Vodeni sportovi

Hrvatska ostala bez finala

Ivana Jurica • petak, 11.07.2008.
Hrvatska ostala bez finala
Foto: Sandro Donda

Hrvatski vaterpolisti nisu se uspjeli plasirati u finale Europskog prvenstva u Malagi. Nakon što su u skupini bili bolji od Crnogoraca, isti im je protivnik u polufinalnoj utakmici uzvratio. U svom prvom polufinalu na Europskom prvenstvu Crnogorci su došli do pobjede od 9:7 i plasmana u finale …

Hrvatska – Crna Gora 7:9 (2:1, 2:3, 2:2, 1:3)

Malaga, plivački centar

Hrvatska: Vićan, Burić, Bušlje, Vrdoljak 1, Kunac 1, Joković 1, Smodlaka, Đogaš 1, Marković 1, Barać 1, Hinić, Bošković 1, S. Sukno, trener: Ratko Rudić.

Crna Gora: Radić, Brguljan, Pašković, Vukčević, N. Janović 1, Tičić, M. Janović 3, Uskoković, Ivović 1, Zloković 2, Gojković 2, Jokić, Šćepanović, trener: Petar Porobić.

Suci: Georgios Stavridis (Grčka) i Vlastimil Kratochvil (Slovačka)

Do početnog vodstva Hrvatska je došla u četvrtoj minuti: Miho Bošković realizirao je drugog igrača više. Već u idućem napadu naša reprezentacija povećava svoju prednosti: Teo Đogaš materijalizira brojčanu prednost u bazenu. Crnogorci nisu mogli napraviti ništa. Hrvatska obrana odlično je funkcionirala, a i ono što bi došlo do gola branio je raspoloženi Vićan. Ipak, u posljednjoj minuti Crnogorci dolaze do svog prvog gola: Mlađan Janović pogodio je s igračem više.

Tek što se krenulo s centra u drugoj četvrtini momčad Petra Porobića došla je do izjednačenja: Zloković je šraubom pogodio za 2:2. Novo vodstvo Hrvatskoj donio je Maro Joković realiziravši peterac. Kratko je trajala ta prednost, ponovno je Janović bio precizan s igračem više. Idući napad Hrvatske ponovno donosi igrača više, a u posljednjim ga sekundama realizira Pavo Marković. Imali su Rudićevi igrači i priliku za 5:3, ali je Joković brzopleto pokušao završiti jedan napad što su Crnogorci kaznili čistom kontrom, odnosno pogotkom Janovića.

Na samom isteku druge četvrtine Hrvatska je imala dva igrača više, ali kako u trećoj Joković nije prvi stigao do lopte prilika je propala. Pogotkom Gojkovića Crna Gora stigla je do prve prednosti od 5:4. Hrvatska uzvraća s dva pogotka u nizu, Kunac i Vrdoljak tresu mrežu Šćepanovića i prednost je ponovno na našoj strani (6:5). Crnogorci su, ipak, do kraja četvrtine uspjeli izjednačiti preko Gojkovića.

Svojim drugim pogotkom Zloković je svojoj momčadi donio novo vodstvo na početku posljednje dionice igre. Barać realizira igrača više za 7:7, ali na isti način odgovaraju i Crnogorci za njihovo ponovno vodstvo (8:7). U sljedećem napadu kapetan Vrdoljak s igračem više pogađa stativu, a na drugoj strani lošija reakcija obrane, Nikola Janović nije bio dobro pokriven što je on znao iskoristiti i pogoditi Vićanovu mrežu. Bio je to pogodak za plus dva Crne Gore, rezultat koji ih je odveo u finale Europskog prvenstva.

Sedam različitih igrača upisalo se u listu strijelaca kod Hrvatske, dok je kod Crne Gore najefikasniji s tri gola bio Mlađan Janović, a po dva su postigli Zloković i Gojković.

Hrvatska će tako u nedjelju u borbu za brončanu medalju, dok Crnogorci, na svom prvom Europskom prvenstvu kao samostalna država, idu u lov na zlato.

Europsko prvenstva, polufinale:
Hrvatska – Crna Gora 9:7 (2:1, 2:3, 2:2, 1:3)

EP 2008.

  • Rezultati
  • Ljestvica

polufinale

Hrvatska7:9Crna Gora
Mađarska7:8 *Srbija
1Mađarska 336:30+66
2Crna Gora 215:12+36
3Srbija 213:1303
4Grčka 00:000
5Italija 00:000
6Rumunjska 00:000
7Rusija 00:000
8Sjeverna Makedonija 00:000
9Slovačka 00:000
10Španjolska 00:000
11Hrvatska 221:24-30
12Njemačka 18:14-60

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!