Nogomet

Torcida poziva na učlanjenje u Hajduk

Sportnet • srijeda, 30.04.2008.

Prvo preoblikovanje jednog sportskog kluba u našoj zemlji polako ulazi u završni dio prve faze. Nakon nekoliko promotivnih akcija diljem Splita i Dalmacije, Klub navijača Hajduka Torcida proglasom je pozvao sve ljubitelje "bile" boje da iskoriste svoje pravo na učlanjenje u Hajduk. Proglas objavljujemo u cijelosti...

Proglas svim navijačima Hajduka

Hajdukovci i svi zaljubljenici u bijelu boju, koliko nas god ima i ma gdje bili. Svi, ali bas svi!

S razlogom i ponosom smo kroz cjelokupnu povijest Hajduka bili u nogometnoj javnosti prepoznati kao najbolji navijači na svijetu, kao grad i regija koji doslovno žive za svog Hajduka, a sada je kucnuo čas da to još jednom pokažemo.

Ususret predstojećem procesu preoblikovanja Hajduka u športsko dioničko društvo, Klub navijača Hajduka - „Torcida“ Split je izradio i javno predstavio projekt „Hajduk - dite puka“ koji bi okupio i omogućio zajedničko djelovanje Hajdukovih navijača svih generacija kroz udrugu građana, a s ciljem sudjelovanja u vlasničkoj i upravljačkoj strukturi kluba.

Da bismo ostvarili to toliko potrebno jedinstvo Hajdukovih navijača svih generacija, Torcida je za suosnivače udruge javno pozvala sve ugledne organizacije i institucije grada i regije koje jamče da će cjelokupna Hajdukova navijačka populacija biti predstavljena na najbolji način i da će se okupiti svo raspoloživo znanje i financijska sredstva Hajdukovih navijača. Udruga veterana ZNG Četvrte brigade, naše slavne «4. Splitske», već nam je iskazala svoju bezrezervnu podršku i spremnost na aktivno sudjelovanje u realizaciji projekta, a u ovom trenutku smo u procesu razgovora i dogovaranja suradnje sa Sveučilištem u Splitu i Nadbiskupijom splitsko-makarskom.

Predviđeni zakonski postupak procesa preoblikovanja ne omogućava navijačima kao potencijalnim dioničarima i suvlasnicima Kluba da se prije učlanjenja u Klub upoznaju s ukupnom vrijednošću Hajduka, sa sadržajem budućeg Statuta Kluba i postotkom dionica koji će biti dostupan navijačima. Nažalost, u ovom trenutku, osim načelne i deklarativne podrške inicijativi „Hajduk - dite puka“ nemamo čvrsta jamstva ni od čelnika Kluba, ni od Grada Splita, niti od Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa da će navijači Hajduka biti prihvaćeni kao strateški partner u vlasničkoj i upravljačkoj strukturi Kluba.

Tražimo da se utvrdi iznos kontrolnog paketa od 25 posto plus jedna dionica, kao i da se budućim Statutom Hajduka utvrdi koja su to prava i obveze strateškog partnera koji tim dionicama raspolaže. Navijači kao strateški partner Kluba su jamstvo da Hajduk više nikada neće biti poligon privatnih interesa pojedinaca i raznih interesnih grupa, postavljenih ispred interesa Hajduka. Također tražimo da se navijačima omogući dokup dionica do popunjavanja tog kontrolnog paketa od 25 posto plus jedna dionica i nakon što proces preoblikovanja završi, jer naša predanost i spremnost da pomognemo svom Klubu ne traje samo onoliko koliko traje proces preoblikovanja.

Te smo svoje zahtjeve već uputili nadležnima, ali još uvijek nismo dobili pozitivan odgovor. Nismo dobili odgovor ni na naš zahtjev da navijači imaju pravo prvokupa većinskog paketa dionica u trenutku kada i ako Grad Split odluči prodati svoj udio. Mi ne tražimo da Grad obavezno i trenutno proda te dionice navijačima, već tražimo ugovorno jamstvo da će u slučaju da Grad Split odluči prodati svoje dionice one prvo biti ponuđene navijačima na otkup. Hajduk je oduvijek bio klub Splita, Dalmacije i svih svojih navijača, pa smatramo da ako jednog dana Split odustane od svog vlasništva nad Hajdukom, da u tom slučaju, radi zaštite svega onog što Hajduk znači i predstavlja, njegovi većinski vlasnik moraju postati navijači.

Međutim, ono što nam nitko ne može oduzeti, je pravo stjecanja najmanje 5 posto vlasništva nad Klubom i prava koja proizlaze iz pozicije kvalificirane manjine koja su zajamčena Zakonom o trgovačkim društvima. Taj prvi korak u realizaciji projekta „Hajduk - dite puka“ je naš imperativ u procesu preoblikovanja, povijesni izazov koji zahtijeva jednako povijesni odgovor navijača Hajduka svih generacija, sa svih tribina Hajdukovog stadiona, iz svih krajeva domovine i sa svih kontinenata. Time se ne odričemo našeg opravdanog zahtjeva za kontrolnim paketom od 25 posto plus jedna dionica, nego samo ojačavamo položaj svih Hajdukovih navijača u borbi da postanemo trajni oslonac i najjača karika Kluba.

Naša prednost u odnosu na druge sudionike procesa preoblikovanja je borba na duge staze. Njihova moć i interesi su trenutni i prolazni, dok je naša spremnost na zaštitu Hajdukovog identiteta i stoljetne tradicije Kluba, baš kao i naša ljubav prema Hajduku – vječna!

Sporazumom s Hajdukovim čelnicima otvorena je mogućnost učlanjivanja i u Hajduk i u Torcidu za iznos jedne članarine, a sva tako prikupljena sredstva bit će usmjerena isključivo na popularizaciju učlanjenja navijača Hajduka u voljeni Klub, na promicanje ideje masovnog navijačkog dioničarstva i realizaciju projekta „Hajduk - dite puka“.

Pozivamo vas da se učlanite u Hajduk, jer to je preduvjet sudjelovanja u drugom i trećem krugu upisa i uplate dionica budućeg športskog dioničkog društva HNK Hajduk Split.

Učlanjenjem u Hajduk u prostorijama Kluba navijača - „Torcida“ Split, u sjedištima naših podružnica te na svim javnim mjestima na kojima će Torcida organizirati učlanjenje u Hajduk, ne samo da ostvarujete sva prava koje proizlaze iz članstva u Hajduku već za isti iznos istovremeno ostvarujete sva prava koje proizlaze iz članstva u Torcidi i pomažete realizaciju projekta „Hajduk - dite puka“.

San o Velikom Hajduku mogu ostvariti samo oni koji s tom vizijom žive i u nju vjeruju, koji ne bježe od odgovornosti i potrebnog odricanja, a to su prvenstveno njegovi navijači!

KLUB NAVIJAČA HAJDUKA - „TORCIDA“ SPLIT

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3565:30+3571
3Hajduk 3549:24+2565
4Osijek 3560:43+1754
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3533:50-1738
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!