Nogomet

"Dinamo može razbiti svakoga"

Zoran Zdelar • utorak, 28.08.2007.

U predvečerje susreta s Werderom iz Bremena u Dinamu se sve trese, ali ne od straha, već od silnog nestrpljenja. Svaki član Modre momčadi jedva čeka prvi sučev zvižduk kako bi započeo dvoboj koji može aktualnu generaciju upisati u povijest kluba zlatnim slovima. Malo one pozitivne treme očitovalo se i iz riječi trenera Branka Ivankovića...

Čim su kuglice odredile da će se Dinamo za ulazak u Ligu prvaka morati boriti s Werderom, mnogi su slegnuli ramenima. No, prva utakmica u Bremenu vratila je nadu da "modri" dečki možda i mogu ipak preko etabliranog protivnika u nogometni raj koji bi Dinamu omogućio borbu s najboljima od najboljih.

"To su utakmice zbog kojih se trenira, zbog kojih se radi, zbog kojih se na neki način podnosi odvojenost od prijatelja i obitelji. Takve utakmice su ustvari najljepše i svi ih jedva čekaju. Svi žele biti dio te priče, svi smo presretni što će nas dočekati pun stadion. Na Maksimiru će biti odlična atmosfera, ali i jedan pravi sportski happening."

Nijemci ne bježe od uloge favorita, a čak i nakon uzvratne utakmice dolazi pokoja podcjenjivačka izjava. Ivankovića ipak to ne smeta previše..."Werder je u svakom slučaju favorit, ne treba to skrivati. Werder je, ponavljam, uz Bayern najbolja momčad Bundeslige. Koliko mi je poznato, u Werderovoj momčadi ima osam reprezentativaca. Oni u Bundesligi igraju najatraktivniji i najefikasniji nogomet i na temelju toga oni su favoriti, a imaju i povoljan rezultat iz prve utakmice. Naravno, mi namjeravamo dati i više od svog maksimuma, jer trenutni rezultat ipak nije nedostižan. Za nas nema neuspjeha. Neuspjeh bi bio tek u slučaju kad igrači ne bi dali sve od sebe. Meni i svima u klubu jednu dodatnu nadu daje jedan entuzijazam i fanatizam koji je prisutan."

Najboljeg igrača Werdera, Brazilca Diega, zabolila je izjava Dinamova trenera kako je Modrić bolji igrač od njega, pa je napomenuo kako je Ivanković stavio veliki teret na leđa svog kapetana. "Ne vidim razloga zašto bi to Modriću bio teret. To mu može biti samo poticaj, on je to uostalom i pokazao u Bremenu. Ne tvrdim tako samo ja, nego su to priznali i svi njemački mediji. Iako mislim kako je Modrić bolji igrač od Diega, to ne znači da on uvijek mora biti najbolji, da će on nužno u srijedu biti bolji od njega."

Novinari su pokušali iz Ivankovića izvući i senzaciju pitanjem može li zagrebačka momčad pregaziti Nijemce na Maksimiru. "Dinamo može svakoga pregaziti, ali nisu to pozdravi i želje, da to možemo samo tako učiniti. Werder je jedna iskusna momčad s brojnim reprezentativcima, što sam već spomenuo. Brojni reprezentativci jamstvo su da imaju kvalitetnu i iskusnu momčad, no jedna euforija može svašta donijeti."

Često se spominju brojne prednosti njemačkog kluba, dok su plusevi hrvatskog prvaka ostavljeni nekako po strani, iako i njih također ima. "Naša prednost su hitrina, kombinatorika i sjajni navijači, za koje vjerujem kako će ponovno biti naš 12. igrač. U svojim redovima imamo i više kreativaca koji su odlični kad igraju jedan-na-jedan. Usmjerili smo mnogo pažnje na popravljanje propusta u obrani i očekujem da ih protiv Werdera bude minimalno. Ne želim da protivnik (ponovno op.a.) kazni našu grešku zabijanjem gola."

Morao se Ivanković za kraj osvrnuti i na suca koji će voditi dvoboj u Zagrebu, ali strateg Dinama je odlučio diplomatski odgovoriti. "O suđenju uopće ne razmišljam. U prvoj utakmici u Bremenu suci su bili odlični, stoga nitko u klubu ni ne pomišlja na to da bi u Zagrebu moglo biti drukčije. Ovo je ipak Liga prvaka i tu sude samo najbolji."

Kad je u pitanju postava koja će istrčati od prve minute na maksimirski travnjak, sve je jasno. Na vratima će stajati Koch, liniju pred njemačkim vratarom čuvat će Etto, Drpić Schildenfeld i Carlos, napadače će proigravati Pokrivač, Vukojević, Sammir i Modrić, dok će onaj barem jedan pogodak tražiti Mandžukić i Balaban.

Dovoljno se riječi potrošilo na najavljivanje utakmice, na komentiranje pojedinih igrača, poteza... Vrijeme je da Dinamovi igrači i na terenu pokažu jesu li zaista dovoljno snažni za uhvatiti se u koštac sa znatno bogatijima, a samim time i najčešće snažnijim protivnicima. Povijest nas prisjeća brojnih Dinamovih nesretnih poraza u Europi u ključnim utakmicama, nadajmo se da ćemo se ove srijede i utakmice s Werderom prisjećati sa smiješkom na licu, a ne s tugom i gorčinom u srcu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!