svjetskih reprezentacija. Momčad Heinera Branda u potpunosti sastavljena od igrača iz domaće lige podbacila je u odnosu na prošlo prvenstvo kada je kao domaćin osvojila zlato. Kroz turnir su Nijemci prikazali jednu novu, osvježenu momčad, iz koje su kvalitetom iskočili pucači Glandorf i Hens, dok su se svijetu prikazali Kaufmann, vratar Bitter i mnogi drugi.

6. Švedska (7.): Momčad Švedske osvojila je sedmo mjesto na turniru pobjedivši reprezentaciju Srbije rezultatom 37:29. Najuspješnija reprezentacija u povijesti svjetskih prvenstava, s čak jedanaest medalja (četiri zlata, tri srebra i četiri bronce) ipak je podbacila u Hrvatskoj te se kao i Danska nadala boljem rezultatu. Puno je još rada pred Olafurom Steffansonom i Olom Lindgrenom, ne bi li dostigli stare staze slave Bengan Boysa, nekada najbolje rukometne reprezentacije pod vodstvom legendarnog Bengta Johanssona.

7. Mađarska (6.): Porazom od Nijemaca Mađari su neslavno završili svoj put na SP-u. Ovo je treći put da su se Mađari dokopali šestog mjesta na svjetskim prvenstvima, što je u svakom slučaju bolje od prošlogodišnjeg plasmana kada su završili deveti. S braćom Ivancsik na krilima, Csasarom, Eklemovićem i Nagyem na pucačkim pozicijama te Galom na mjestu kružnog napadača, Mađari imaju razloga za optimizam.

8. Norveška (-): U srazu sa Slovacima koji je odlučivao o nositelju devetog mjesta na prvenstvu, suparnici Norvežana izvukli su deblji kraj. U svom završnom nastupu na prvenstvu Kjelling, Tvedten i društvo raspucali su se za kraj te tako odnijeli pobjedu sa sedam pogodaka razlike.

9. Srbija (-): Osvajači dvije bronce na svjetskim prvenstvima, 1999. i 2001. godine ove su godine kao osmoplasirana momčad završili natjecanje. Puno smo očekivali nakon ravnopravnih dvoboja s Dancima i Nijemcima, međutim, momci Jovice Cvetkovića podbacili su u glavnom dijelu turnira na kraju se oprostivši od Hrvatske porazom od Šveđana.

10. Makedonija (-): Tri su razloga zbog kojih smo reprezentaciju Makedonije svrstali među deset najboljih momčadi prvenstva - nakon hrvatskih, najgromovitiji i najsimpatičniji navijači, najbolji plasman reprezentacije u povijesti svjetskih prvenstava (11. mjesto) te, pogađate, jedan jedini i neponovljivi Kiro Lazarov, najbolji strijelac u povijesti svjetskih prvenstava.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!