Ostali sportovi

Litvi važna pobjeda

Tomislav Pacak, Sanja Čalić • četvrtak, 14.08.2008.
Litvi važna pobjeda
Foto: EPA

Ni u svom trećem nastupu na olimpijskom turniru Iranci se nisu dobro proveli, budući da ih je Australija u svakom segmentu igre nadigrala i uvjerljivo porazila…

Australija – Iran 106:68

Već s početnih 14:1 Australci su Iranu pokazali kako se i nema mnogo čemu nadati u ovom susretu. Iskoristivši dominaciju u skoku, posebice onom napadačkom, vrlo dobar šut i velik broj izgubljenih lopti Irana, Australci su tijekom čitavog susreta održavali i povećavali svoje vodstvo te njihova pobjeda niti u jednom trenutku nije dovedena u pitanje, u čemu je važnu rolu odigrao učinkoviti Newley.

Iako je Iran na kraju prve dionice imao nadoknadiv zaostatak od 13 poena, Australci im nisu dopustili povratak u igru, te je pobjednik susreta bio očit i prije odlaska na odmor do kojeg su Australci ubacili 53 poena naspram 29 iranskih. Do završetka dvoboja nije bilo značajnijih promjena, osim onih u povećanju ogromne australske prednosti koja u 37. minuti iznosila i plus 43, no do kraja su je Iranci tek za nijansu ublažili (106:68).

Najučinkovitiji u australskim redovima, gdje su se svi igrači upisali u strijelce, bio je Brad Newley ubacivši za 24 minute 24 poena kojima je pridodao i četiri skoka, dok je primat u skakačkoj dionici pripao Andrewu Bogutu (deset poena, sedam skokova). U momčadi Irana kapetansku ulogu predvodivši svoju momčad opravdao je Nikkah (23 poena, tri skoka, tri asistencije) kojem su se s 15 poena priključili Afagh Eslameih i Ehdadi.


Litva - Rusija 86:79

Litva i Rusija odigrali su utakmicu ispod razine koju bi očekivali od takva dva sastava. Na kraju, do pobjede su zasluženo došli Litavci koji su vodili veći dio susreta, te tako zadržali stopostotan učinak, dok Rusima, kako se čini, predstoji borba protiv Australije za četvrtfinale. Iz hrvatske perspektive, pobjeda Litve najvjerojatnije znači i izbjegavanje SAD-a u četvrtfinalu za Repešinu momčad, iako to i dalje nije nemoguće.

S dosta indisponiranih igrača, uključujući Andreja Kirilenka koji je promašio devet slobodnih bacanja, Rusija je uspijevala držati priključak s Litavcima, ponajviše zahvaljujući izgubljenim loptama protivnika (16) te povremenim bljeskovima (blokadama) u obrani.

Prvi dio protekao je u iznimno ravnopravnoj igri s velikim brojem izjednačenja, da bi u drugom dijelu Litva uspjela dva puta pobjeći na desetak poena razlike, no oba puta Rusi se vraćaju u egal.

Završnica je ipak pripala Jasikevičiusu i društvu koje je pogađalo kada je to bilo potrebno, dok Rusi nisu imali nikakvo rješenje u napadu. Stao je Holden (25 poena), s linije slobodnih bacanja nikako nije išlo, a Blatt nigdje nije mogao pronaći raspoloženog igrača. Litavci su tako još jednom bez velike, bez lepršave igre i bez nekog fantastičnog šuta došli do pobjede i vrlo vjerojatno jednog od prva dva mjesta u skupini.

Pobjednike je s 20 poena predvodio Kaukenas, 16 je uz sedam skokova dodao Šiškauskas, dok je Jasikevičius zabio 12 uz po pet skokova i asistencija. Holden je s 25 poena i pet asistencija bio daleko najbolji Rus, a iako će Kirilenkova statistika (17 poena, šest skokova, šest asistencija, šest ukradenih lopti, tri blokade) izgledati iznimno bogato, Jazzer nije uspio u napadu donijeti svojoj momčadi ono što je trebala...

Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Australija106:68Iran
Litva86:79Rusija
Argentina77:53Hrvatska
1Argentina 41+64
2Litva 41+25
3Australija 32+52
4Hrvatska 32+19
5Rusija 14-19
6Iran 05-141

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!