Automoto

Vrijeme je za glamour

Goran Markuš • srijeda, 21.05.2008.

Formula 1 dolazi u kneževinu Monako tj. u grad "kocke i glamoura", Monte Carlo. Iako Ferrari malo bježi u ukupnom poretku konstruktora upravo bi ova staza mogla biti mjesto iznenađenja. Jedno je sigurno – očekuje nas još jedan glamurozan i krajnje uzbudljiv vikend uz Formulu 1…

Detalji VN Monaka

Ime staze: Monte Carlo

Broj krugova: 78

Vezane vijesti

Dužina kruga: 3.340 km

Dužina staze: 260.520 km

Najbrži krug: 1:14.439 min – Michael Schumacher (2004.)

Prošlogodišnji pobjednik: Fernando Alonso – McLaren Mercedes

Raspored:
Četvrtak, 22.5.2008. – 1. trening – 10:00 h
Četvrtak, 22.5.2008. – 2. trening – 14:00 h
Subota, 24.5.2008. – Trening – 11:00 h
Subota, 24.5.2008. – Kvalifikacije – 14:00 h
Nedjelja, 25.5.2008. – Utrka – 14:00 h

Monte Carlo pruža sve što svaki obožavatelj Formule 1 treba: brzinu, glamour, strast, buku i opasnost. Još davne 1297. godine kada obitelj Grimaldi preuzima vlast nad kneževinom počinje se pisati bogata povijest kojom se svaki stanovnik Monaka ponosi.

Kako se radi o vjerojatno najglamuroznije sportskom događaju u svijetu ne čudi činjenica kako se mnoge zvijezde okupljaju u Monte Carlu za vrijeme F1 vikenda što dodatno podiže ionako astronomske cijene kako samog boravišta tako i svih popratnih sadržaja, od hrane do prijevoza helikopterom (koji je ovdje više-manje uobičajen).

Grad "kocke i glamoura", kako ga mnogi zovu poznat je po brojnim kasinima kao i malim milijunom destinacija koje dižu noćni život u Monte Carlu na posebnu razinu. "Monako nudi previše stvari koje je naprosto nemoguće strpati u 24h", izjavio je Red Bullov vozač, David Coulthard koji je stanovnik kneževine još od 1994. godine.


Krug stazom

Ulice Monte Carla su u kalendaru svjetskog prvenstva još od davne 1955. godine, a fascinantna je činjenica kako je staza od onda pretrpjela samo manje izmjene. Tako je 2003. godine učinjeno samo nekoliko izmjena (najočitija je nešto "nježniji" ulaz u zavoj "Rascasse") dok je 2004. povećan kapacitet posjetitelja, a u potpunosti je obnovljen i kompleks bokseva.

VN Monaka je oduvijek odudarala od ostalih utrka u kalendaru F1 zbog čega ne čudi što je san svakog vozača da barem jednom stane na najvišu stepenicu kod proglašenja u kasno nedjeljno poslijepodne. Kombinacija precizne vožnje, tehničke savršenosti i prirodne hrabrosti uvijek je na sam vrh izbacivala one najbolje. Rekorder ove staze sa čak šest pobjeda je legendarni Ayrton Senna, a prate ga Michael Schumacher te Graham Hill sa po pet titula najbržih.

Kako se ograda proteže gotovo cijelom stazom neposredno kraj same trkaće linije ne čudi činjenica kako i najmanje greške završavaju odustajanjima i velikim razočaranjima vozača. Bolidi jure stazom sa maksimalnim downforceom, a često korištenje kočnice više je puta rezultiralo pregrijavanjima.

Zavoj Portier (zadnji desni zavoj prije ulaska u tunel) izlaz je iz najsporijeg dijela staze u čitavom kalendaru te samim time ključan za postizanje brzog kruga. I za povremene pratitelje Formule 1 jasna je činjenica kako je pretjecanje na ovoj stazi gotovo nemoguće stoga su kvalifikacije jedan od najkritičnijih trenutaka ovog trkaćeg vikenda.

Iako u Monte Carlu u prosjeku imamo oko 300 sunčanih dana godišnje prema mnogim prognozama čitav ovaj tjedan očekuju nas nešto laganije padaline koje će zasigurno dodatno "začiniti" događanja na stazi. Vozači poput Fernanda Alonsa i Jensona Buttona već su i javno obznanili kako su vrlo zadovoljni ovakvim raspletom situacije i nadaju se nešto boljim rezultatima od isprva očekivanih.

Prva dva treninga sad već tradicionalno počinju u četvrtak omogućivši ekipama nešto lakši tempo kroz naporan vikend. S druge strane kvalifikacije se "redovno" održavaju u subotu s početkom u 14h, a za sve hrvatske obožavatelje HRT2 će uz kvalifikacije prenositi i nedjeljnu utrku, također s početkom u 14h. Želja za povećanjem prednosti, lov za prvom pobjedom, bijeg iz sredine i "glamour" u nezamislivim količinama samo su djelić onoga što nas očekuje u Monte Carlu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!