Ostali sportovi

Nikad više hrvatskih Olimpijaca

HINA • petak, 25.07.2008.
Nikad više hrvatskih Olimpijaca

Hrvatsku će u Pekingu predstavljati rekordnih 106 sportaša u 15 sportova i to je konačan broj olimpijaca nakon isteka zadnjeg roka za ispunjenje kvalifikacijskih normi 23. srpnja...

Preuzeti ključevi "hrvatskog bloka" u Olimpijskom selu

Prethodnica misije Hrvatskog olimpijskog odbora na Olimpijskim igrama u Pekingu danas je i službeno preuzela ključeve "hrvatskog bloka" u Olimpijskom selu, a hrvatska olimpijska delegacija nalazi se u stambenom bloku A1, toranj 4, blizu glavnog servisnog centra, autobusne stanice i jednog od ulaza u Selo, kazala je za HINU press-atache hrvatske olimpijske delegacije Gordana Gaćeša.

Blizu hrvatskog bloka A1 je i glavni restoran kao i rekreativni park, te prostori za relaksaciju i zabavu. Osmero, šestero i trokrevetni apartmani vrlo su prostrani, sa po tri, dvije i jednom kupaonom u apartmanima i velikim predsobljima, tako da će hrvatski sportaši imati više nego zadovoljavajući smještaj. Na prvom katu stambenog bloka nalazi se i ured Misije kao i ured zdravstvenog tima delegacije, čije usluge, nadamo se, naši sportaši neće trebati u velikoj mjeri, dodala je Gaćeša.

Iako Igre XXIX. olimpijade počinju za 14 dana, iako sportaši cijelog svijeta tek trebaju stići u Peking, službene osobe i članovi Misija nacionalnih olimpijskih delegacija, već su u Pekingu i u suradnji s organizatorom užurbano odrađuju posljednje pripreme za početak najvećeg sportskog događaja ove godine.

No, Peking živi kao da su Igre već počele. Posebna regulacija prometa i iznimno veliko osiguranje pa se s pravom može reći da je Peking danas najsigurniji grad na svijetu.

Olimpijska traka (olympic lane) na pekinškim prometnicama u funkciji je već nekoliko dana, a samo akreditirana vozila imaju pravo voziti se tom trakom, a otvoren je i novi terminal na pekinškom aerodromu kao i novoizgrađena podzemna željeznica. Prometnih gužvi za sada nema, a poznato je kako od 20. srpnja traje i posebna regulacija prometa po sustavu "par-nepar".

Pekinške vlasti donijele su odluku kako svi Kinezi koji nemaju prebivalište u Pekingu, a njih je oko 3 milijuna, moraju napustiti grad prije i u vrijeme Igara, tvornice teške industrije, kao i kamenolom koji se nalazi 100 km od prijestolnice, zatvoreni su od početka godine, a neki gospodarski giganti preseljeni su trajno van grada.

Unatoč ovim poduzetim mjerama, nad gradom je još uvijek dosta smoga, što uz visoke temperature i velik postotak vlage u zraku, predstavlja određeni problem. No, MOO i BOCOG uvjeravaju kako sportaši koji će se natjecati na otvorenom neće imati ozbiljnijih problema.

Manje gužve mogu se očekivati na aerodromu prilikom dolaska brojčano velikih delegacija. Naime, na novom terminalu nalaze se i validacijski centri, gdje svaki član delegacije mora potvrditi akreditaciju.

Dio Misije hrvatske olimpijske delegacije, predvođeni zamjenikom šefa Misije Miroslavom Zečićem, već je u Pekingu. Ured Misije hrvatske delegacije, spremno dočekuje prvu skupinu sportaša koji u Peking stižu 29. srpnja. Obavljen je i 10-satni sastanak naše delegacije s BOCOG-om na kojem je potvrđen konačan broj hrvatskih sportaša koji će nastupiti na Igrama, a to je 103 uz tri zamjenska sportaša.

Hrvatski sport će po prvi puta na Olimpijskim igrama imati više od stotinu sportaša koji će se natjecati u atletici, biciklizmu, boksu, gimnastici, jedrenju, kajak-kanuu, košarci, plivanju, rukometu, stolnom tenisu, streljaštvu, taekwondu, tenisu, vaterpolu i veslanju.

Iako u Peking putuje 106 sportaša, nastupit će ih 103, budući da su u hrvatskoj olimpijskoj delegaciji tri akreditacije za zamjenske sportaše u stolnom tenisu i rukometu, koji je jedini ekipni sport na Igrama koji ima pravo na zamjenske igrače tijekom trajanja natjecanja.

Po prvi puta nakon ostamostaljenja Hrvatske na Olimpijske igre putuju biciklisti, gimnastičari i jedriličarka- Mateja Petronijević, jedna od ukupno 20 hrvatskih sportašica koje nastupiti na olimpijskim borilištima. Svi oni - osim jedriličara koji natjecanja i smještaj imaju u gradu Quingdaou - boravit će u Olimpijskom selu i to, za razliku od Atene gdje su bili raštrkani u nekoliko zgrada, u jednom velikom objektu kapaciteta 160 osoba.

Članovi olimpijske delegacije u Peking putuju u nekoliko termina, ovisno o datumu nastupa i potrebi prilagodbe. U Peking je već otputovala prethodnica Misije Hrvatskog olimpijskog odbora u kojoj su zamjenik šefa Misije Miroslav Zečić i press-atache Gordana Gaćeša.

Prva i najveća skupina od 39 sportaša i članova misije putuje u Peking 28. srpnja, kada će Hrvatski olimpijski odbor upriličiti i svečani ispraćaj u zagrebačkom hotelu Sheraton u 10. 30 sati. Među prvim putnicima su boksači, gimnastičari, kajakaši, plivači i veslači, njih ukupno 24, a s njima putuje šef Misije Damir Šegota s prvom grupom suradnika u uredu u Pekingu.

Ostali hrvatski sportaši putuju u Peking u nekoliko termina jer zbog udaljenosti i troškova nema čarter-leta, a zadnja će, 12.kolovoza, u Kinu otputovati naša najveća nada za zlato Blanka Vlašić.

Sportašima i novinarima, ali i svim Hrvatima koji dođu u Peking za vrijeme OI neizbježna stanica bit će i Hrvatska kuća sa press-centrom u hotelu Zhaolong. Hrvatsku kuću u Pekingu svečano će na dan otvaranja Igara 8. kolovoza otvoriti Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, koji će 9. kolovoza posjetiti sportaše u Olimpijskom selu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!