Košarka

Utakmica pod dojmom tragedije

Bernard Jurišić • petak, 04.04.2008.

Ne postoji toliko dobra vijest koja će brže obići kuglu zemaljsku od one loše. Tako je i očekivanje košarkaške utakmice između Barcelone i Maccabija zasjenio tužan SMS koji nam je malo nakon podneva "sletio" na mobitel. Nesretni Hrvoje Ćustić bio je u mislima i prilično brojne hrvatske delegacije srcu Katalonije. No, igrati se moralo. Iz Barcelone za Sportnet.hr Bernard Jurišić...

Slika 2 od 3.
Foto: Bernard Jurišić

Vjerojatno ne postoji hrvatska kuća diljem kugle zemaljske koja jučer nije s tugom u srcu primila vijest o smrti mladog zadarskog nogometaša Hrvoja Ćustića. Tako je i nama dobar dio četvrtka u iščekivanju dvoboja košarkaške Eurolige između Barcelone i Maccabija, prošao u otvorenoj telefonskoj liniji s domovinom u nevjerici provjeravajući tužne informacije iz Zadra.

"To je strašna vijest, ne mogu vjerovati da je jadan momak tako nastrado. Šokiran sam i sve što mogu u ovom trenutku napraviti je javno izraziti sućut obitelji i svima koji su Hrvoja poznavali", tužno je po završetku susreta govorio Nikola Vujčić.

Slika 4 od 5.
Foto: Bernard Jurišić

Poraz od Barcelone i povratak na majstoricu u Tel Aviv ovog puta nisu bili prva misao splitskog košarkaša koji je s nevjericom dočekao tužnu vijest iz Zadra.

No, život ide dalje, igrati se mora, pa tako i hrvatskim bojama obojan okršaj Barcelone i Maccabija. Na jednoj strani Vujčić, na drugoj Mario Kasun, a između njih - sudac Srđan Dožai. U prvom dijelu dogodila se zanimljiva situacija, kad su se za jednu loptu borili Vujčić i Kasun, a Dožai dosudio "solomonsku" mrtvu loptu.

Slika 3 od 4.
Foto: Bernard Jurišić

Bili su u Barceloni i čelnici našeg košarkaškog saveza, predsjednik Danko Radić i tajnik Željko Drakšić, koji su se nakon susreta pozdravili s tandemom naših najboljih centara kojih neće biti na Olimpijskim kvalifikacijama za Peking.

Nije bilo niti potrebe da ih se nagovara, jer Kasunovi probemi sa srcem zaslužuju ozbiljan tretman, a visoko izaslanstvo HKS-a moglo se na licu mjesta uvjeriti u kakvom je stanju Vujčić, koji je prigodom svakog izlaska s parketa gutao tablete.

Slika 1 od 2.
Foto: Bernard Jurišić

Utakmica je protekla u mnoštvu izravnih žestokih okršaja inače dobrih prijatelja Kasuna i Vujčića, no dok su Nikolini suigrači uporno upropaštavali njegove sjajne asistencije "na zicer", Mario je na svojoj strani imao sjajno raspoloženog Basilea, koji je praktično sam pobijedio izraelsku momčad. Talijan je utrpao 34 poena, od čega šest trica, bio je nezaustavljiv u svih 40 minuta, bez obzira koliko gostujući trener Sherf na njemu smijenio čuvara.

U dvorani je vladala sjajna atmosfera, među 6.000 domaćih navijača natiskalo se i nekoliko stotina izraelskih, a u prvoj četvrtini umalo je došlo do ozbiljnijeg incidenta. Najprije je jedan mlađi čovjek pokušao s palestinskom zastavom utrčati na parket, no dospio je tek do aut-linije. Njegovu "borbu" nastavio je ženski dio ekipe, jedna starija gospođa i mlađa cura, koje su na južnoj tribini razvile palestinsku zastavu i natpis "Freedom for Palestina".

Slika 5 od 6.
Foto: Bernard Jurišić

Na provokaciju su odgovorili izraelski navijači razvijanjem svoje zastave, a da se nije uputno "s rogatim bosti" pokazala je brza i žestoka reakcija domaće policije, koja je vrlo oštro ženskom tandemu oduzela "rekvizite". Domaću publiku je "izostanak demokracije" jako razljutio, utakmica je nakratko prekinuta dok se strasti na tribinama nisu smirile.

Katalonci na pitanje Palestine nisu osjetljivi zbog toga što su pretjerano upoznati s problemima na Bliskom istoku, nego iz puno "osobnijeg" razloga. I oni sanjaju samostalnost i neovisnost od ostatka Španjolske, pa su zbog toga pozdravili i odvajanje Kosova od Srbije, za razliku od službene Vlade u Madridu.

Slika 6 od 7.
Foto: Bernard Jurišić

Inače, navijači Barcelone podijeljeni su na dvije grupacije, koje navijaju odvojeno jedna od druge. Na južnoj tribini okupljaju se žuti "Dracsi", a na sjevernoj crvena skupina imenom "Sang Cule". Svaka ima svoje pjesme i stil navijanja, no kad krene Barcelonina himna razlike ne postoje. U tom trenutku svi postaju - "blau grana".

Salutacions desde Barcelona!

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!