Rukomet

Ruksija su oprali

Zoran Zdelar • četvrtak, 22.01.2009.
Ruksija su oprali
Foto: Zoran Zdelar

Ruksi je jučer na svom kostimu imao nacrtanu norvešku zastavu, a podsjetimo da je upravo Srbija igrala protiv Norveške, ali je danas ipak ponovno neutralan...

22.01.2008. 17:02h - Ruksija su oprali

Maskota ovog Svjetskog prvenstva, Ruksi, koji je zasigurno svima koji prate natjecanje već poznat, jučer je na svojim prsima imao nacrtanu norvešku zastavu, a takav je i zabavljao gledatelje u pauzi utakmice između Norveške i Srbije. To mu ipak navijači Srbije nisu zamjerili, pa se nakon utakmice Ruksi mogao vidjeti i kako se fotografira s navijačima Srbije, ali je pred današnji ogled s Danskom ipak ponovno postao neutralan. Zastava Norveške je s kostima ipak oprana.

Ne znam kako je u drugim gradovima, ali dva porečka Ruksija su vrlo aktivna. Jedan je tako u poluvremenu utakmice Srbija - Saudijska Arabija branio udarce jednog srbijanskog reprezentativca s nimalo lošim uspjehom, iako igrač nije ipak pucao najjačim intenzitetom.


21.01.2008. 14:29h - Jesi li ti to mene slikao?

Napokon sam danas uhvatio malo vremena da napravim nekoliko fotografija dvorane Žatika, a jednoj osobi se to ipak nije svidjelo. Nakon nekoliko napravljenih fotografija u dvorani tijekom treninga reprezentacije Egipta, izašao sam van kako bih napravio još nekoliko fotografija što se nije svidjelo jednom policajcu koji je čuvao ulaz u dvoranu.

Sa svojim malim Olympusom napravio sam nekoliko fotki dvorane izvana, a onda mi je policajac, koji me cijelo vrijeme držao na oku, odlučio prići. "Jesi li ti to mene slikao?", upitao me. Lijepo sam mu objasnio da sam fotografirao samo dvoranu, ali to mu nije bilo dovoljno, pa je htio pogledati i fotografije. Paranoično policajac uvjerio se tako da sam zaista fotografirao samo dvoranu, pa nisam doživio one situacije kakve znamo viđati po medije o tome da je fotografu razbijen aparat, obrisana memorijska kartica...

Nedugo nakon toga sam pred dvoranom čekao šefa press centra u Poreču i isti je policajac opet krenuo prema meni i već sam mislio da će mi prigovoriti zbog kišobrana s kojim sam mogao nekoga ubosti (pod uvjetom da je itko bio u blizini), ali je ovog puta samo prošao pored mene. Vjerojatno je računao na to da uvijek može upotrijebiti pištolj ako nekog zaista i napadnem kišobranom...

Inače, nije osiguranje na najvišoj razini u Poreču. Od kolega sam tako jučer saznao da im se nekoliko navijača požalilo i zbog problema s ulaskom u hrvatskom dresu u dvoranu. Zaštitari su odbili pustiti ljude koji su imali bilo kakva hrvatska obilježja na sebi, ali je nakon reakcije organizatora ta odluka kasnije ipak promijenjena.


19.01.2008. 17:09h - Srbija je u jučerašnjoj veličanstvenoj utakmici s Danskom imala barem 350 svojih navijača u dvorani Žatika. Danas ih je ovdje tek desetak. Više ima novinara iz Srbije i pratećeg osoblja reprezentacije negoli navijača. Da odmah spomenem da je iz Srbije u Poreč pristigao ukupno 21 medijski djelatnik, a Brazilce prati samo jedan novinar koji ne propušta iskoristiti priliku i na svakoj konferenciji za medije postaviti izborniku svoje reprezentacije nekoliko pitanja. Na portugalskom, naravno.

Kolegica iz Srbije koja u press loži sjedi do mene također ne shvaća zbog čega ih ima odjednom tako malo s obzirom na zaista dvije iznimno dobre odigrane utakmice. Tijekom utakmice između Brazila i Srbije u dvorani ima daleko najviše navijača Norveške, a porastao je i broj Brazilaca. Njihov broj se udvostručio te ih je sada - četvero.


19.01.2008. 10:12h - Mnogi će vjerojatno smatrati da Poreč nije nimalo jeftin grad s obzirom na iznimno razvijen turizam. No, zasad se ne mogu nešto požaliti. Na prilično visoke cijene u ugostiteljskim objektima već sam navikao (pozivam kolegicu Strahiju neka naruči dvije kave u kavani Wagner u Opatiji i onda komentira njihovu cijenu), pa me one ne iznenađuju, šokirala me cijena parkinga.

Najprije sam mislio da automat krivo radi i da mi je ispisao potvrdu samo s netočnim vremenom, ali ako se baci pogled na datum, ispada da se u Poreču pored starog grada i uz obalu parking plaća otprilike 15 lipa po satu. Na obavijesnom znaku pisalo je da je vrijeme parkiranja ograničeno na dva sata, a ja sam dobio potvrdu koja vrijedi 21 sat. Nije da se žalim. Žalio bih se da sam kojim slučajem odlučio platiti parkiranje ukupno šest kuna...

Prva utakmica u Poreču počinje danas nešto malo kasnije negoli je to bio slučaj u prva dva dana, ali to ipak ne znači da ću imati više vremena za uživanje u oblačnom vremenu. Danas je na rasporedu put u Rovinj gdje imam dogovoren intervju s kapetanom Rijeke, Anasom Sharbinijem. Nekoliko me ljudi pitalo zar nisam to mogao napraviti u Rijeci, ali onda ne bih imao nikakvo opravdanje za kratki posjet 30-ak kilometara udaljenom Rovinju.


18.01.2008. 20:27 - Prije početka posljednje utakmice dana, one između Srbije i Danske, na teren je izašao i kratki govor održao predsjednik Međunarodnog rukometnog saveza Hassan Moustafa. Pokoju riječ nije propustio prozboriti ni istarski župan Ivan Jakovčić, a prije negoli mu je Moustafa uručio mali poklon (doslovno mali - veličine 4x2 centimetra) brojni navijači Srbije su skandirali "Moustafa, Srbine!".

Predsjednik IHF-a očito je iznimno simpatičan i Srbima. Ako se ne sjećate ili možda niste uopće ni znali, na bis je Moustafa nekoliko puta morao izlaziti i na otvaranju SP-a u Splitu. Čak je i meni Moustafa simpatičan zbog svog imena, kome ne bi bio?

Danci ipak nisu bili tako darežljivi s "dijeljenjem" državljanstva ili barem nisu bili dovoljno glasni.


18.01.2008. 18:33h - Moram i ja pohvaliti organizatore i volontere na Svjetskom prvenstvu jer su u Žatiki svi iznimno srdačni te je još jednom do izražaja došla poznata hrvatska ljubaznost. Tako svako malo akreditirane osobe pozdravi netko od organizatora i to uvijek na engleskom jeziku kako ne bi došlo do nerazumijevanja ako se kojim slučajem radi o stranom novinaru.

Siguran sam da će svi koje je posao doveo u Poreč kući ponijeti pozitivne dojmove. Prema informaciji koju sam primio, u Poreču je otprilike 130 medijskih djelatnika, a od toga je 45 novinara te 26 TV i radio reportera. Ramenima će vam slegnuti isključivo u akreditacijskom centru gdje sve nije sjajno s obzirom na određene krive podatke koji su im pristigli, ali to ipak nije njihova krivica.


18.01.2008. 16:09h - Glavna zabava prije početka utakmice u Žatiki su dvije velike plazme. Trenutno se prikazuju krupni planovi pojedinih navijača, što očekivano izaziva oduševljenje kod prikazanih. Tako smo saznali i da Brazil u Poreču ipak nije bez navijačke podrške. Našla su se ovdje i dva brazilska navijača na tribini, koji ovog puta nisu promaknuli kamermanima, a pozdravili su ih i brojni Norvežani. Naravno, i ovdje ih režiser makne s plazme čim shvate da ih se snima.


18.01.2008. 12:10h - Vidio sam da su kolege u ostalim gradovima kritizirali svoje gradske oce zbog loše ili gotovo nikakve promocije Svjetskog prvenstva. U Poreču je ipak nešto bolje. Na trgu se nalazi veliki šator u kojem se mogu pratiti utakmice, pored njega je nekoliko štandova, a na jednom od njih se mogu kupiti i suveniri SP-a (majica i kapa). Otvorena je i posebna web stranica za SP u Poreču: www.porec-handball.com.

Jedna kavana ima izvješene velike zastave reprezentacija koje borave u Poreču, a na nekoliko mjesta sam i u starom gradu vidio izvješene male zastave. Moglo je možda i bolje s obzirom da je Poreč ipak jedna od perjanica hrvatskog turizma i znaju kako se radi dobra promocija.

Inače, prilikom šetnje starim gradom pred Eufrazijevom bazlikom sam sreo i jedno poznato lice, koje mi i nije previše drago vidjeti. Radi se o prosjaku kojeg sam znao više puta viđati na Korzu u Rijeci. Očito je privremeno preselio u Poreč i sad pred najpoznatijom građevinom pokušava skupiti koju kunu.


17.01.08. 19:11h - Dvoboj Egipta i Srbije, za kojeg neki smatraju da bi se mogao kasnije pokazati iznimno bitnim tko će pobijediti, smatra se utakmicom povišenog rizika. Policija je očito procijenila da Norvežani i Saudijci neće stvarati nikakve probleme, ali su se zato za ovu utakmicu rasporedili zaštitari oko terena kako netko ne bi uletio.

Zasad nema apsolutno nikakvih problema s navijačima, Srbi zdušno bodre svoje reprezentativce i Egipćanima sigurno nije lako igrati u atmosferi u kojoj je većina gledatelja naklonjena protivniku, a spomenimo i da na tribini ima nekoliko navijača u hrvatskim dresovima i šalovima...


Vatrogasci u dvorani Žatika tijekom prve utakmice nisu imali razloga za službenu reakciju, vjerovali ili ne - nije bilo čak nijedne zapaljene baklje. No, zato su pomagali norveškim navijačima koji su u nekoliko navrata gubili svoje navijačke rekvizite pa ih je trebalo vraćati na gornju tribinu. Nije bilo lako - jedan vatrogasac je to uspio iz tek osmog ili devetog pokušaja.


Tko god je odlučio staviti državne zastave iznad montažne tribine u Žatiki, definitivno nije donio najbolju odluku, Prilikom intoniranja himni igrači su okrenuli leža glavnoj tribini te samim time i većem dijelu gledatelja te svojim trenerima.

Ako nekog zanima, dvorana je daleko od potpuno ispunjenog, prema slobodnoj procjeni prva utakmica igra se pred nešto malo manje od 2.000 navijača. Norveški navijači su prilično glasni, a ima ih otprilike 200 do 300, dok Saudijaca na tribni ima možda 20-ak.


Čini se da će dobar dio novinara na ovom Svjetskom prvenstvu biti najviše ljut na Sportfive. Taj gigant posjeduje TV prava za ovo natjecanje i definitivno je najspominjanija riječ u akreditacijskom centru.

Brojni strani novinari raspituju se kako do njih i tko je njihov predstavnika s obzirom da su iz TV kuća koje su očekivale da će moći bez problema snimiti pokoju minutu za svoj program. No, Sportfive baš i ne gleda blagonaklono na takve namjere i ukoliko kažete koju protiv Sportfivea na engleskom, možete očekivati da će vam prvenstveno danski i norveški novinari platiti piće.

Dok je novinarima najveći problem nepostojanje organiziranog parkinga u samoj blizini dvorane, iako je bio najavljen, gledatelji će morati s posebnim oprezom prilaziti dvorani. Na jednom od raskrižja naime semafor za pješake radi samo povremeno i ukoliko će čekati da im se upali zeleno, nisam siguran hoće li stići na početak utakmice.

Toliko u prvom javljanju, odoh se sad prijaviti za nekakav izlet po Istri u utorak. Iako živim na istočnoj obali Istre, nisam već dugo istraživao zapadni i južni dio ovog poluotoka, pa mi je ovo idealna prilika. Ako koga zanima, novinari u utorak poslijedpone odlaze posjetiti Višnjan, Motovun, Narduči i Vrsar.


No, manje od mjesec dana pred početak Svjetskog rukometnog prvenstva porečki rukometni klub koji se natječe sa sasvim solidnim uspjehom u Dukat Premijer ligi bori se za goli život. Igrači u posljednja dva mjeseca nisu primili ni kune na svoj račun te je sad njihova slobodna odluka hoće li u idućoj utakmici nastupiti za Poreč ili ne. Svaki igrač može raskinuti ugovor ukoliko želi s obzirom na klauzulu u ugovoru koja im to omogućava.

Gradski oci nemaju sluha za potrebe njihova rukometnog kluba, a vodeće tvrtke također ih uglavnom ignoriraju. Da budem precizniji, ne ignoriraju ih ipak svi. Plava laguna im je primjerice ponudila pranje dresova bez naknade. Jedinu pravu podršku trenutno im daje Riviera, no to je daleko od dovoljnog.

Dok Hrvatski rukometni savez pokušava od Poreča dobiti tri i pol milijuna kuna za namirivanje raznih troškova, rukometni klub je na izdisaju i sad već očajnički traže financijsku injekciju od barem pola milijuna kuna kako bi ponovno stali na noge i izbjegli ispadanje ili izbacivanje iz lige. Klub je napustio i trener, pa je situacija krajnje alarmantna.

Čelnicima grada Poreča treba uputiti pohvale za gradnju sportske infrastrukture, no uzalud im ona ukoliko ju neće uskoro imati tko koristiti.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!