Ostali sportovi

Pregled dana - srijeda

Marin Vuković • srijeda, 20.08.2008.
Pregled dana - srijeda

Momčadski sportovi ponovno su bili "u modi" u srijedu, u četvrtfinalima košarkaškog, rukometnog i vaterpolskog turnira nastupile su naše reprezentacije. Na našu žalost, put prema odličju nastavili su samo rukometaši koji će ponovno nastupiti u olimpijskom polufinalu. Razveselio nas je ponovno i kajakaš Stjepan Janić, dok su stolnotenisači bili polovičnog uspjeha.

Za priču dana pobrinuli su se ponovno naši sjajni rukometaši. U iznimno teškoj četvrtfinalnoj utakmici protiv europskog prvaka Danske pružili su sjajnu predstavu i spasili hrvatske momčadske sportove od potpunog kraha u Pekingu. Briljantan početak utakmice donio nam je prednost od pet pogodaka, koja se tijekom utakmice istopila, ali smo na kraju zadržali prisebnost i uz fenomenalnog Mirka Alilovića odigrali bolju završnicu od Danaca te upisali pobjedu od 26:24. Igrač utakmice bio je Goran Šprem, koji je vjerojatno odigrao utakmicu karijere u reprezentativnom dresu. Hrvatski su rukometaši tako izborili još jedno olimpijsko polufinale, gdje ih čeka jaka Francuska.

Ne tako davno preglede smo dana počinjali hvalospjevima našim vaterpolistima i košarkašima, no to ovoga puta neće biti slučaj. Košarkaši su u četvrtfinalnoj utakmici olimpijskog turnira posve podbacili i uvjerljivo su poraženi od Španjolske. Konačnih 72:59 ne odražava pravi odnos snaga na parketu, gdje su nas Španjolci posve nadigrali i u nekoliko navrata vodili i s dvadesetak poena prednosti. Zakazali smo u svim elementima igre, ponovno nas je izdao šut i ponovno nismo imali nijednog raspoloženog igrača. Na kraju je preostalo samo stisnuti ruku Španjolcima i priznati im da su u ovome trenutku klasa iznad Hrvatske.

Ništa uspješnije nisu prošli niti vaterpolisti, koje je poraz od SAD-a stajao prvog mjesta u skupini i u četvrtfinalu im dodijelio europske prvake Crnogorce. Naši susjedi bili su bolji protivnik, tijekom utakmice uništavali su nas brzim kontranapadima na koje nismo imali pravog odgovora, dok je u našem napadu bilo premalo raspoloženih šutera s vanjskih pozicija. Nakon neuspjeha na europskom prvenstvu, Hrvatska je upisala novi neuspjeh na natjecanju za koje se, prema riječima izbornika Ratka Rudića, posebno pripremala te za njega tempirala formu.

Bolje vijesti stigle su od našeg kajakaša Stjepana Janića, koji je u polufinalnoj utrci kajaka jednosjeda na 1000 metara u svojoj kvalifikacijskoj skupini izborio drugo mjesto i ukupno peto vrijeme polufinala. Bilo je to dovoljno za plasman u olimpijsko finale, a budući da je za ostalim kajakašima zaostajao tek manje od sekunde, s pravom se možemo nadati možda još jednom neočekivanom odličju.

Naši stolnotenisači bili su uspješniji od stolnotenisačica. Zoran Primorac je u drugom kolu bio bolji od Roberta Gardosa s 4:2 u setovima i plasirao se u treće kolo, a tamo će se naći i Tan Ruiwu nakon uvjerljive pobjede nad Japancem Seivuom Kishikawom. Pobjeda je tim veća zbog činjenice da je Tan Ruiwu nastupio usprkos liječničkoj zabrani i tek nakon potpisa da će igrati na vlastitu odgovornost.

Tamara Boroš i Sandra Paović nažalost neće vidjeti treće kolo u pojedinačnoj konkurenciji. Tamara je s 4:1 poražena od pete igračice svijeta, Singapurke Jia Wei Li, dok je Sandra u šest setova (4:2) izgubila od španjolske Kineskinje Yanfei Shen.

Olimpijske igre završene su i za sve naše predstavnike u jedrenju, pa će tako Hrvatska i dalje ostati bez olimpijskog odličja u ovome sportu. Marin Lovrović i Siniša Mikuličić regatu su završili na 15. mjestu, Ivan Kljaković Gašpić je u klasi Finn bio osmi, a Mateja Petronijević u Laser Radialu jedanaesta. Luka Mratović je olimpijsku regatu završio kao 32., Luka Radelić u klasi Laser bio je 12., Pavle Kostov i Petar Cupać u 49eru 17., a u klasi 470 Šime Fantela i Igor Marenić osvojili su deveto mjesto.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!