Nogomet

Love naslov bez pravog vođe

Mihaela Bradovski • četvrtak, 05.06.2008.

Nogometna reprezentacija Portugala visoko kotira na gotovi svim europskim kladionicama. Stručnjaci su malo manje sigurni u portugalske šanse, smatrajući kako su realne prilike propustili na dva prethodna Eura, ali činjenicu da je portugalski vezni red jedan od najjačih na Starom kontinentu nitko ne može osporiti...

Portugalsku vezu čini nekoliko izvanrednih pojedinaca, playmakera koji jednim potezom mogu odlučiti utakmicu. Iako u momčadi više nisu iskusni Figo i Pauleta, izbornik Felipe Scolari na raspolaganju i dalje ima igrače koji znaju stvoriti šansu, asistirati i zabiti, u bilo kojem trenutku i iz bilo koje pozicije. Osim iskusnih Deca i Petita u momčadi su sada i talentirani Joao Moutinho, Miguel Veloso i Raul Meireles.

Ricardo Quaresma, Simao Sabrosa, Nani ... igrači su koji znaju gotovo sve nogometne trikove, a posebno se računa na njihovu sposobnost postizanja pogodaka u ključnim trenucima. Nani i posebno Quaresma moguća su velika otkrića prvenstva. Najbolji igrač portugalske lige na startu priprema izjavio je kako je spreman skrenuti pozornost nogometne javnosti na sebe te kako će u paru sa Cristianom Ronaldom biti najsnažnije oružje reprezentacije.

Kako Scolari preferira formaciju sa samo jednim napadačem, u napadu će zaigrati samo iskusni Nuno Gomes. I Scolari i stručnjaci drže da je Gomes i dalje najbolji čovjek za vrh napada, koji osim iskustva ima izuzetan osjećaj za pogodak. Upravo se na njega misli kada se kaže da su Portugalci sposobni zabiti iz bilo koje pozicije na bilo koji način. Portugalski je napadač u odličnoj formi i za očekivati je da će uz veliku pomoć veznog reda i njihovih asistencija biti jedan od najboljih strijelaca prvenstva.

Cristiano Ronaldo trenutno je najveća zvijezda nogometnih travnjaka. Zasluženo ili ne, ove se sezone okitio velikim brojem naslova i nagrada. Osim što je proglašen za najboljeg igrača svijeta, najefikasniji je igrač sa 42 pogotka u sezoni, najbolji igrač engleske lige u izboru PFA-a, ostalih igrača lige te navijača, a najboljim ga je proglasila i Uefa u izboru za najboljeg igrača Lige prvaka. Ništa se, u ovaj impresivan niz, ne bi bolje uklopilo od europskog zlata. Od Figa je preuzeo naziv "portugalskog čuda", igra u životnoj formi i ne čudi što se portugalska javnost podigla na noge nakon što je iz Švicarske stigla vijest kako u ponedjeljak nije trenirao. Scolari ovih dana nastoji smanjiti pritisak medija na svoju najveću zvijezdu. Koliko god i sam isticao kako Portugal nije samo Ronaldo, svjestan je da njegova momčad nije ista s njim i bez njega.

Osim sjajnih pojedinaca koje posjeduje portugalska momčad prednost ima i u tome što može i zna igrati u nekoliko formacija. Najčešće utakmicu započinju u formaciji 4-2-3-1, a nije im problem tokom nje prebaciti se na 4-3-3, 3-4-3 pa čak i 5-4-1. Ipak, nacionalna vrsta Portugala ima i jedan veliki minus. A to je vidljiv nedostatak strpljivosti, koncentracije i discipline u trenucima kada imaju nepovoljan rezultat, a na suprotnoj se strani nalazi momčad koja se brani svim raspoloživim sredstvima. Taj je problem Portugalce stajao zlata prije četiri godine, a jesu li ga riješili tek ostaje za vidjeti.

Hendikep bi mogao biti i nedostatak pravog vođe na terenu, a Scolari se nada da će ga izbaciti baš ovo prvenstvo. Na startu priprema imenovao je čak petoricu igrača za kapetane momčadi (Nuno Gomes, Cristiano Ronaldo, Armando Petit, Simao Sabrosa, Ricardo Carvalho) želeći vidjeti koji će se od njih najbolje snaći u toj ulozi. No tim je potezom samo potvrdio koliko je njegova momčad oslabljena po tom pitanju nakon odlaska Luisa Figa i Paulete, dvojca koji je ranijih godina bio sinonim za nacionalnu vrstu Portugala. Najbliži kapetanskoj traci ipak je napadač Nuno Gomes koji ju je ponio i na zadnjem susretu prije nekoliko dana.

Baš kao i našoj reprezentaciji, i Portugalcima će najvažnija biti prva utakmica. Ukoliko upišu pobjedu protiv Turske, te izbore prolaz u drugi krug, ni finale nije nemoguće.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!