Ostali sportovi

Amerikancima vrh, Kini četvrtfinale

Ivor Krapac, Branimir Korać, Sanja Čalić • subota, 16.08.2008.
Amerikancima vrh, Kini četvrtfinale
Foto: EPA

U prvom susretu današnjeg programa košarkaškog olimpijskog turnira Grčka je pregazila Angolu s vrlo visokih 102:61. U izravnom dvoboju za četvrtu poziciju u skupini B Kinezi su u vrlo neizvjesnom susretu svladali Njemačku te time osigurali prolaz u sljedeći krug natjecanja. Amerikanci su pobjedom nad Španjolcima rezervirali put u četvrtfinale s prvog mjesta skupine...

Grčka - Angola 102:61

Vrlo lagan, rutinski posao odradili su Grci protiv Angole. Svega deset minuta Angola se držala, zaostajala nakon prve četvrtine svega poen, a onda su Grci započeli seriju, pobjegli na plus deset i riješili utakmicu. Na poluvremenu je još bilo "tek" 15 poena viška da bi u drugom dijelu uslijedio pravi potop Afrikanaca, posebno u trećoj četvrtini (38:14), i Grčka je uzela visoku pobjedu.

Šut iz igre Grka bio je na zavidnih 60 posto, a ako se tu doda i skakačka dominacija (42:25 na strani Grka), jasno je da Angola nije mogla nikako parirati.

Najbolji kod Grčke bili su Ioannis Bouroussis s 22 poena (9/9 iz igre) i pet skokova te Giorgios Printezis s 14 poena. Kod Angole 23 poena ubacio je Eduardo Mingas, a 16 je dodao Luis Costa.


Kina – Njemačka 59:55

Nakon šuterski iznimno loše prve dionice u kojoj su Kini uspjeli ubaciti svega devet poena, Nijemci su ipak već na početku druge četvrtine mnogo bolje uspijevali kontrolirali prvo ime kineske momčadi Yao Minga, te su se vrlo brzo vratili u igru smanjivši zaostatak od deset poena. Unatoč vrlo lošem šutu za dva poena Nijemci su minutu pred odlazak na odmor, predvođeni izvrsnim Nowitzkim, rezultat preokrenuli u svoju korist i limitiravši Kinu na samo osam postignutih poena, s malim vodstvom ušli u drugi dio dvoboja (27:31).

U velikom su naletu Kinezi ušli u drugo poluvrijeme i serijom 8:0 ponovno prešli u vodstvo kojeg su zadržali sve do ulaska u završnicu, ponajprije zahvaljujući velikom doprinosu Yao Minga kako u šuterskom, tako i u skakačkom segmentu. Sve do polovice posljednje četvrtine Kinezi su kontrolirali rezultat i održavali svoje vodstvo, no Njemačku je potom povukao iskusni Nowitzki i svojim poenima dvije minute prije kraja smanjio zaostatak na samo pola koša. No upravo je on u ključnim trenutcima napravio prekršaj u napadu, a zatim i promašio tricu, a takvu priliku Kinezi nisu mogli propustiti te su na kraju upisali vrlo važnu pobjedu.

Očekivano najefikasniji u redovima Kine bio je Yao Ming ubacivši 25 poena uz 11 skokova, te je time ujedno bio i jedini s dvoznamenkastim učinkom u svojoj momčadi. S druge strane, Nijemce je, također ostvarivši double – double učinak predvodio Nowitzki s postignutih 24 poena i 17 skokova.


SAD - Španjolska 119:82

Amerikanci su visokom pobjedom nad dosad najozbiljnijim protivnikom osigurali vrh skupine B. Španjolci su bili u egalu do sredine početne četvrtine, no u nastavku prvog poluvremena više nisu mogli više nego držati se u donekle prihvatljivom zaostatku. Momčad Mikea Krzyzewskog je tek u drugih 20 minuta otišla preko 20 razlike, a u posljednjoj četvrtini i preko 30 poena viška. Zanimljivo, konačnih 119:82 (+37) ujedno je bila i poravnata najveća američka prednost u ovom ogledu.

Napaljeni u obrani, a u napadu koncentrirani i efikasni koliko je trebalo - reprezentativci SAD-a pokazali su zbog čega su glavni kandidat za zlato i prekid osam godina duge suše bez najsjajnijeg odličja na SP ili OI, još od Sydneyja 2000. U napadačkom festivalu protiv Španjolaca najviše su se istaknuli LeBron James (18 poena, osam asistencija, pet skokova, četiri osvojene lopte), Dwyane Wade (16 poena, šest skokova), Carmelo Anthony (16 poena) i Chris Paul (14 poena, osam asistencija, po pet skokova i osvojenih lopti), dok u suparničkom sastavu nije bilo ni približno toliko raspoloženih.

Španjolci su imali samo dvojicu s dvoznamekastim brojem poena, premalo za ozbiljniji otpor. Felipe Reyes ubilježio je 19 i osam skokova, a Pau Gasol 13 i šest skokova.

Skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

4. kolo

Grčka102:61Angola
Kina59:55Njemačka
Španjolska82:119SAD
1SAD 50+161
2Španjolska 41+49
3Grčka 32+40
4Kina 23-34
5Njemačka 14-60
6Angola 05-156

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!