Nogomet

"Portugal je mnogo više od Ronalda"

Mihaela Bradovski • srijeda, 04.06.2008.

Najbolji nogometaš svijeta i zvijezda portugalske reprezentacije nepresušna je tema diljem Starog kontinenta i šire. O svom najboljem igraču odlučio je progovoriti i izbornik reprezentacije Felipe Scolari, ovoga puta spuštajući tenzije koje su se podigle oko Ronalda...

Scolari se osvrnuo na izjednačavanje reprezentacije koju vodi i njezine najveće zvijezde Cristiana Ronalda. Za primjer je uzeo nedavni Ronaldov neiskorišteni jedanaesterac u finalu Lige prvaka. "Vrlo je važno da naučimo kako jedan igrač ne može igrati za ostalu desetoricu dok u suprotnome njih deset može pomoći pojedincu da se istakne. Stoga me smetaju izrazi kako je Portugal Ronaldo, a tek onda svi ostali. Kada je Cristiano promašio onaj jedanaesterac to je moglo negativno utjecati na cijelu njegovu sezonu. U tom trenutku pomogli su mu suigrači i to je prava lekcija mojim igračima kako je nogomet prije svega timski sport."

Stručnjaci najveću manu Portugalcima nalaze upravo u neshvaćanju istoga. O najboljem igraču svijeta mnogo će toga ovisiti, a kako uz njega u reprezentaciji postoji još nekoliko snažnih pojedinaca u probleme upadaju kada nalete na discipliniranog i strpljivog suparnika. Tada do izražaja dolazi njihova najveća mana, nedostatak discipline i timskog duha, što vodi isforsiranim potezima individualaca i brojnim pogreškama. Najbolji primjer za to dvije su utakmice sa Grcima na prošlom prvenstvu. Ukoliko poslušaju riječi izbornika Portugalci možda stvarno dokažu zašto ih se navodi jednim od najvećih favorita Eura.

Najvećim favoritima smatraju ih, naravno, vlastiti navijači. Nakon što su jučer napunili tribine oko terena na kojem treniraju njihovi ljubimci, krenulo je raspitivanje za karte za nedjeljni trening. Svi oni koji nemaju karte za utakmice prvenstva nadaju se barem odlasku na trening, pa makar ga morali platiti. Pismo u znak podrške portugalska reprezentacija i njen izbornik dobili su i iz Brazila. U njemu se između ostalog nalazi i poruka kako će cijeli Brazil tokom lipnja pratiti samo jedno - Portugal i Scolarija na putu do zlata.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!