Ostali sportovi

F1 VN San Marina: M. Schumacher nezadrživ

Davor Sajko • nedjelja, 09.04.2000.

Treća utrka svjetskog prvenstva F1 za VN San Marina završila je trijumfom Michaela Schumachera (Ferrari) ispred najvećeg konkurenta i aktualnog svjetskog prvaka Mike Häkkinena (McLaren Mercedes). M. Schumacheru je ovo 38. osvojeni Grand Prix.

Nakon starta Mika Häkkinen zadržao je vodeću poziciju ispred M. Schumachera, dok se na treću poziciju probio Rubens Barrichello (Ferrari) i na četvrtu poziciju potisnuo Davida Coultharda (McLaren Mercedes). M. Schumacher je loše krenuo te je bio prisiljen blokirati Coultharda čime je prisilio R. Schumachera (BMW Williams) da skrene s staze . Malu gužvu na startu najbolje je iskoristio Villeneuve (BAR) koji se s devete startne pozicije probio na petu poziciju. Häkkinen i M. Schumacher odmah su se odvojili i nakon nekoliko krugova vodeći je dvojac imao prednost od desetak sekundi. Prednost Häkkinena kretala se od jedne do četiri sekunde. Iza njih odvijala se borba za treću poziciju između Barrichella i Coultharda gdje razmak nije bio veći od jedne sekunde. U početnim krugovima utrke odustao je H.H. Frentzen (Jordan) koji nije uspio završiti svoj 100. Grand Prix.

Rezultati VN San Marina
1. M. Schumacher Ferrari 1"31:39,776
2. M. Häkkinen McLaren +1,100
3. D. Coulthard McLaren +51,008
4. R. Barrichello Ferrari +1:29,276
5. J. Villeneuve BAR + 1 krug
6. M. Salo Sauber + 1 krug
7. E. Irvine Jaguar + 1 krug
8. P. Diniz Sauber + 1 krug
9. A. Wurz Benetton + 1 krug
10. J. Herbert Jaguar + 1 krug
11. G. Fisichella Benetton + 1 krug
12. R. Zonta BAR + 1 krug
13. G. Mazzacane Minardi + 2 kruga
14. J. Verstappen Arrows + 3 kruga
15. J. Trulli Jordan + 4 kruga
Odustali
P.de la Rosa Arrows 51. krug
R.Schumacher Williams 46. krug
J.Alesi Prost 26 . krug
N.Heidfeld Prost 24. krug
M.Gene Minardi 5. krug
J.Button Williams 5. krug
H.-H.Frentzen Jordan 4.krug

Prvi je u box od vodeće četvorke skrenuo Coulthard u 25. krugu, a dva kruga kasnije istovremeno su u box ušli vodeći Häkkinen i drugoplasirani Schumacher. Häkkinen je bio brži za dvije sekunde od Schumachera i bez problema se na stazu vratio kao vodeći. Nešto kasnije u box je skrenuo i Barrichello koji se vratio na stazu ispred Coultharda. U nastavku utrke Häkkinen je održavao prednost od četiri sekunde ispred M. Schumachera dok se Barrichello uspio zadržati ispred Coultharda.

Häkkinen je kao vodeći, prvi od vodeće četvroke drugi puta ušao u box dok je M. Schumacher ostao na stazi i krenuo u lov na vrijeme. Dva kruga kasnije u box su istovremeno ušli Barrichello i Coulthard, međutim McLarenovi mehaničari bili su brži i Coulthard je na stazu izašao ispred Barrichella. U tim je trenucima M. Schumacher iz kruga u kruga ostvarivao najbolja vremena i pet krugova nakon Häkkinena u box je ušao i M. Schumacher. Vrativši se na stazu M. Scumacher je imao prednost od skoro tri sekunde. U samo pet krugova M. Schumacher je ostvario razliku od nešto više od pet sekundi.

Do kraja utrke ostvarenu je prednost M. Schumacher bez problema zadržao, dok je u borbi za treće mjesto Coulthard bio bolji od Barrichella. Utrku su u istom krugu završila samo četiri bolida što još jednom pokazuje izuzetnu dominaciju dvije trenutačno vodeće momčadi, Ferrari i McLaren Mercedes.

Pobjedom u trećoj ovogodišnjoj utrci M. Schumacher je povećao prednost u ukupnom poretku kao i Ferrari u poretku konstruktora. McLaren Mercedesu nakon ove utrke ubilježio je prve bodove. Slijedeća utrka na rasporedu je za dva tjedna 23. travnja u Silverstoneu za VN Engleske.

Poredak svjetskog prvenstva F1
1. Michael Schumacher Ferrari 30
2. Rubens Barrichello Ferrari 9
3. Giancarlo Fisichella Benetton 8
4. Mika Häkkinnen McLaren 6
4. Ralf Schumacher BMW 6
6. Jacques Villeneuve BAR 5
7. David Coulthard McLaren 4
7. Heinz-Harald Frentzen Jordan 4
9. Jarno Trulli Jordan 3
10. Jenson Button BMW 1
10. Ricardo Zonta BAR 1
10. Mika Salo Sauber 1
13. Eddie Irvine Jaguar 0
14. Johnny Herbert Jaguar 0
14. Alexander Wurz Benetton 0
14. Jean Alesi Prost 0
14. Nick Heidfeld Prost 0
14. Pedro Diniz Sauber 0
14. Jos Verstappen Arrows 0
14. Pedro de la Rosa Arrows 0
14. Marc Gené Minardi 0
14. Gaston Mazzacane Minardi 0
Poredak konstruktora
1. Ferrari 39
2. McLaren 10
3. Benetton 8
4. BMW 7
4. Jordan 7
6. BAR 6
7. Sauber 1
8. Jaguar 0
8. Prost 0
8. Arrows 0
8. Minardi 0

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Ostali sportovi
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!