Vodeni sportovi

Mađari, Srbi i Talijani bez muke

Ivor Krapac, Hrvoje Vuković, Vedran Babić • subota, 05.07.2008.
Mađari, Srbi i Talijani bez muke
Foto: Kristijan Komarica

Samo dan nakon što su iznenadili Rumunjsku, Makedonci su doživjeli okrutno "prizemljenje" protiv Srbije, dok su Mađari sličan scenarij ponovili protiv Slovaka. Nijemci su se pak oporavili od jučerašnjeg debakla protiv Srba i razbili Ruse, Talijani su obavili očekivano protiv Rumunja, a u najneizvjesnijem meču dana Crna Gora je minimalno porazila Grčku…

Mađarska - Slovačka

Najlakšu utakmicu na turniru Mađari su odradili bez ikakvih problema. Slovaci su samo tražili koji gol i što manju razliku, no već nakon prve četvrtine gubili su sa 5:1, da bi razlika do poluvremena bila udvostručena (10:2). Na kraju, uvjerljivih 19:3 za Mađare i uspješno odrađen trening za nadolazeće utakmice. Najraspoloženijim pokazao se baš kao i poritiv nas, Norbert Madaras sa četiri pogotka, dok je Gergely Kiss pridodao tri.

Slovački izbornik Nakić bio je od početka svjestan omjera snaga, ali se dodirnuo i sudačke dvojke: "Susreli smo se s Mađarskom, jednom od najjačih svjetskih reprezentacija koja je u odličnoj formi. Normalno da je bilo teško igrati protiv njih, pogotovo uz nekoliko sudačkih odluka koje je bilo teško razumjeti". Denes Varga složio se kako je momčad već i prije početka susreta upisala nova tri boda te da su u drugom dijelu smanjili tempo kako bi sačuvali snagu za nadolazeće utakmice u pretrpanom rasporedu.

Europsko prvenstvo, skupina A, 2.kolo, 5.7.:
Mađarska - Slovačka 19:3 (5:1, 5:1, 6:1, 3:0)

Makedonija - Srbija

Mlada makedonska momčad ipak nije smogla snage odigrati još jednu sjajnu utakmicu i oduprijeti se braniteljima naslova. Srbi su raspoloženo krenuli u dvoboj, te su već do poluvremena imali prednost od 13:2. U nastavku su samo rutinirano kontrolirali situaciju i mirno priveli susret kraju, ponajviše zahvaljujući jednom od najboljih svjetskih napadača, Aleksandru Šapiću, koji je postigao čak osam pogodaka.

Dejan Udovičić, izbornik srpske reprezentacije, naglasio je kako je njihov sljedeći glavni cilj polufinale, dok je njegov kolega na klupi Makedonije, Ljubiša Mečkić, istaknuo: ''Ovo nam je bila kao trening utakmica uoči sutrašnjeg dvoboja s Rusijom, tako da smo malo eksperimentirali. Srbija je ipak daleko iznad naše razine.'' Makedonija se, dakle, sutra sastaje s Rusijom, dok će senzaciju protiv Srbije nastojati kreirati Rumunji.

Europsko prvenstvo, skupina B, 2. kolo, 5. 7.:
Makedonija – Srbija 6:23 (1:7, 1:6, 2:4, 2:6)

Njemačka - Rusija

Nakon katastrofe protiv Srbije, Nijemci su se danas poigrali s reprezentacijom Rusije, čiji vaterpolo je u zadnjih desetak godina pao stvarno na niske grane. Švabe su od samog starta došli do vodstva i više se nisu osvrtali. Do poluvremena su napravili plus četiri (5:1), da bi potom u trećoj četvrtini potpuno razbili slabašne Ruse, došli do 10:3 i potom zaključili susret sa 13:4. Rusi su tako već nakon dva kola u vrlo teškoj situaciji, no još imaju dobru šansu za četvrtfinale ukoliko pobijede Makedoniju i Rumunjsku.

"Igrali smo još lošije nego protiv Italije. I u obrani i napadu nismo ništa napravili, pa nismo ni mogli očekivati bolji rezultat. Našoj momčadi nedostaje međunarodnog iskustva, ali će igrači morati učiti puno brže", izjavio je izbornik Rusa Vjačeslav Sobčenko. Njemački strateg Hagen Stamm bio je zadovoljan viđenim: "Jučer rekordan poraz protiv Srba, danas naša rekordna pobjeda protiv Nijemaca. Nevjerojatno kako je malo ptrebno od dna do vrha. Zadovoljan sam što smo konačno zaigrali kako treba. Unatoč činjenici da su Rusi došli s mladom momčadi, moji su igrači uistinu bili koncentrirani i strašno motivirani". Heiko Nossek dodao je kako su protiv Srbije upali u crnu rupu te da su otkazali trening kako bi se psihički pripremili za današnju utakmicu.

Europsko prvenstvo, skupina B, 2.kolo, 5.7.:
Njemačka - Rusija 13:4 (3:1, 2:0, 5:2, 3:1)

Italija - Rumunjska

Kao ni u petak protiv Rusa, Talijani se nisu dali iznenaditi ni u drugom kolu skupine B protiv Rumunja. Momčad koju vodi Paolo Malara još jednom je slavila rutinski, s 12:7, obavivši najvažniji dio posla već u prvoj četvrtini koju su dobili s 4:0. U nastavku su uspjeli zadržati prednost.

Najbolji strijelac pobjednika bio je Valentino Gallo s tri pogotka. Fabio Bencivenga i Leonardo Sottani dodali su po gol manje, dok su Rumunje predvodila dvojica s po dva pogotka, Zoltan Ridzyk i Tiberiu Negrean.

"Ključ pobjede bila je naša obrana, jedino razdoblje kad smo se u tom segmentu malo mučili dogodilo se u posljednjoj četvrtini", komentirao je Malara nakon pobjede: "Sutra nas čeka važna utakmica protiv Nijemaca, posebno su nam bitni jer ćemo se susresti i na OI u Pekingu."

Europsko prvenstvo, skupina B, 2. kolo, 5.7.:
Italija - Rumunjska 12:7 (4:0, 3:2, 2:3, 3:2)

Crna Gora – Grčka

Druga debitantska momčad ovog prvenstva sjajno gura. Jučerašnjem trijumfu protiv domaćina Španjolske, Crnogorci su danas dodali i pobjedu protiv Grčke 11:10. Bio je to dvoboj pun preokreta i izmjena vodstava. Tako je nakon prvih osam minuta Crna Gora imala prednost od 4:3, da bi ipak Grci na poluvrijeme otišli s viškom od dva pogotka (7:5). Međutim, u nastavku se Crnogorci bude, nadoknađuju zaostatak od 8:9, te dolaze do nova tri boda, kojima se u svojoj skupini opasno nameću kao realni kandidati za razigravanje u borbi za polufinale.

Nitko od strijelaca u pobjedničkoj momčadi se nije previše isticao, pa su Janović, Uskoković i Ivović postigli dva pogotka, dok je Grke predvodio Thomakos s tri pogotka. Evo što je poslije utakmice rekao izbornik Crne Gore, Petar Porobić: ’’Ukupno gledajući sam zadovoljan utakmicom, osim druge četvrtine koju smo izgubili 4:1. Dobar znak je, međutim, što smo se uspjeli vratiti i osigurati pobjedu. Vjerujem kako možemo postati dobra momčad, jer ne zaboravite, ovo nam je prvo Europsko prvenstvo.’’

Europsko prvenstvo, skupina A, 2. kolo, 5. 7.: Crna Gora – Grčka 11:10 (4:3, 1:4, 3:1, 3:2)

EP 08., skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Mađarska19:3Slovačka
Crna Gora11:10Grčka
Španjolska7:11Hrvatska
1Mađarska 554:32+2212
2Crna Gora 548:37+1112
3Hrvatska 552:38+1410
4Španjolska 542:38+46
5Grčka 542:41+14
6Slovačka 519:71-520

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!