Ostali sportovi

Speedo za rekorde

Maja Giljanović • četvrtak, 07.08.2008.
Speedo za rekorde
Foto: Davor Sajko

Od 9. do 21. u 34 discipline plivači i plivačice će svijetu pružiti veličanstveno iskustvo - šteta samo satnice koja nama nesretnim Europljanima pada u najnezgodniji mogući sat - finala su, naime, u tri sata ujutro, a glavna i odgovorna je američka TV postaja NBC koja je Kineze "potplatila" s 3.55 milijardi dolara da bi po prvi put u povijesti s večernjeg termina ih pomaknula na jutarnji...

Druga polemika vodila se oko kostima - nevjerojatni "svemirski" Speedov LZR Racer odgovoran je za kišu rekorda - 38 u zadnjih šest mjeseci, a stručnjaci se "boje" i pomisliti što nas čeka na OI - brat-bratu, kažu, 32!

Najbrojniju plivačku postavu u povijesti neovisne Hrvatske čine redom Monika Babok, Bruno Barbić, Ante Cvitković, Duje Draganja, Saša Impić, Sanja Jovanović, Gordan Kožulj, Smiljana Marinović, Aleksej Puninski, Vanja Rogulj, Nikša Roki, Dominik Straga, Marko Strahija, Mario Todorović i Anja Trišić.

Duje brani srebro iz Atene (stotinka! iza Garyja Halla jr.) - "životinja" Bernard i svjetski rekorder, Australac Sullivan najveće su mu prijetnje, ali Splićanin je nebrojeno puta ponovio: "50-tica je lutrija". Koliko je opušten dovoljno govori vijest da je prvi trening nakon 25 sati puta propustio - zbog "sna pravednika" i s pravom svjetskog rekordera u 25-metarskim bazenima u Manchesteru eminentni plivački stručnjaci svrstavaju među najveće zvijezde.

Sanja, pak, ne luduje: "Plasman u finale ogroman je uspjeh", ali svjetska prvakinja i svjetska rekorderka u 25-metarskim bazenima, međutim, više nije "klinka koja obećava" nego vrhunska plivačica koja vrijedi - olimpijskog odličja.

Top-priča plivanja izlazi izvan okvira Water Cubea i širi se na cijele OI - Michael Phelps, naime, nakon "samo" šest zlata (i dvije bronce) iz Atene 2004. četiri godine poslije još jednom napada Marka Spitza - legendu koja je na OI u Münchenu 1972. osvojila sedam olimpijskih naslova. 23-godišnji Phelps, uvjeren je i sam Spitz, "će demolirati konkurenciju" i postati najveći u povijesti. Čak i s četiri zlata ulazi u povijest - s njih 10 bi premašio ukupnu zbirku i Spitza i Pavaa Nurmija i Carla Lewisa i Larise Latinjine.

Nije, međutim, Phelps jedini koji želi olimpijsku besmrtnost - Pieter van den Hoogenband i Grant Hackett žele postati prvi u povijesti s tri uzastopna naslova u istoj disciplini - Nizozemac na 100 slobodno, a Australac na 1500m. Hoogieju će trebati čudo protiv među ostalima i novog svjetskog rekordera Alaina Bernarda, a Hackettu, pak, prijeti Tae Hwan Park.

Što samo reći o Darri Torres - 41-godišnja mama je pokorila dvostruke mlađe sprinterice na nedavnim američkim trialsima i 24 godine nakon što je osvojila svoje prvo olimpijsko zlato u Los Angelesu ili četvrt stoljeća otkada je 1983. prvi put oborila svjetski rekord na 50 slobodno na svojim će petim OI loviti peti olimpijski naslov, prvi, pak, u pojedinačnoj konkurenciji.

Katie Hoff je u Ateni kao 15-godišnjakinja od treme povraćala uz rub bazena, a loše će uspomene ova svjetska rekorderka (400m mješovito) i šesterostruka svjetska prvakinja pokušati prebrisati osvajanjem čak šest zlata kojima bi ponovila uspjeh Kristin Otto iz Seoula 1988. i na najbolji mogući način potvrdila zbog čega je bije glas "nježnije verzije Michaela Phelpsa".

Australci i njihov rivalitet s Amerikancima, egzotični Eric Moussambani iz Ekvatorijalne Gvineje koji se u Sydneyju s vremenom 1:52.76 na 50 slobodno na jedvite jade domogao cilja bez utapanja- proplivao je, naime, sedam mjeseci prije OI - sve su to junaci koji će nam prirediti još jedno nezaboravno natjecanje na najgrandiozijoj od svih pozornica - Olimpijskim igrama.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!