Ostali sportovi

Španjolcima derbi, SAD lako

Branimir Korać, Mario Majdić Natrlin, Goran Markuš • nedjelja, 10.08.2008.
Španjolcima derbi, SAD lako
Foto: EPA

Po tko zna koji puta Njemačka je zahvaljujući odličnom tandemu Nowitzki - Kaman stigla do prve, ali vrlo važne pobjede protiv reprezentacije Angole. Španjolska je u derbiju skupine pregazila Grčku, a SAD očekivano Kinu...

Njemačka – Angola 95:66

Iako su na početku izgledali dosta nervozno Nijemci predvođeni odličnim tandemom, Christopher Kaman (24 poena) - Dirk Nowitzki (23 poena, 6 skokova) su uspjeli nakon 20 minuta otići na visokih +20 što im je omogućilo nešto opušteniji nastup u drugom poluvremenu u kojem su i drugi igrači mogli pokazati što znaju. Tako je Steffen Hamann uspio zabiti solidnih 13 poena dok je Jan-Hendrik Jagla sa deset poena i 11 skokova ostvario jedini double-double na utakmici.

Kod Angole sa 24 poena očekivano je najefikasniji bio Eduardo Mingas dok su Carlos Morais (14 poena) i Milton Barros(10 poena) uspjeli ostvariti dvoznamenkasti broj poena. Ovakvu odmornu Njemačku već u utorak očekuje prvi ozbiljniji susret na Olimpijskim igrama, onaj sa reprezentacijom Grčke.


Španjolska - Grčka 81:66

Španjolska i Grčka, uz SAD prvi pretendenti na prvu poziciju u skupini B, susreli su se u prvom kolu skupine. Očekivao se neizvjestan dvoboj, no neizvjesnost je izostala obzirom da su Španjolci održali pravu lekciju Grcima i neočekivano lako ih svladali.

Presudio je ulazak u drugo poluvrijeme koji je bio posve na strani Španjolaca. U svega tri minute Navarro, Calderon i Gasol složili su Grcima seriju 13:0, pobjegli na 50:31 i stvorili nedostižnu prednost. Sve do završnice susreta sve što su Grci uspijevali je spustiti zaostatak do desetak poena, no Španjolci bi odgovarali novom serijom i ponovno bježali.

Najbolji u španjolskom sastavu bili su Rudy Fernandez sa 16 poena i Jose Manuel Calderon s 13 poena. Kod Grka 15 poena ubacio je Vassilis Spanoulis, a 14 je dodao Dimitris Diamantidis.

U posljednjem susretu prvog kola ove skupine danas igraju SAD i Kina.


SAD - Kina 101:70

Vjerojatno najgledaniju utakmicu u povijesti košarke, otvara Yao Ming (13 poena i devet skokova) s tricom i Kinezi prvu četvrtinu, zahvaljujući ponajviše šutu za tri poena, provode u egalu s Amerikancima koji su pomalo suzdržani i naizgled zbunjeni. Prva četvrtina ipak završava vodstvom Amerikanaca 20-16.

Početkom druge četvrtine, SAD pronalazi rupe u zonskoj obrani Kine, odvajaju se i fasciniraju, poprilično mirnu publiku, svojim zakucavanjima. Tranzicija se pokazuje kao najjače oružje SAD-a, Kinezi ne mogu pratiti taj tempo i Amerikanci rastavljaju kinesku obranu brzim kontrama, usprkos stravično lošem šutu iz vana (1 od 12 za tri poena). Na poluvrijeme se odlazi pri rezultatu 49:37.

Amerikanci od tada u potpunosti kontroliraju utakmicu. Iako je trener Krzyzewski dosta rotirao, kod Amerikanaca su se najviše izdvojili raspoloženi Dwayne Wade (19 poena, šut iz igre 7/7) i LeBron James (18 poena, šest skokova i četiri asistencije). Kod Kineza je, uz Yao Minga, koji nije igrao dovoljno agresivno, prvo ime bio Zhu Fangyu (11 poena i osam skokova). Kinezi su imali previše izgubljenih lopti i jako lošu tranziciju iz napada u obranu.

Iako nisu bili besprijekorni, uz dosta improvizacije, zvijezde NBA-a nisu imali problema protiv Kineza. Ipak, biti će jako zanimljivo vidjeti kako će igrati protiv organiziranijih momčadi, osobito Španjolaca.

Skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Njemačka95:66Angola
Španjolska81:66Grčka
SAD101:70Kina
1SAD 50+161
2Španjolska 41+49
3Grčka 32+40
4Kina 23-34
5Njemačka 14-60
6Angola 05-156

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!