Ostali sportovi

Buđenje Grka, spas Španjolaca

Branko Barić, Mario Majdić Natrlin • utorak, 12.08.2008.
Buđenje Grka, spas Španjolaca
Foto: EPA

Grci su u svom drugom nastupu u Pekingu uspjeli upisati i prvu pobjedu, neočekivano lako svladavši Dirka Nowitzkog i društvo. Španjolska je uz dosta muke tek u produžetku svladala Kinu…

Grčka – Njemačka 87:64

"Španjolska pljuska" dobro je došla Grcima da se probude i počnu prikazivati onu igru koja se od njih očekuje na ovom turniru. Sve svoje frustracije iz prvog susreta iskalili su na indisponiranim Nijemcima, koji su u svom prvom susretu svladali Angolu. Izabranici Dirka Bauermanna dobro su otvorili susret i na kraju prve dionice poveli s 23:21, ponajviše zahvaljujući Dirku Nowitzkom koji je u tom periodu ubacio sedam poena.

No u drugoj i trećoj četvrtini igrala je samo jedna momčad i tu je pitanje pobjednika riješeno. Nošeni sjajnim Vassilisom Spanoulisom Grci su u posljednjih deset minuta ušli s ogromnih 69:48, što je bilo nemoguće za prokockati. U revijalnoj posljednjoj dionici ništa se dramatični nije promijenilo, pa je konačni rezultat susreta bio 87:64 za Grčku.

Spanoulis je s 23 poena i pet asistencija bio prvo ime susreta, dok je Theodoros Papaloukas ubacio 15 uz pet skokova. Nowitzki je na drugoj strani u 25 minuta provedenih u igri ubacio 13 poena uz šest skokova, a potpuno je podbacila druga njemačka NBA zvijezda, Christopher Kaman, s tek četiri poena i dva skoka.


Kina - Španjolska 75:85 (1p)

Vijest dana je da Kinezi znaju igrati košarku. I misle ozbiljno. I još nešto, Yao Ming nije njihovo prvo ime. Ipak, u utakmici koju su kontrolirali, nisu imali snage i znanja da u produžecima pobjede Španjolce koji su se dobro opekli i izvukli veliku lekciju iz ove utakmice.

Visoki tempo i poprilično atraktivna košarka, obilježili su prvo poluvrijeme. Španjolci daleko od toga da su dominirali. Igralo se koš za koš do druge polovice druge četvrtine kada Kinezi pred svojom publikom stvaraju seriju koja Španjolce ostavlja na devet poena zaostatka, tri minute do odmora. Minutu prije kraja prednost domaćina se penje i na +11, a Španjolci izgledaju izgubljeno. Publika na nogama proživljava zaista briljantnu igru svoje reprezentacije. Na poluvrijeme se odlazi pri rezultatu 46:37.

Kina u trećoj četvrtini održava prednost, ali Španjolci, čim je počela posljednja četvrtina, stišću u obrani postaju efikasni u napadu.. Serija 14-3 dovela je Španjolsku na 64-61, a nas do zanimljive završnice. Navarro tricom izjednačuje utakmicu na 70:70. Kineze u prednost dovodi Zhizhi Wang (72:70), a Marc Gasol vraća sve na početak 19 sekundi do kraja. Mladi Ricky Rubio je izborio loptu za Španjolce koji nisu uspjeli zabiti koš i utakmica odlazi u produžetke.

Španjolci preuzimaju potpunu kontrolu u produžetku i mirno dovode utakmicu do kraja. Španjolci nisu odigrali kvalitetnu utakmicu, ali su imali iskustva i mirnoće za pobjedu od 85:75. Pau Gasol je upisao 29 poena, Rudy Fernandez 21, za Španjolce koji su imali 19 napadačkih skokova i 22 izgubljene lopte.

Liu Wei (19 koševa), Zhu Fangyu (15) i Zhizhi Wang (15) su predvodili Kineze, koji su i danas pokazali da su fantastični šuteri. Yao Ming (11 koševa i devet skokova) je zbog pet osobnih prekršaja morao napustiti teren u produžetku, a potrebna je puno veća aktivnost od glavne zvijezde Kineza, ukoliko žele ostvariti rezultat.


Angola – SAD 76:97

Glavni favoriti za osvajanje zlatne medalje na turniru nastavljaju svoj "osvetnički pohod". Reprezentativci Angole nisu dopustili da ih Amerikanci posrame i pružili su sasvim korektan otpor, no to nije bilo dostatno za ništa više od poraza od 21 koša razlike.

Na krilima Dwighta Howarda i Dwaynea Wadea SAD je nakon prvih deset minuta stigao do 29:18, a istim tempom nastavili su i do velikog odmora na koji su otišli s prednošću 55:37. U posljednjoj četvrtini imali su i najvećih plus 33, no do kraja su malo «maknuli nogu s gasa» i dopustili Afrikancima da smanje na nešto ugodnijih 21 razlike.

U redovima pobjednika u listu strijelaca nije se upisao jedino Jason Kidd, a prvo ime bio je Wade s 19 poena i pet skokova. Howard je susret okončao s 14 poena, a po 12 su postigli Carmelo Anthony i Lebron James. Angolce je predvodio Carlos Morales s 24 poena.

Skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Grčka87:64Njemačka
Kina75:85 *Španjolska
Angola76:97SAD
1SAD 50+161
2Španjolska 41+49
3Grčka 32+40
4Kina 23-34
5Njemačka 14-60
6Angola 05-156

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!